HVG: Mi ösztönözte, hogy sok egyéb tevékenysége mellett könyvet is írjon Így lettem séf címmel?
Sárközi Ákos: Elsősorban az, hogy ma már mindenkinek van szakácskönyve, csak a szakácsoknak nincs. Márpedig ennek a sok-sok képpel illusztrált kötetnek az utolsó száz oldala recepteket tartalmaz. Különben sem én vagyok a főszereplője, hanem az a fajta gasztronómia, amit képviselek.
HVG: Miként formálta át a gondolkodását a fiatalon Portugáliában töltött kéthetes tanulmányút?
S. Á.: Az alapanyag-felhasználásban, a technológiában, de leginkább szemléletben tudtam változni. Akkor azt hittük itthon, hogy mi a világ közepe vagyunk gasztronómiában. Utazni kell ahhoz, hogy az ember rájöjjön az igazságra, arra, hogy talán nem mindenben a legjobbak vagyunk. Nem azt mondom, hogy rosszak voltak az akkori életek.

A könyvből januárban közlünk majd részleteket a hvg360-on.
Imádom a gulyáslevest, és minden olyan magyaros fogást, amin nevelkedtem, és nem is kerülöm el őket.
Csak valamennyire fel kell nőni a máshol már elfogadott haladóbb szokásokhoz.
Tarhonyából például zseniális rizottót lehet főzni. Ha hozzárakok egy marhapörköltet, akkor megfuzionáltam. Egy másik konyha technológiáját ötvöztem a magyaros ízvilággal.