szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Te milyen desszerttel kínálod a rokonokat, barátokat? Előveszel néhány jó bevált, tradicionális receptet vagy évről évre újdonságokkal leped meg vendégeid húsvétkor?” – ezekkel a kérdésekkel és színes, éppen csak nem szagos fotókkal froclizza az egyik gasztro csatorna az ünnepre készülődő házi tündéreket. Aki a képek alapján választ, mindjárt meg is tudhatja, melyik menő cukrász alteregója lehetne. S persze megkapja a tuti receptet.

Hát, tessék választani:

1. Mini fonott kalácsok   

foodnetwork

2. Lisztmentes vérnarancsos torta 

foodnetwork

3. Csokis, nutellás, epres torta  

foodnetwork

4. Karamellás túrókocka  

foodnetwork

                                        

 Aki az első kettő közül választott, annak a tengerentúliak nagy kedvence, Anna Olson a cukrász alteregója. Szlovák nagymamájától  leste el az első konyhai titkokat, manapság is gyakran süt kelet-európai eredetű, tradicionális édességeket. Hobbistának indult. Politológiai és szociológiai tanulmányai után néhány évig egy bankban dolgozott. Szabadidejében járta  a piacokat friss, különleges alapanyagokért, és amikor tehette, sütött-főzött. Aztán mégis komolyra fordult a dolog, kulináris akadémiát végzett, egy ontarioi étterembe került. S a konyha a szerelmet is meghozta, Michael Olson séf személyében, aki a férje lett, és mindjárt át is vállalta tőle a hús-hal pályát, hogy Anna leginkább süthessen, "mellesleg" tévézzen, könyveket írjon.

Akinek a második két sütemény valamelyike volt a befutó, ahhoz a vadnyugati stílus áll közelebb, és felvehetné az oklahamai  Ree Drummond kötényét. Ree-t Los Angeles forgatagából csábította el vidékre egy farmer, akinek szült is négy gyereket. A család nagy lett, odaszoktak a környékbeli farmerek is a konyhájára, ő meg mindenkit jól akart-akar lakatni. Persze, hogy blogot kezdett írni, és nemcsak recepteket osztott meg, hanem beszámolt róla,milyen egy farmer feleségének lenni, hogyan kezeli a konfliktusokat a gyerekeivel, milyen a társasági élet a “világ végén”. A blog több díjat is nyert, Ree receptjei pedig annyira kedveltek lettek, hogy hamarosan főzős tévé műsora indult  és számos szakácskönyve  (és mesekönyvek) jelent meg. Tavaly év végén pedig egy éttermet is nyitott a farmjukhoz közeli városkában.

RECEPTEK

  Mini kalácsok

Hozzávalók (12 darabhoz):

¾ bögre*, körülbelül 40°C fokos 2,8%-os tej

2 ¼ teáskanál (1 zacskó) instant száraz élesztő

¼ bögre cukor

2 nagy tojás, szobahőmérsékleten

1 nagy tojás sárgája

¼ bögre növényi olaj

3 ¼ bögre simaliszt

½ teáskanál só

1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejjel elkeverve, a kenéshez

Szezámmag vagy mák a díszítéséhez

*1 bögre=3 dl

Elkészítés:

1. Egy nagy előkészítő edényben vagy egy dagasztó lapáttal felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll puha masszává. A tésztát kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk, hogy a mérete megduplázódjon, ez kb. 90 perc.

2. A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a fél adagokból 30 cm hosszú, vékony „köteleket” nyújtunk. Az egyik tészta-kötelet keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) kötél végeit keresztben a felül lévő kötél darabra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz. A tésztavégeket aláhajtjuk, és a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen a tepsiben. A tepsit frissentartó fóliával lefedjük és a kalácsokat körülbelül 45 percig hagyjuk kelni, míg térfogatuk szinte megduplázódik.

3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás-tej keverékkel megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

4. A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150°C fokos sütőben jól felmelegíthetők.

  Lisztmentes torta

Hozzávalók (12 szeletes):

1 bögre* tej

½ bögre sótlan vaj

1 bögre kukoricadara

1 bögre kristálycukor

4 nagy tojás, szobahőmérsékleten

2 teáskanál vérnarancshéj, finomra reszelve

1 bögre őrölt mandula

2 teáskanál sütőpor (szükség szerint gluténmentes)

¼ teáskanál só

1 csipet őrölt fahéj   

     *1 bögre = 3dl

A sziruphoz

½ bögre vérnarancs lé (kb 2 narancsból)

½ bögre kristálycukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180° fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű levehető aljú sütőformát.

2. A tejet és a vajat addig melegítjük, míg a vaj elolvad, majd ezt a keveréket folyamatos keverés mellett ráöntjük a nagy előkészítő edénybe helyezett kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, majd egyenként a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva, végül a reszelt narancshéjat is hozzá adjuk.

3. Egy másik előkészítő edényben összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd beleadjuk a tésztába, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített sütőformába öntjük, és  kb. 45 percig sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót/fémtűt tisztán ki lehet húzni.

Szirup: A vérnarancs levét és a cukrot teljesen felforraljuk. Amíg a torta még meleg a sütőből kivéve, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

  Csokis, nutellás, epres torta

Hozzávalók (12 szeletes):

  2 kocka vaj
  2 púpozott evőkanál kakaópor
  1 bögre* forrásban levő víz
  2 bögre liszt
  2 bögre kristálycukor
  ½ kávéskanál só
 ½ bögre író
  2 tojás
  1 kávéskanál szódabikarbóna
  1 kávéskanál vaníliakivonat
 1 bögre nutella krém
A*1 bögre = 3 dl

A töltelékhez
  4 bögre eper, megtisztítva, feldarabolva
  ¼ bögre kristálycukor
  1 kávéskanál vaníliakivonat
  2 bögre tejszín
  ½ bögre porcukor
  
Elkészítés:

 1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, kenjük ki margarinnal vagy olajjal.

2. Egy közepes méretű serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük el, amíg sima lesz. Öntsük hozzá a forró vizet, várjuk meg, amíg a keverék buborékozik (kb 20 másodperc), aztán vegyük le a tűzről, tegyük félre.

3. Egy edényben keverjük össze az írót, szódabikarbónát, tojást, vaníliakivonatot.
Egy másik, nagyobb edényben keverjük össze a cukrot, lisztet, sót.  Adjuk hozzá a csokis öntetet, majd a tojásos keveréket is.Óvatosan keverjük csomómentesre a tésztát, tegyük félre.

4. A nyers tésztát osszuk el a két tepsibe, süssük 17-20 percig, majd tegyük félre, amíg kihűl.

5. Eközben az epret keverjük össze a cukorral, vaníliakivonattal. Hagyjuk állni kb 15 percig, aztán öntsük le róla az edény alján keletkezett levet.

6. Keverjük a tejszínhez a porcukrot, verjük fel tejszínhabbá.

7. Az egyik tortalapra kenjünk rá a nutella felét, aztán a tejszínhab felét, aztán tegyünk rá egy réteg epret! Erre helyezzük rá a másik tortalapot, és utána ismételjük meg ugyanezt. Legalább egy órára tegyük hűtőbe tálalás előtt.

Karamellás túrókocka

Hozzávalók (24 darab):
 

 Egy kevés olaj a fólia megolajozásához
320 g vaníliás ostya
½ bögre pekándió
8 evőkanál sózott vaj, megolvasztva
1 ½ teáskanál vanília kivonat

A töltelékhez

680g krémsajt, megpuhítva
1 ½ bögre kristálycukor
1 ½ teáskanál vaníliakivonat
4 nagy tojás
½ bögre tejföl

A karamell-borításhoz

½ bögre barna cukor, összenyomkodva
6 evőkanál sózott vaj
400 g édes sűrített tej
2 evőkanál sötét kukorica szirup
1 teáskanál vanília kivonat
Tengeri sópehely a díszítéshez


Elkészítés:

1. A tészta alap elkészítéséhez a sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. Egy 23cm x 33cm méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a fóliát vékony rétegben megolajozzuk.

2. A vaníliás ostyát és a pekándiót egy konyhai robotgép edényébe szórjuk, és addig mixeljük, míg morzsa lesz belőle. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliát is, és tovább mixeljük, amíg a keverék teljesen összeáll. A keveréket átöntjük az előkészített tepsibe és a morzsát jól belenyomkodjuk a tepsi aljába, az sem baj, ha a tészta felér az oldaláig.

3. A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot, a kristálycukrot és a vanília kivonatot egy közepes előkészítő edényben botmixerrel simára keverjük. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, a keveréket minden tojás után simára mixeljük. Ezután a tejfölt adjuk hozzá és ismét alaposan összekeverjük.

4. Az így kapott keveréket a tészta rétegre öntjük, a tetejét lesimítjuk, és 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a süteményt negyed óráig pihentetjük nyitott ajtónál. Ezután kivesszük és egy órát hűlni hagyjuk.

5. A karamell borítás elkészítéséhez a barna cukrot és a vajat egy serpenyőbe öntjük és a serpenyőt közepes tűzön melegítjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a vaj megolvad, és a cukor szétolvad. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a kukorica szirupot és a vaníliát, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk.

6. A sütemény-hőmérőt a karamellás keverékbe helyezzük, és addig forraljuk, míg az eléri a 107°C fokot. A serpenyőt levesszük a tűzről és 5 percig hűlni hagyjuk, majd a keveréket a süteményre öntjük.

7. Hagyjuk két órát dermedni, majd egy éles késsel kockákra vágjuk. Tálra tesszük és  mindegyik  sütemény tetejét megszórjuk sópehellyel.

(Megjegyzés:  Anna Olson Sütés c. sorozata hétvégente 11:00-től és 18:00-tól, A vadnyugati nő - kiadós lakomák, gyorsan elkészíthető ételek sorozat pedig ugyancsak hétvégente 9:00-től és 16:00-tól a Food Network csatornán.)

  

 


 

 



 

 

 

  

 

 

 

(Megjegyzés:  Anna Olson Sütés c. sorozata hétvégente 11:00-től és 18:00-tól, A vadnyugati nő - kiadós lakomák, gyorsan elkészíthető ételek sorozat pedig ugyancsak hétvégente 9:00-től és 16:00-tól a Food Network csatornán.)

  

 

 

 

 

  

 

 

 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!