szerző:
G. M.

A hétfőn debütált Ninja Warriort nem lehet elrontani, mert itt olyanok kapnak 15 másodpercre főszerepet, akiknek nagyon kevésszer jut reflektorfény az életben. A másik oldalról nem is tudná a TV2 elrontani, ahhoz a licenc túlságosan is szűk pályára teszi a produkciót. Csak a műsor időpontja tűnik kishitűnek.

Mi az a Ninja Warrior Hungary? Egy új műsor, amely hétfő este debütált a TV2-n. A címben a magyar megjelölés csak pontosítás, ha hang nélkül néznénk, alig valamiben különbözne a „Germany” néven futó német változatától. Nem csak a műsor váza azonos, de a grafikája, a ritmusa, a szerkesztése, a vágása, az ismétlései. Azonos, mint egy német és egy magyar bajnoki labdarúgómeccs feltételei. De itt a résztvevők is azonos színvonalat hoznak.

Mit kell csinálni? Ez a műsor leegyszerűsítve erős és ügyes emberek tehetségkutatója. Egy csarnokban különböző akadályok vannak felépítve, amelyeket általában a levegőben, medencék felett kell leküzdeni. Aki alulmarad az akadállyal szemben, a vízbe zuhan. A szabályok szigorúak, a legkisebb vétség azonnali kizárással jár. A nagy különbség egy tehetségkutatóval szemben, hogy itt nincs karrier, amit meg lehetne nyerni. Minden induló bizonyíthat magának, környezetének és az országnak, és utána visszamegy oda, ahonnan jött. Legfeljebb a következő évadra készülhet, amelyen bárki újraindulhat (és így lesznek egyre ügyesebbek a versenyzők).

©

Honnan jönnek az indulók? Talán a műsor legnagyobb erőssége, hogy olyanok kapnak reflektorfényt, akiknek életében abból nagyon kevés van. Kőművesek, kéménybélelők, erdészek, informatikusok versenyeztek az első műsorban. És voltak természetesen olyanok, akiket a szerkesztők vehettek rá az indulásra: balettművészek, fitneszedzők, birkózóbajnokok.

Milyen a pálya? Trükkös és nagyon nehéz. Több olyan akadály van, amelyen a legerősebbek is ki tudnak esni, mert gyorsaság, hidegvér és egyensúlyérzék kell hozzá, meg valamennyi szerencse. A nagyon kigyúrt emberek inkább hátrányban vannak, mert sziklamászó képesség nélkül nem lehet nyerni, ebben a számban pedig sokat számít a testsúly. A pálya úgy van kitalálva, hogy mindenkinek kihívás legyen, ezért a műsor múlásával egyre inkább drukkolnak egymásnak a riválisok. Itt mindenki magát igyekszik legyőzni. És lassan kialakul a bajtársiasság balettművész és kőműves között.

Akkor egyenlők a feltételek? Nem teljesen. Hiszen mindenkinek azonos pályán kell megfelelnie, amit nem igazítanak a fizikai adottságaihoz. A legtöbb nőnek például a pálya szinte lehetetlen, mégis indulnak, próbálkoznak. Hasonló problémát jelent az alacsony testmagasság.

Mi a legszembetűnőbb? Hogy milyen drága lehet a formátum. Hatalmas csarnokot kell erre elkülöníteni vagy bérelni, megannyi akadályt felépíteni, amelyeket nem lehet megspórolni, hiszen a jogtulajdonos számon tartja, hányan jutottak végig az összes pályán a világon (megfejtés: hatan, a németeknél két széria után egyelőre senki). A feltételeknek tehát azonosnak kell lennie itthon és Amerikában. Kell aztán készíteni 10-15 felvezető klipet, szállítani félszáz embert a rokonsággal, plusz állni a jogdíjat, a honoráriumokat stb. Ha kis eszük van, kötöttek biztosítást is a szereplőkre, ami csak tovább emelheti a költségeket.

Mitől lesz ez érdekes? Mert nagyon pontosan megszabott szerkesztés szerint követik egymást a versenyzők. Vannak, akik saját bejátszást kapnak harcuk előtt, megtudjuk, mivel foglalkoznak, mit sportolnak, mi motiválja őket. És aztán látjuk, ahogy a pályán rendre elakadnak. És néha legyőzik a pályát, és a falon is feljutva, szó szerint a magasból ünnepelhetnek. A hosszasan bemutatott versenyzők után jönnek olyanok, akiket szinte csak zuhanni látunk gyors egymásutánban a többiekkel. Végül vannak azok, akik úgy jutnak egy körrel tovább, hogy csak a negyeddöntőben ismerhetjük meg, kik ők. A szerkesztés tehát nem árulja el, milyen eséllyel indul a versenyző, inkább a műsornak ad ritmust, ne fáradjon bele a néző a monotonitásba, és állandóan legyen érzelmi kapcsolata a szereplőkkel. Utóbbit segíti, hogy míg az elemekkel küzdenek a versenyzők, a családtagjaik, szeretteik oldalról szurkolnak és nyilatkoznak Mádai Viviennek.

És a műsorvezetés? Igen, ez lenne a műsor második tartóoszlopa a versenyzőkön túl. A TV2 a két legerősebb fegyverét, Tillát és Majkát küldte versenybe. Alkalmassá teszi őket humoruk, valamint, hogy bár képesek a kárörvendésre, nem ők szokták kinevetni az egyszerű embereket. Ehhez intelligencia kell. A magyar műsor leggyengébb pillanataiban így is majdnem belecsúszott az énekes versenyekből ismert össznépi kárörvendésbe. Ami a műsorvezetés leggyengébb pontja, hogy hiányzik egy sportkommentátor, aki üvölti, hogy „Hajrá, kicsi egér!”. Őt egészíthetné ki tökéletesen akár Tilla, akár Majka.

©

De miért van hétfőn? Nem tudunk mást gondolni, mint hogy indulás előtt nem hittek igazán a műsorban a TV2-nél. Ránézésre is nagyon drága lehetett a formátum ahhoz, hogy ne nyerjék meg a sugárzás idején a tévék versenyét. Olyan időpontot akartak találni, ami nyerhető. Nem kell szakembernek lenni, hogy értsük a logikát: a megcélzott fiatalok pénteken buliznak, és ha szombaton otthon lennének, akkor is jó eséllyel az X-faktort nézik az RTL-en. Vasárnap a TV2-nek van erősebbnek gondolt műsora a Sztárban sztárral. Marad hát a hétfő, amely viszont totálisan alkalmatlan egy háromórás showműsorra.

Lesz ebből még hétvégi show? Az adatok (alább keretben) azt mutatják, hogy volna értelme akár az X-faktorral szemben is elindítani a Ninja Warriort. A formátumhoz jobban illik a hétvége, és ennek a friss koncepciónak nem lenne vetélytársa pár megfáradt énekes és négy elkopott mentor.

Mit jelent ez a TV2-nek? Ezt a műsort csak megszerezni volt nehéz, elrontani már nem lehet. Nem tehetnek semmiről. Hogy okos volt-e megvenni, azt viszont nem nagyon lehet piaci körülmények között elemezni. A TV2-t nagyrészt így is, úgy is az adófizetők tartják el az állami reklámokon keresztül. A Ninja Warrior azért kell tehát, hogy a legnagyobb megrendelő, a magyar kormány elégedett legyen. Ők meg dokumentáltan az RTL gyengítését akarják legjobban. Ehhez kellett egy nézőmágnes a csatornára. Úgy tűnik, találtak egyet.

Rég verték el így az RTL-t
A Ninja Warriorral a TV2 agyonvágta az RTL-t, a műsor 21,8 százalékos közönségaránnyal futott 18-49-ben, míg az vele szemben futó RTL-műsorok egyike sem került 20 százalék környékére sem (Konyhafőnök VIP – 16,7, Éjjel-nappal Budapest – 15,8) és a késő estére pakolt Barátok közt is csak 17,2 százalékon mozgott – írja a Comment:com. Az Index blogja hozzáteszi: a nézettségi görbe azt mutatja, hogy a reklámszünetekre elkapcsoló nézők visszamentek ninjázni, és egyre többen lettek – a legnézettebb periódus az utolsó negyedóra volt, azaz a szerkezet működni látszik. Hétköznapokon emberemlékezet óta nem verte a TV2 az RTL-t – írja a Comment:com.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!