szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 21 éves, Down-szindrómás John Cronin színes és mintás zoknikat tervez, amiket édesapja segítségével egy online vállalkozás keretében árusít világszerte. A startupjuk alig egy éve indult, és máris dollármilliós bevételt termeltek. John Cronin zoknijait még Bob Dylan is imádja.

„A zoknik által meg tudom mutatni, hogy ki is vagyok” – mondja John Cronin a ze.tt nevű német lapnak adott interjújában. A 21 éves fiatalember édesapja segítségével 2016 decemberében alapított egy online áruházat, ahol azóta is kizárólag zoknikat, méghozzá a John által megálmodott bohókás zoknikat (John’s Crazy Socks) árulják. Egy éven belül apa és fia 42 ezer pár zoknit adtak el, és ezzel 1,7 millió dollárnyi bevételt csináltak.

Most már 1500, különböző pár zoknit árusítanak, készítenek Barack Obama-mintás, Donald Trump-mintás, Edgar Allen Poe fejével feldíszített zoknikat is, de árulnak már zoknit kifejezetten cukorbetegek számára és visszeres lábakra. A világ bármely pontjáról megrendelhetők az általában húsz dollárba kerülő lábbelik, Justin Trudeau-nak és Bob Dylannek is van már zoknija John Cronintól.

Zoknik=boldogság

A zokni startup ötlete onnan jött, hogy miután John egy évvel ezelőtt befejezte a középiskolát, csak egyetlen dolog járt a fejében: indítani egy saját vállalkozást. Eleinte nem volt világos, hogy mit és hogyan akar majd eladni, felmerült például, hogy az apja segítségével nyit majd egy food truckot, de hamar rájöttek, hogy ez nem jó ötlet, ugyanis nem tudnak jól főzni. Aztán beugrott Johnnak, hogy mindig is nagyon szerette a divatot, élvezi, ahogy az öltözködés által ki tudja fejezni magát. Éppen ezért mindig is vidám és tarka zoknikat viselt, úgyhogy kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy étel helyett inkább zoknikat tervezzenek és áruljanak. John szerint a bohókás zoknik által boldogságot lehet vinni az emberek életébe.

A New York államban élő fiú büszkén vállalja, hogy a Down-szindróma ellenére is képes megvalósítani, amit szeretne, örülne, ha a hasonló zokniban cipőben járó embereknek példát mutathatna. Erre is utal az egyik – általa tervezett – zoknija, amelyen a számok a 21-es triszómiá nevű genetikai eltérésre, azaz a Down-szindrómára utalnak.

A startupban édesapjával tökéletesen kiegészítik egymást. Mark Cronin viszi az adminisztratív és logisztikai feladatokat, John Cronin pedig tervezi a zoknikat. Most már 15 ember dolgozik nekik teljes munkaidőben, ebből 10 ember hátrányos helyzetű. Mark Cronin szerint, a nagy cégeknek is több fogyatékkal élő embert kellene foglalkoztatniuk, és nem azért, mert ez egy jó cselekedet lenne a részükről, hanem azért mert sok fogyatékkal élő ember igenis jó munkaerő.

Borítókép: John's Crazy Socks

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus