szerző:
hvg.hu

Azt írják, keményen fognak dolgozni azért, hogy egy biztos pontot hozzanak létre a városban azoknak, akikkel szövetségesek, akik támogatják a missziójukat.

Megtörtént az "alapkőletétel", azaz kitűztük a zászlót és koccintottunk arra, hogy végre megérkeztünk az Orczy útra. Felelevenítettük, amikor öt éve a IX. kerületi kis Mátyás utcai pincéből a Bókay utcába költözött a szövetkezet, ugyanannyian próbáltak meg lebeszélni akkor az ötletről, mint most

– írja a Gólya a Facebookon.

A szövetkezeti alapon működő közösségi ház tavaly jelentette be, hogy elköltözik, de hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy hová.

A költözés oka kettős volt: egyrészt a hely működtetői nagyobb térre vágytak, másrészt a környék új profiljába már nem illett bele egy underground klub.

Tavaly szeptemberi közleményükben azt írták: "a Corvin-negyed kiépítésével egy olyan fényűző környezet alakul ki körülöttünk, aminek sivárságához és lelketlenségéhez nem tudunk kapcsolódni. Nem tudjuk, és nem akarjuk szolgáltatásainkat az újonnan megjelenő igényekhez igazítani, ezért szükségszerű, hogy a növekvő ingatlan- és bérleti díjak – a korábbi lakókat követően – minket is kiszorítsanak."

A költözés másik oka az volt, hogy a Gólya egyszerűen kinőtte a kereteit. "Mind a pult, mind a konyha, mind a vendégtér bővítése elérte korlátait, az igények pedig csak növekednek" – írták.

A Gólyáról, és annak missziójáról korábban ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

„A korábbi világmagyarázatok nem működnek"

A bázisul szolgáló kocsma szövetkezeti alapon működik, melyet fiatal társadalomtudósok töltenek meg a hely arculatát is erősen meghatározó közéleti tartalommal. Ez a szimbiózis a lényege a józsefvárosi Gólya és a Helyzet Műhely együttműködésének. A műhelynek nem az a célja, hogy think tank legyen valamelyik új balpárt uszályában, arra viszont törekednek, hogy tudásuk eljusson azokhoz, akik akár már 2018-ban a nagypolitikát csinálják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
188 milliárdos árbevételt termelt idén Széles Gábor cége

188 milliárdos árbevételt termelt idén Széles Gábor cége

Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért