szerző:
hvg.hu

A diákok arról tanulhatnak, hogyan különböztessék meg a tényeket a propagandától.

Új kurzust indít október 22-én a University of Illinois: az egyetem diákjai a „Trumpaganda” nevű képzésen arról tanulhatnak, hogyan tegyenek különbséget a propaganda és a tények között. A nyolchetes kurzust az egyetem médiaprofesszora, Mira Sotirovic tartja, aki tömegkommunikációból doktorált, és társszerzője volt Arthur Hayes nemrég megjelent, Kommunikáció a Trump-korban című könyvének.

Sotirovic szerint a kurzus célja az, hogy a diákok megtanuljanak tisztán látni, és ne dőljenek be olyan híreknek, amelyek egyértelműen politikai célokat szolgálnak – írja a USA Today. A kurzuson természetesen konkrétan is szó esik majd az elnök kommunikációjáról, és arról, hogyan igyekszik befolyásolni Donald Trump a választókat. A diákok megtanulhatnak szelektálni, és megkülönböztetni a tényeket és a propagandát.

A professzor szerint a propaganda a legtöbbször hírek és reklámok formájában ér el a választókhoz, így a legtöbben nincsenek is tudatában annak, hogy épp egy politikai párt, vagy éppen maga az elnök üzen nekik. Donald Trump és a média rossz viszonya közben már egyre nyilvánvalóbb, az elnök a neki nem tetsző híreket sokszor álhíreknek nevezi, és nem hajlandó érdemben foglalkozni velük, míg az ezeket közvetítő médiumokat sokszor igyekszik ellehetetleníteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Fegyverkezik az Orbán-kormány

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van