szerző:
hvg.hu

A római kori mozaikokon vaskos humorral szórakoztatták azokat, akik a latrinát használták.

Az újonnan feltárt római kori mozaik bizonyítja, hogy az emberek piszkos fantáziája semmit sem változik az idők során. A mozaikot egy fürdőhelyiség padlóján találták Antiochia ad Cragumban, Törökországban – itt egykor mintegy 6000 ember élt a Római Birodalom fennhatósága alatt.

Az elmúlt évtized során a tengerparti városban sorra folytak a régészeti feltárások, amikből a kutatók sokat megtudtak arról, hogyan éltek a korabeli emberek – és milyen vicceket sütöttek el. Mint az kiderült,

az ókori rómaiaknak elég bizarr humora volt.

Az IFLScience-nek a a művészettörténész és mozaikszakértő Birol Can elmondta, hogy nagyon kevés olyan latrina maradt fenn, aminek mozaikpadlója van – pláne emberábrázolással. Ezeken ráadásul meglehetősen mocskos humorú jeleneteket raktak ki.

Zeusz fiúja meg a szivacs

Az egyik kép Ganümédészt ábrázolja. Ő egy szépséges trójai ifjú volt, aki éppen az Ida hegyen terelgette a nyáját, mikor Zeusz megpillantotta, és azonnal beleszeretett. Sas képében leszállt hozzá, és az istenek pohárnokává tette – ami Michael Hoff kutató szerint annak az eufémizmusa, hogy Ganümédész Zeusz fiúszeretőjévé vált.

"Ezzel a mítosszal valószínűleg azt próbálták megmagyarázni, hogyan alakult ki az idősebb-fiatalabb férfiak homoszexuális viszonyának intézménye" – magyarázza Hoff.

Ganümédészt általában úgy ábrázolják, hogy egyik kezében egy bot van, a másikban pedig egy karika, ezekkel játszik. Ezen a mozaikon viszont nem sas, hanem a fürdőhöz sokkal jobban illő vízi madár, egy gém látható. Ganümédész botjára pedig egy olyan szivacs van tűzve, amit az ember arra használtak, hogy a vécé használata után megtisztítsák magukat.

A gém is egy szivacsot tart a csőrében, amivel éppen Ganümédészt tisztogatja – utalva arra, hogy éppen túl vannak rajta vagy elkezdik a szexuális aktust.

Az önimádat egy jellemző fajtája

Egy másik mozaikon Narcisszusz látható, a gyönyörű ifjú, aki a történet szerint beleszeretett a saját tükörképébe. Ezen a mozaikon az önimádat szimbólumává vált fiút teljesen leköti, hogy látványos péniszével foglalkozzon. Ráadásul hosszú orral ábrázolják, ami kifejezetten csúfnak számított a korban.

A régészek találtak Antiochia ad Cragumban templomokat, piacokat, mindenféle épületeket, de ezek igazából keveset mondanak el a város lakóiról. A szakemberek szerint pont ezek az ábrázolások töltik meg élettel az elhagyott romokat, hiszen ez amolyan fürdős humor, amit a férfiak értékeltek, miközben a dolgukat végezni mentek a nyilvános latrinához. 

A mozaikokat közelebbről megnézheti ITT.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt van ez a román átok - na ezt nem tudja megtörni a Fradi

Itt van ez a román átok - na ezt nem tudja megtörni a Fradi

Hogyan lehet megbirkózni a múlt sötét árnyaival?

Hogyan lehet megbirkózni a múlt sötét árnyaival?

"Nekem rengeteg cipőt csinált az uram, de az övé mindig lyukas volt" – két összefonódó cipészdinasztia múltja és jelene

"Nekem rengeteg cipőt csinált az uram, de az övé mindig lyukas volt" – két összefonódó cipészdinasztia múltja és jelene

Végérvényesen itt az ősz: köd és ónos köd miatt figyelmeztet a rendőrség

Végérvényesen itt az ősz: köd és ónos köd miatt figyelmeztet a rendőrség

Budapest rengeteg pénzt kap a közlekedés fejlesztésére, de a fővárosnak ehhez nem sok köze lehet

Budapest rengeteg pénzt kap a közlekedés fejlesztésére, de a fővárosnak ehhez nem sok köze lehet

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki