szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hodász András, az Angyalföldi Szent Mihály Plébánia "sztárpapja", a politika és a kereszténység káros összefonódásáról, és arról is beszélt a válaszonline.hu-nak adott interjújában, hogy kint volt a túlóratörvény ellen tiltakozó egyik tüntetésen. Szerinte a munkás bérének visszatartása akkora bűn, mint a szándékos emberölés.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Hodász Andrásra nem véletlenül ragadt rá a "sztárpap" jelző: korábban a 777 blog egyik sztárszerzőjeként tartották számon, és az atya előadása szerepelt a TEDxDanubia programjában is. Hodász ismert arról, hogy nem riad vissza a politikai témák kommentálásától, és bár a válaszonline.hu-nak adott interjújában is azt mondja, hogy visszafogja magát, és mellőzi a politizálást a jövőben, azért az interjúban markáns véleményt fogalmaz meg több esetben is.

A túlóratörvény kapcsán például kifejti, hogy az első nagy tüntetésen, múlt héten szerdán ő is részt vett, és hangsúlyozza, hogy nem tartja keresztényellenesnek a "rabszolgatörvénnyel" szembeni megmozdulásokat. Teológusként felhívja a figyelmet arra, hogy a Szentírás szerint, aki a munkás bérét visszatartja, az égbekiáltó bűnt követ el. Hogy az égbekiáltó bűn mit jelent? Hodász András szerint a szándékos emberölés például ebbe a kategóriába esik.

Ha valamely munkaadó úgy alkalmazza a törvényt, hogy tényleg csak a harmadik év végén fizeti ki a túlórát, és ad absurdum már nincs ott akkor a munkavállaló, esetleg közben felszámolják a céget, és azért nem is fizeti ki – az bizony égbekiáltó bűn. Ezt tudnia kell mindenkinek. Aki ennek a törvénynek a meghozatalában részt vett, bűnrészese lesz ezeknek az eseteknek.

Kifejti azt is, hogy rendkívül károsnak tartja a politika és a kereszténység összefonódását, mert szerinte emiatt "ha bármit tesz a kereszténységre nyakra-főre hivatkozó politikus, úgy gondolják, hogy azt 'a keresztények' teszik. Ergo a politikusok bűneit, hibás döntéseit is a keresztényeken fogják számon kérni."

Hodász András
©

Arról, hogy szerinte milyen mértékben kell a magyar katolikus közösségnek felszólalnia politikai ügyekben, azt mondja: nagyon jó, hogy véleményszabadság van, és a papok is elmondhatják a saját álláspontjukat, de még jobb lenne, ha közösen is tudnának az egyházon belül gondolkodni arról, ami Magyarországon kialakult. "Az elmúlt években ugyanis leginkább hallgattunk – fogalmaz. – Hodász András állampolgárként sokszor érzem, hogy szólnom kell, ugyanakkor azt is látom, hogy emiatt adott esetben emberek fordulnak el – a paptól. Igaz, Jézus sem kötött kompromisszumot. (...) Ilyen időkben, amikor Magyarországon a politika ennyire erős indulatokkal lett átitatva, a kereszténység pedig politikával, a politika kereszténységgel, néha bűnnek érezném a hallgatást."

Márpedig ha nem szólalunk fel a hajléktalanok ügyében vagy a CEU ügyében, amikor ilyen módon bánnak a társadalom egyes csoportjaival, elveszítjük a jogot, hogy később a saját érdekünkben felszólaljunk.

Hodász szerint a hatalmi módszer ellen, hogy egyetlen tollvonással megszüntetnek szakokat, elűznek egyetemeket, igenis fel kell szólalni. "Gondoljunk bele, mi lesz, ha jön a jövőben egy kormányzat, amely ugyanezt a módszert használva egyszerűen kihúzza a képzési listáról a teológiát! Milyen erkölcsi alapon állva tudnánk akkor tiltakozni az önkényes döntés ellen, ha most csöndben vagyunk? Ha ezt ma elfogadjuk, joggal aggódhatunk: egyszer még egy szavakban sem kereszténybarát kormány innen fogja folytatni, ilyen vagy még durvább módszerekkel fog élni akár velünk szemben is".

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!