szerző:
Czeglédi Fanni

A külföldre költőző magyarok sorsa hálás téma, leginkább azért, mert főleg a riasztó statisztikákat ismerjük, és mindig hatásos arcot adni a számoknak. Az RTL Klub pont erre vállalkozott az Isten veled, Magyarország! című új dokumentumsorozatával.

Az Isten veled, Magyarország! teljes titokban készült, a csatornánál is csak nagyon kevesen tudtak róla, pedig tíz stáb forgatott: ők százezer kilométert repültek tizenhét országban. A művelet bonyolult volt, a koncepció egyszerű: adásonként 3-4 családot mutatnak be, akik vagy épp elhagyni készülnek az országot, vagy már külföldön élnek egy ideje, és valamennyire beilleszkedtek. És sokat tudnak beszélni arról, hogy milyen volt nyelvtudás nélkül, gyakran teljesen egyedül belevágni egy ilyen kalandba, milyen nehézségekbe ütköztek, és persze hogyan küzdöttek meg a honvággyal, vagy azzal, hogy kettészakadt a családjuk.

„Ilyen típusú sorozatok Európában sok tévében futnak, a legrégebben működő a Goodbye Deutschland!, amely több mint tíz éve megy: a sorozatban szereplő emberek Németországban igazi sztárokká váltak, az alkotók vissza-visszatérnek hozzájuk, így a nézők látják megöregedni őket, felnőni a gyerekeiket. Nekünk is az a célunk – ha a magyar családok nyitottak erre –, hogy alkalmanként újra forgathassunk nálunk, és megmutathassuk, hogyan alakul az életük” – mondta a sorozat bemutatásakor Kotroczó Róbert hírigazgató a hvg.hu-nak.

Az első részben megismerhetjük Arnoldot és családját: a nagykőrösi kőfaragó férfi 2011-ben költözött Svédországba, nagyjából nulla pénzzel. Miután tönkrement a vállalkozása, és alkalmazottként is elveszítette az állását, hitelcsapdába került a család, az utolsó összekapart pénzből pedig Arnold vett egy repülőjegyet, és kiutazott a nagynénjéhez, hogy ott keressen munkát. A felesége és kisfia egy évvel később ment utána.

Hosszú évek óta él külföldön az eredetileg siófoki Erzsi is, aki egy magyar egyetemen ismerkedett meg laoszi férjével. Egy családlátogatás után döntöttek úgy, hogy Laoszban telepednek le. És szintén az első részben megismerhettünk egy dévaványai kétgyerekes családot is, ők épp a szemünk előtt zárják be a ház ajtaját és indulnak Németországba: a férj 12 éve kamionozik, csak néhány hetente tudott hazajönni hétvégére. Mivel nemrég munkahelyet váltott, és már nem kell Európa-szerte úton lennie, kibérelt egy lakást: oda költözik felesége és két kicsi gyereke is.

©

Aki bezzegkülföldözést vár az Isten veledtől, csalódni fog: sztorizósra vették a sorozatot, egyéni sorsokat és motivációkat mutatnak be, amelyek között persze szerepel az alacsony fizetés és a kilátástalanság, de a szereplők nem a régi, Magyarországon elszenvedett sérelmeiket dédelgetik (ha egyáltalán van nekik), sokkal inkább a mostani, újrakezdett életükre koncentrálnak.

A készítők kontextusba helyezik a szereplőket, Dévaványát és Luang Prabangot is ugyanúgy bemutatják, és a különböző kultúrákba is betekintést nyújtanak, hiszen a már kint élőket hétköznapi tevékenységeik közben ismerhetjük meg: megtudhatunk például néhány dolgot a svéd történelmi épületekről, de az is kiderül, hogy vajon szeretik-e a vendégek, hogy Luang Prabang egyik legjobb bárjában az Elfelejtett szó szól az LGT-től.

©

A szereplők magukról, a szeretteikhez fűződő viszonyukról beszélnek, de a külföldre költözéssel kapcsolatban ugyanolyan kétségekkel küzdöttek, küzdenek, mint bárki más, a történeteikben tehát van rengeteg tanulság. Más kérdés, hogy a történetmesélésben érdemes-e ilyen gyors tempót diktálni: mire épp komolyan elkezdhetnénk belemélyedni valaki életébe, már ugrunk is a következő családra.

Az Isten veledben nincs arról szó, hogy (jöhet a legelcsépeltebb fordulat?) kolbászból lenne odaát a kerítés, tényeket rögzítenek: igen, Svédországban minden külföldi gyerekre különös gondot fordítanak az óvodákban és az iskolákban, egy külön tanár foglalkozik velük, Laoszban viszont annyira rossz az orvosi ellátás, hogy aki komolyabb kórházi kezelésre szorul, annak a konzuli szolgálat is inkább egy thaiföldi utazást javasol. Egyébként a készítők azt ígérik, nem csak sikersztorikat mutatnak majd be, így ha nem is az első részben, de találkozhatunk majd olyan magyarokkal is, akiknek nem jött össze az élet külföldön.

A műsor hétfőnként 22:10-től jelentkezik az RTL Klubon.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Egymással is lefeküdtek a Spice Girls tagjai

Kell egy Csapat! – A komplexitás világában még inkább

Kell egy Csapat! – A komplexitás világában még inkább

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre

Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást

Nem hallgatott tanácsadóira, és jól tette, így nyert választást

Kameralyuk-takarás a Galaxy S10-en? Meglódult a felhasználók fantáziája, app is született már

Kameralyuk-takarás a Galaxy S10-en? Meglódult a felhasználók fantáziája, app is született már