szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Három évvel ezelőtt szójás csirkéjével lett világhírű a malajziai származású szakács, aki az elsők között került be a 2016-os szingapúri Michelin-kalauzba. Most már nemcsak csillaga van, hanem éttermi hálózatot is jegyez.

A szerény, kis növésű emberke igencsak nagy feltűnést keltett  2016-ban az első szingapúri Michelin-kalauz gálavacsorájának díjátadásán a Resort World Sentosa báltermében. A szingapúri Chinatown Complex Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice büfé tulajdonosaként egy másik kifőzde, a Hill Streat Tai Hwa Pork Nudle tulajdonos-szakácsával együtt részesült a sokak által vágyott elismerésben. Ez azért is ment szenzációszámba, mert utcai szakácsként (ha jobban tetszik, akkor streetfood…) ők voltak az elsők, akiket a tekintélyes étteremkalauz ilyen kitüntető figyelemben részesített.

 Az azóta eltelt három évben Chan Hong Meng továbbírta (leginkább főzte) sikertörténetét. Előbb a szingapúri Chinatown Complexben kezdett el terjeszkedni, mert a hírnév nyomán ugyancsak megugrott a kereslet szójaszószos csirkéire és más ételeire, mint a char siu (BBQ sertés) és a siu yuk (sertéspörkölt).

Facebook

 Egy rizses szójás csirkére például David Beckham is felkereste, igaz nádszál felesége nélkül, és amikor jóllakott, ugyancsak szívesen pózolt a Hawker Chan női alkalmazottaival. Ja, ez már azután volt, hogy szerény kis büféje mellett Chan beindította első gyorséttermét, amelyet újabbak megnyitása követett. Mivel eredeti helyének, a Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice-nek túl hosszú volt a neve, Hawker Chan (szó szerinti fordításban: Utcai árus Chan) névvel egymás után nyíltak az így jegyzett gyorsétterem lánc újabb egységei.

instagram

Az új márkanév mára nemzetközivé vált, ugyanis Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Tajvanban, Indonéziában, Kazahsztánban, s most pedig már Malajziában is ott az utcai büfésből sikerszakáccsá vált Chan Hong Meng. Ezúttal azzal került be a gasztronómia legfrissebb világhíreibe, hogy szülőhelyén, Ipohban pár hete újabb gyorséttermet nyitott.

Facebook

A Hawker Chan éttermek közül egyébként az egyik legszebb a 92 férőhelyes Melbourne-i, ahová ugyanúgy eljutnak Chan Hong Meng titkos receptje szerint kevert hamisítatlan szójamártásai, mint a többibe, ahol a legmodernebb számítógépes rendszerek segítik, hogy minél rövidebb idő alatt szolgálják ki a hozzájuk betérőket.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!