szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázban tartja Lengyelországot a hét végén bemutatott dokumentumfilm, amely az EP-kampány közepébe robbant bele.

Közösségi finanszírozásban készült el az a kétórás lengyel dokumentumfilm, amelyben nemcsak bemutatják az áldozatok történetét, hanem rejtett kamerás felvételeket is közbeszúrtak, amelyeken a pedofil papokat szembesítik az áldozataikkal, írja a 444.

A Ne mondd el senkinek című film szombat óta elérhető, és angol felirattal a YouTube-on is látható – jelenleg csaknem hétmillió megtekintésnél jár.

A filmet Tomasz Sekielski és testvére, Marek Sekielski forgatta, és abban különbözik a legtöbb, egyházi pedofíliával foglalkozó dokumentumfilmtől, hogy ebben az áldozatok szembesítik bántalmazóikat a tetteikkel, és azt is megkérdezik tőlük, hogy miért tették ezt velük.

A film komolyan veszi a saját küldetését, rögtön az elején bemutatják Anna Misiewicz történetét, aki elmeséli, hogyan elégítette ki magát egy pap a hatéves lány kezét használva. Az idős papot aztán felkeresik egy otthonban, ahol Misiewicz szembesíti azzal, mit tett vele.

A papnak kitakarják az arcát, de így is egyértelmű, hogy szemlátomást fogalma sincs, mit tegyen. Nem tagad, és elismeri, hogy nem lett volna szabad ezt tennie,

az ördögre és „férfidolgokra” hivatkozik, és szerinte az „apai szeretet megnyilvánulásai” fordultak át fizikai vonzalomba.

Azt is bevallja, hogy másokkal is tett hasonlót. Miután megbeszélik, hogy pénzzel nem lehet jóvátenni, ha ilyen történik, a pap meg akarja csókolni Misiewicz kezét, aki ezt nem hagyja.

Eközben az egyik rendező, Marek Sekielski végig jelen van, mivel a nő férjének adja ki magát, és az egészet felveszi rejtett kamerával.

A 444 kiemeli, hogy a film esetében különösen számít az időzítés is. Az EP-kampány hajrájában jelent meg, amelynek Lengyelországban fontos témája a vallás, az egyház és a szexualitás. A liberálisok kritikái szerint az egyház túlságosan belefolyt a politikába, és túl sok kérdésben gyakorol befolyást a döntéshozókra. A konzervatívok szerint viszont a katolikus hit az identitás meghatározó eleme – a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt egyik fő kampányígérete a hagyományos értékek védelme.

Érthető módon a Ne mondd el senkinek szombat óta lázban tartja Lengyelországot. A Reuters szerint a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski a film megjelenése után azt nyilatkozta, hogy szigorítani kell a pedofil bűncselekmények büntetését. 15 éven aluliak szexuális zaklatásáért most 12 év börtönt lehet kapni, ezt akár 30 évre is növelnék.

Wojciech Polak érsek azt mondta, felkavarta, amit a filmben látott, és sajnálatát fejezte ki. Anna Frankowska, az áldozatokat segítő Ne féljetek nevű szervezet munkatársa szerint viszont ez a bocsánatkérés nem ér semmit, amíg az egyház el nem kezd konkrét lépéseket tenni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus