szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a megáradt folyó, a baleset maga is sokkoló lehetett.

Dr. Zacher Gábor a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának volt vezetője a M1 vendégeként beszélt arról, hogy mi történhetett a szerda esti hajóbaleset során az áldozatokkal – és miért lehetett olyan nehéz menekülniük.

Az ütközés során eleve megsérülhettek az emberek, hiszen egy ilyen balesetet Zacher szerint úgy kell elképzelni, mintha egy kamionos ütközne egy kis motorral. A hajón utazók eleshettek, beüthették a fejüket, eltörhették a karjukat. És sokkot is kaphattak a balesettől.

A Hableány nagyon gyorsan, mindössze hét másodperc alatt elsüllyedt, arra pedig egy civil nincs felkészülve, hogy ilyen körülmények között meneküljön. A hideg idő miatt az áldozatok melegen fel voltak öltözve, kabátban lehettek, ami a vízben gyorsan átázhatott, elnehezült, az is hátráltató tényező lehetett.

A hajótesten belül pedig radikálisan csökkenhettek a látási körülmények, mikor bezúdult a víz. Így ismeretlen terepen, alig látva kellett volna kimenekülniük. Ilyen akcióra az elit katonákat külön felkészítik.

A megáradt folyóban pedig a gyors sodrás és a kihűlés is komoly fenyegetést jelent – a Duna mindössze 10-15 fokos volt.

Szerda este negyed tízkor összeütközött két hajó a Dunán a Parlament és a Margit híd között Budapesten. A kisebb, Hableány nevű turistahajón, amely az ütközés következtében elsüllyedt, 35 ember tartózkodott. 33 dél-koreai állampolgár és a kétfős magyar személyzet. A Hableányon utazók közül mindenki a vízbe került. A balesetet 7 ember élte túl, 7 ember meghalt. 21 embert továbbra is keresnek.

A hajóbaleset híreit itt követheti percről percre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhalasztják a Ferencváros Metz elleni BL-meccsét koronavírus fertőzések miatt

Elhalasztják a Ferencváros Metz elleni BL-meccsét koronavírus fertőzések miatt

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

Végeláthatatlan a tengertakarító robotrendszer munkája, de nem unja

Végeláthatatlan a tengertakarító robotrendszer munkája, de nem unja