szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ádám atya a Facebookon jelentette be a döntését.

A negyvenes éveiben járó Füzes Ádám a papi szolgálat mellett tanított is a köznevelésben és a felsőoktatásban, rendkívül népszerű lelki vezető volt 22 évig. Most a Facebook-bejegyzése szerint június 30-val befejezi a papi szolgálatát.

„Az elbúcsúzás gyásza van bennem, ha azokra gondolok, akiket eddig segíthettem, vezethettem, taníthattam, bármivel szolgálhattam: mert szeretettel tettem, és igyekeztem figyelni a rám bízottakra” – írja. Érzi, hogy sokan most csalódnak is benne, amit megért, hiszen az egyház tanítása szerint a pap “örökké” pap. „Döntésemmel ezt a tanítást megsértem. Az elmúlt huszonkét évben azonban feladataimat a legjobb tudásommal, igyekezetemmel végeztem, munkáimat lezárva, befejezetten adtam át. Most is így szeretném ezt a 22 évet lezárni és elbúcsúzni.”

A súlyos döntést azzal indokolja, hogy a negyvenes éveiben szeretne egységes, igaz, hiteles életet élni. Egységben magával, életvitelével, vágyaival.

Nem szeretnék egyedül megöregedni. Szeretnék családot, megtalálni a társamat, akivel kölcsönös szerelemben élhetünk. Szeretnék mindazzal a jóval, ami bennem van, mindazzal a tudással, szakmával, amim van, dolgozni, szolgálni: ott, ahol szükség van rá. Hiszem, hogy megtalálom a társamat és a működésemhez szükséges külső kereteket.

Füzes Ádám arra készül, hogy ezentúl is az embereket fogja szolgálni, csak most már szupervizorként, coachként, trénerként, idegenvezetőként stb.

„Azzal a szeretettel és együttérzéssel búcsúzom, amivel eddig is voltam a rám bízottak felé. Az egyházi szolgálatom változik, én maradok ugyanaz a Füzes Ádám, akit megismertetek. Kérlek, hogy ne az ítélkezés, hanem a szeretet legyen a ti hozzájárulásotok is ehhez a nehezen kiérlelt döntésben és élethelyzetben felém” – zárja sorait, és megjegyzi, „akit atyának szólítottatok eddig, maradok testvéretek”.

Az aláírás: Füzes Ádám, ember.

Ádám atya döntése nagy port vert fel a katolikus egyházban. Egyik barátja, követője a Szemlélek blogon megjelent írásában kiemeli a pap áldozatos munkáját, derűjét, példaértékű személyiségét, de hozzáteszi, hogy "míg személyes életéért, saját döntéseiért ő felel, s ki tudja, merre folytatódik életútja, a katolikus egyház hazai vezetését igenis kényszerhelyzetbe hozta ez a távozás".

Azt írja, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében például öt idei papszentelésre nyolc nyugállományba vonulás jutott. A magyarországi római katolikus egyházmegyék papi korfája hasonlóan kevéssé pozitív jövőképet sugall, noha a helyzetet valamennyire orvosolhatja az állandó diakónusok felé nyitás.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!