szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem gyors átalakításáról, az Index szinte teljes szerkesztőségének felmondásáról és egy majdnem elkészült Orbán-interjúsorozatról is beszélt Vitray Tamás a HVG-nek adott interjújában.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Olyan választ adtak a történtekre, amely feléleszti a reményt, hogy létezik a médiában szolidaritás, kollegialitás. Ennek most abban kellene megmutatkoznia, hogy az eltávozott gárda fórumhoz jut

– mondja az Index szétverése kapcsán a tévériporter a HVG Porté rovatában.

A hatvan éven át a médiában dolgozó Vitray Tamás az interjúban a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi átalakításáról és az ő saját oktatási módszeréről is beszél, de érinti a napirenden lévő újságírói etika kérdését is. Elmondja például, hogy a különböző pártközpontokból hozzá soha nem érkezett közvetlenül utasítás arra vonatkozóan, hogy milyen műsort készítsen, és ha főnöke mégis megpróbált valakit a műsorába protezsálni, megijedt, mert attól félt, hogy oda lesz a hitelessége. Ezt óvva végül 2000-ben nem állt bele egy interjúsorozatba, amelyet ő készíthetett volna Orbán Viktorral, noha kifejezetten rokonszenvesnek és közvetlennek találta Orbánt. „Személytől függetlenül minden ilyen kormányfői interjúhoz csak mikrofonállvány lehetett a riporter” – fogalmaz.

A HVG e heti lapszámában Vitray Tamás a válásáról és arról is beszél, hogy szerinte megvalósítható lett volna-e a magyarországi olimpia.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyosan megbetegedett egy útja során XVI. Benedek

Súlyosan megbetegedett egy útja során XVI. Benedek

„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

"Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot" – videós riport a Club Aligáról

"Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot" – videós riport a Club Aligáról