szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyházfő szerint a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz.

Ferenc pápa szerint szükség van egy olyan polgári uniós törvényre, amely meghatározza az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát, mondta el az egyházfő a Washington Post beszámolója szerint a Francesco című dokumentumfilmben. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy támogatja és fontosnak tartja, hogy a meleg párokat jogi eszközökkel is védjék.

A homoszexuálisoknak joguk van ahhoz, hogy egy családhoz tartozzanak. Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Emiatt senkit sem szabad kiutasítani vagy szenvedésre késztetni”

– mondta Ferenc pápa.

Az argentin pápa korábban, még Buenos Aires érsekeként ellenezte a melegházasság engedélyezését, és helyette az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatának elismerését szorgalmazta. Szakértők szerint azonban azóta nyilvánosan nem foglalt állást ennyire világosan a kérdésben, mint most.

"Ez az első alkalom, hogy pápaként ilyen egyértelmű nyilatkozatot tesz. Szerintem ez egy nagy előrelépés" – mondta James Martin amerikai jezsuita pap is, aki korábban többek között szentmisét mutatott be a Pride fesztivál előkészületeként az Assisi Szent Ferenc templomban New Yorkban.

A Francesco című film – amelyet a Római Filmfesztiválon mutattak be – olyan kivételes vezetőként szól az egyházfőről, aki képes lehet az emberiség egyesítésére.

Az amerikai állampolgárságú, orosz zsidó származású Evgeny Afineevsky kétórás dokumentumfilmje a koronavírus-járvány miatt kiürült, esőáztatta Szent Péter téren kezdődik, március 27-e estéjén, ahol a pápa a gyorsan elharapódzó járvány enyhüléséért imádkozott. A rendező kamerája ezután a világ kiürült utcáin siklik végig, amelyek mindenhová eljuttatják a pápa üzenetét, hogy "mind egy csónakban evezünk". A rendező elmondta, hogy szerette volna bemutatni azt a reményt, amelyet a pápa nyújt az embereknek.

A néző a pápa szemén át, közleményeiből, írásaiból, Twitter-üzeneteiből, utazásain mondott beszédjeiből ismerheti meg ezekről a kérdésekről vallott nézeteit. A dokumentumfilmben ugyanakkor azok az interjúk is megjelennek, amelyeket Afineevsky készített a pápával.

A rendező kiemelte, hogy Ferenc pápa, aki először rosszul mérte fel a katolikus egyház felelősségét a szexuális zaklatási válságban, később nyilvánosan elismerte hibáját, és bocsánatot kért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak