szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MTA által alapított szervezet állásfoglalást adott ki az írót a kötelező olvasmányokról alkotott véleménye miatt ért támadásokról.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége nyilatkozatot adott ki a Tóth Krisztina személyét ért támadásokkal kapcsolatban.

Az ügy előzménye, hogy a Könyves Magazin megkérdezte Tóth Krisztinát, milyen műveket venne ki a kötelező olvasmányok listájáról, ő pedig abból kiindulva, hogy a gyerekek az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek, két könyvet nevezett meg károsként: Jókai Mór Az arany ember című regényét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét. Ez pedig hatalmas felhördüléshez vezetett, az író Facebook-posztja szerint sokan személyes támadást intéztek ellene.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége mindezek után azt írta: elítélik „azokat a politikai indíttatású gyalázkodó támadásokat és fenyegetéseket, amelyek tagtársunk, Tóth Krisztina személyét érik egy irodalmi kérdésben megfogalmazott véleménye miatt. A Széchenyi Akadémia a művész szellemi szabadságának, alkotó függetlenségének és emberi méltóságának elkötelezett híve. Tiltakozunk az erőszak és a megfélemlítés minden formája ellen.”

Az állásfoglalást Maurer Dóra elnök, Ferencz Győző ügyvezető elnök, Haász István, a Képző- és Iparművészeti Osztály osztályelnöke, Hegedűs D. Géza, a Mozgókép- és Színházművészeti Osztály osztályelnöke, Imre Flóra az Irodalmi Osztály osztályelnöke, Klimó Károly elnökségi tag, Tihanyi László, a Zenei Alkotóművészeti Osztály osztályelnöke, valamint Winkler Barnabás, az Építőművészeti Osztály osztályelnöke írták alá.

Az ügy kapcsán, a kötelező olvasmányok világkép alapú szelekciójáról írt cikkünk itt olvasható:

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Az író nem darálta le Jókai Mór könyvét, csak azt mondta, kivenné Az arany embert a kötelező olvasmányok listájáról. De a darálással se kavarhatott volna nagyobb vihart, pedig érdemes lenne eljátszani a gondolattal, hogy egy-egy kötelező olvasmány világképe nem tanórai, hanem „csak" praktikus, hétköznapi értelemben talán még fontosabb is lehet egy fiatal olvasó számára, mint egy mű többi tulajdonsága.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Bálint Kult

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Az író nem darálta le Jókai Mór könyvét, csak azt mondta, kivenné Az arany embert a kötelező olvasmányok listájáról. De a darálással se kavarhatott volna nagyobb vihart, pedig érdemes lenne eljátszani a gondolattal, hogy egy-egy kötelező olvasmány világképe nem tanórai, hanem „csak” praktikus, hétköznapi értelemben talán még fontosabb is lehet egy fiatal olvasó számára, mint egy mű többi tulajdonsága.

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

Szijjártó Péter covidos eszmecserét tartott Majkával

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!