szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tárca azt közölte, hogy a pedagógusok is „szinte valamennyien” munkába álltak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újraindult az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a jelenléti nevelés, oktatás hétfőn. Az első napon az óvodákban országosan a gyerekek 60, az iskolákban a tanulók 75 százaléka jelent meg – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A pedagógusok szinte valamennyien munkába álltak a tárca szerint, amely köszönetet mondott minden óvodai és iskolai dolgozónak a jelenléti nevelés, oktatás újraindításáért végzett „áldozatos munkájáért”.

Hétfő délután az ADOM Diákmozgalom is közölte – nem reprezentatív – online felmérése ereményét, amely szerint az alsós diákok 44 százaléka maradt otthon annak ellenére, hogy kinyitottak az iskolák.

Az ADOM több iskola kehetőséget biztosított arra, hogy a továbbra is otthon tanuló diákok online követhessék a tanórákat, és olyan pedagógusok is akadtak, akik az órába is bevonta őket. Sok olyan beszámoló is érkezett azonban, ahol technikai okokból vagy felsőbb utasításra nem volt lehetőségük a pedagógusoknak online bekapcsolódási lehetőséget biztosítani a hiányzó diákoknak.

A kormány döntése értelmében március 8-tól az általános iskolák is áttértek a távoktatásra, eredetileg április 7-én nyitottak volna, de végül – csak az alsó tagozat és az óvodák – április 19-én álltak vissza jelenléti oktatásra. A döntés ellen több szervezet, szakszervezet is tiltakozott, egy szintén nem reprezentatív felmérés azt mutatta, hogy a tanárok döntő többsége sem szeretett volna visszamenni tanítani.


"Én mennék, de anyukám nem enged" - gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében". Videó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!