szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár már márciusban hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely erősen megnehezíti, hogy egyedülálló szülők is gyereket fogadhassanak örökbe, a pontos feltételeket még nem hozta nyilvánosságra az illetékes minisztérium.

„Aki egyedül fogad örökbe, az nem egy egyén, aki a társadalom szövetéből kihullott, és akkor ő tényleg egyedül áll, mint a kisujjam, és senkije sincs. Az egy olyan ember, akinek van családja, testvérei, rokonai vannak, barátai vannak, és mind imádni fogják, azt, akit örökbe fogadott” – nyilatkozta a Deutsche Welle magyar stábjának Horváth Mária Zsófia, aki 2002-ben egyedülállóként fogadott örökbe egy akkor egyéves kisfiút, és most nagyon csalódott az örökbefogadás szabályainak legújabb módosítása miatt. A Deutsche Welle videójában a már lassan húszéves fiú is nyilatkozik, akit Mária nevelt fel.

A márciusban hatályba lépett törvénymódosítás lényege, hogy mostantól csak különleges méltánylással és miniszteri engedéllyel fogadhat örökbe az, aki nem él házasságban. Eddig ez a Gyermekvédelmi Szolgálat egyedüli hatáskörébe tartozott. Hogy pontosan milyen feltételeket is jelent ez, még mindig nem tudni.

A törvénymódosítás a melegeket is hátrányosan érinti, akik eddig egyedülállóként fogadhattak örökbe. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy az új szabályozással egy időben fogadták el az alaptörvény azon módosítását is, amely szerint a család az, ahol az apa férfi, az anya pedig nő. És mindezt úgy, hogy a KSH adatai szerint 2019-ben rekordmagas volt az örökbefogadásra várók listája: 3186-an várakoztak, és köztük minden kilencedik egyedülálló volt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!