szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A fideszes képviselők pedig elveszítették az összes bizottsági tagságukat – derül ki az Európai Parlament jegyzőkönyvéből.

Az Európai Parlament múlt heti ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a Fidesz EP-képviselői az összes bizottsági helyüket elveszítették. Miután a képviselőcsoport kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, megszűntek a frakciótagság jogán megszerzett bizottsági posztok. Holott mind a 13 érintett politikusnak több szakbizottságban is volt tagsága, emellett a rendelkeztek póttagsággal és különbizottsági tagsággal is. A bizottsági helyeket most újraosztották, a fideszesek helyét néppárti képviselők foglalták el. Ebből értelemszerűen következik, hogy az immár független magyar képviselők nem lesznek egy-egy téma jelentéstevői vagy árnyék-jelentéstevői sem. A bizottsági munka azért fontos, mert az összes uniós jogalkotás javaslat végigmegy ezen a fórumon, itt folytatják le a szakmai vitát és hoznak határozatokat, előkészítik a plenáris ülés döntéseit. Feltehetően ebben az évben már nem változik a helyzet a bizottságokkal kapcsolatban, a parlamenti ciklus felénél, a következő év elején, újraosztják a parlamenti tisztségeket. A Fidesz parlamenten belüli szövetségkötési tervei valószínűleg ezt az időpontot célozzák meg, ebből a szempontból hagyják ezt az évet “elúszni”.

Az egyetlen, még pozícióban lévő fideszes EP-képviselő Járóka Lívia, aki a parlament alelnöke. Őt bár a Néppárt delegálta az alelnök-jelöltek közé, de az Európai Parlament választotta meg, ezért maradhat a posztján. Neki azonban felfüggesztették a mentelmi jogát. Egy másik EP-határozatból kiderül, hogy brüsszeli fellebbviteli bíróság főügyésze kérelmet nyújtott be Járóka Lívia mentelmi jogának felfüggesztése miatt, mert 2018. november 17-én egy traffipax lefotózta a megengedett sebességet autójával túllépő képviselőt. Megpróbálták kideríteni, hogy ő vezette-e az autót, az ügyészség több alkalommal megkísérelte őt meghallgatni, de eredménytelenül, mivel a Szövetségi Külügyi Közszolgálat Protokollszolgálata szerint Járóka Lívia nem rendelkezett szabályszerűen bejelentett belgiumi lakóhellyel. Ezután kérték az Európai Parlamenttől a mentelmi joggal kapcsolatos döntést, amely múlt héten született meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Top 50-es bűnözőt fogott el a rendőrség

Top 50-es bűnözőt fogott el a rendőrség

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom