A kormányzat által kitűzött államháztartási deficitcél – szükség esetén további takarékossági intézkedésekkel – elérhetőnek látszik – áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

A kutatók szerint az év hátralévő részében javulnak az egyensúlyi mutatók, mérséklődik az infláció, a beruházások jelentősen, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek.Az államháztartás hiánya júniusban jelentősen tovább emelkedik, de várhatóan a II. félévben – főleg, a már elhatározott takarékossági intézkedések késleltetett hatása és az időarányosnál kisebb kamatfizetési kötelezettségek miatt – már csak kevéssé nő.Az infláció májusban érte el csúcspontját, 7,6 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál. A következő hónapokban viszont kifejezett lassulás várható, 2004 átlagában 6,7 százalékos, az év végén 6-6,5 százalék közötti inflációt valószínűsít a kutatóintézet.A világgazdasági körülmények három év után összességében enyhén javulnak. Az olaj ára még nagyon magas, de a piac stabilizálódni látszik.Az ipari termelés az idén a tavalyinál sokkal gyorsabban nő, ami eddig kizárólag az export látványos emelkedésének köszönhető. A további dinamikus fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások I. negyedévi 30 százalékos bővülése is.Az ipari termelékenység jelentősen javult: a termelés első négyhavi, több mint 10 százalékos bővülése az itt foglalkoztatottak számának több mint 2 százalékos csökkenése mellett ment végbe.A kivitel és a behozatal eddig egyaránt dinamikusan és közel azonos ütemben emelkedik. Márciusban és áprilisban – az előző hónapoktól eltérően – az import ismét gyorsabban, áprilisban sokkal gyorsabban nőtt, mint az export. Ez részben az EU-csatlakozást megelőző taktikai vásárlások következménye. A külkereskedelmi hiány az első négy hónapban valamivel magasabb lett, mint 2003 hasonló időszakában és az év egészében is hasonló helyzet várható.A jobb konjunktúrában az idegenforgalmi aktívum – amely az első, a forgalom szempontjából nem meghatározó hónapokban romlott – az év egészében némileg emelkedhet.A folyó fizetési mérleg hiánya euróban nagyjából stagnál, 6,5 milliárd lesz, de a GDP-hez képest már csökken, a 2003. évi 9 százalékról 8 százalékra.Az első négy hónapban a reálkeresetek 0,9 százalékkal nőttek, ezen belül a költségvetési szektorban stagnáltak, a versenyszférában 2 százalék feletti mértékben emelkedtek.A foglalkoztatás ugyancsak mintegy 0,9 százalékkal emelkedett, de ezen belül a költségvetési szektorban csökkent. Az üzleti szférán belül is lényegében csak a szolgáltatások, a kereskedelem és az építőipar területén bővült a létszám, a többi ágazatban, még a feldolgozóiparban is mérséklődött. A gépiparban azonban érezhetően nőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán