Az orosz bankok közelmúltbeli válságai újra eszükbe juttatták a befektetőknek, hogy a feltörekvő piacokon bármikor nyakukba szakadhat egy kellemetlen meglepetés. Azt is bizonyította azonban, hogy e gazdaságok most jóval egészségesebbek, és a fertőzés nem terjed olyan gyorsan, mint néhány éve.

Oroszország legnagyobb magánbankja, az Alfa Bank a múlt héten ostrom alatt állt. A pénzüket kivenni kívánó kisbefektetők megrohanták a bankfiókokat és pénzkiadó automatákat. Ha a múlt szerdai pánik kicsit tovább tart, 700 millió dollárt, a bankban elhelyezett betétek felét vonhatták volna ki a befektetők – jelentette be Peter Aven, az Alfa vezetője. A bank hatalmas PR-gépezetének azonban szerencsére időben sikerült semlegesítenie a rémhíreket, és megnyugtatnia a betéteseket. A botrányokon előszeretettel csámcsogó Komszomolszkaja Pravda nem sorban álló, egymást ütlegelő kisbefektetőket hozott a címlapján, hanem tanácsokat, hová fektesse pénzét az orosz polgár. Más bankok szintén nyomást gyakoroltak az újságokra, hogy cikkeikből húzzák ki a borúlátó véleményeket – írja a RusRating orosz hitelminősítő cég.

A kibontakozó válság eddig két fázisban tört rá az orosz gazdaságra. A baj akkor kezdődött, amikor az orosz jegybank májusban pénzmosás gyanújára hivatkozva bezáratta a Sodbusiness Bankot, mert piramis-játékra utaló jeleket fedezett fel betétgyűjtésében. Ezután rövidesen fizetésképtelenné vált a Kredit Trust nevű kisebb orosz bank is, amelynek ugyanazok a tulajdonosai, mint a Sodbusiness-nek. Mivel azonban az 1329 orosz bank nagy része nem végez valódi pénzintézeti tevékenységet, vagy csupán egy-két nagyvállalatot finanszíroz, a két bank válsága önmagában nem okozott volna pánikhelyzetet, ha a pénzmosás elleni bizottság elnöke nem ejt szót egy feketelistáról, amelyen a Sodbusinesshez hasonló sors elé néző bankok szerepelnek - köztük egy orosz nagybank is. Az 1998-as bankválságra tisztán emlékező befektetőknek több se kellett, rohantak kivonni betéteiket a magánbankokból, nem tudták ugyanis, melyik bank lesz a rendcsinálás következő áldozata.

Putyin Jukosz elleni fellépését látva az oroszok arra gyanakodnak, hogy a hatalom következő áldozatai a bankok lesznek. A rémület nem csak az egyszerű állampolgárokat kerítette hatalmába, hanem a bankárok többségét is. A bankok ettől kezdve féltek kölcsönadni egymásnak, a bankközi piac szinte befagyott, az egynapos bankközi kamatok 2-3 százalékról 20 százalékig is felmentek, majd 11,6 százalék körül maradtak. Az orosz központi bank azonnal jelezte, hogy kész annyi pénzt pumpálni a rendszerbe, amennyire szükség van a bankközi piac életben tartásához. A kötelező tartalékrátát, amelyet a bankoknak kötelező a jegybanknál kell betétként elhelyezniük, 6 százalékról azonnal három százalékra csökkentették, hogy a bankoknak legyen elég pénzük a pánikoló betétesek rohamának kivédésére. (A kötelező tartalékrátát korábban azért tartotta magasan a jegybank, hogy az Oroszországba áramló tőkebefektetések miatt megjelenő pénzbőséget magánál tartsa, így az ne okozzon inflációt – írja a Renaissance Capital orosz befektetési bank. Bankválság idején azonban senkit se érdekel az infláció – tette hozzá Papp Zsolt, az ABN Amro londoni elemzője.)

A bankközi piac átmeneti befagyása azonban más bankokat is a fizetésképtelenség határára juttatott, köztük a Commercial Savings Bankot, a Dialog-Optim és a Paveltsky bankokat. Az orosz jegybank további mentőintézkedésként tetemes támogatást nyújtott a második legnagyobb állami pénzintézetnek, a Vnestorgbanknak, hogy felvásárolja a bajban lévő Guta bankot és kifizesse a betéteseket. Ezt követte a második menet, az Alfa Bank megingása, amely azt jelzi előre, hogy a meglehetősen kaotikus állapotban lévő orosz bankszektor rendbe rakásáig, a gyengék kihullásáig és a szükséges fúziók létrejöttéig még jó néhány imát el kell mormolniuk az orosz betéteseknek.

Sokakban gyanút kelt, hogy az eddigi állami rendcsinálásból egyértelműen az állami bankok kerültek ki győztesen. A bankokat megtizedelő tisztogatástól való félelem újra a lakossági betétetek háromnegyedét begyűjtő állami nagybank, a Sberbank karjába hajtja a befektetőket. Sberbank megszerezheti azokat a nagy vállalati ügyfeleket is, amelyeket a betéteseiket elvesztő magánbankok nem tudnak tovább hitelezni. További nyertesek lehetnek a külföldi bankok, amelyek saját nevük alatt még nem, de leánybankjaikon keresztül már meg tudnak jelenni az orosz piacon.

Az 1998-as bankválság megismétlődése nem fenyeget. Hat évvel ezelőtt a nyugati bankok orosz rubelben vettek fel hitelt orosz bankoknál, és abból vásároltak orosz kötvényeket, ráadásul az árfolyam-kockázatok fedezésére is orosz bankokkal kötöttek ügyleteket. Mindennek fedezetére a külföldi valutahiteleket az orosz bankok vették fel, így amikor az orosz államkötvény piac és a rubel zuhanni kezdett, az egész rendszer romba dőlt – mondta a hvg.hu-nak Papp Zsolt.

Az orosz bankok most nettó hitelezők a nemzetközi bankpiacon, az orosz gazdaság pedig jobb bőrben van, mint hat éve. A kormány devizatartalékai 85 milliárd dollárt tesznek ki, a külföldi adósság 1998-ban 137, ma viszont csak 41 százaléka az orosz GDP-nek, ennek is csak fele rövidlejáratú. A bankszektor is viszonylag szerény méretű, a gazdaság egészéhez képest - az összes orosz bank mérlegfőösszege a tavalyi GDP 43 százalékával egyenlő -, így pillanatnyilag nem valószínű, hogy a fertőzés továbbterjed a gazdaság más szektoraira is – írja a Moody’s amerikai hitelminősítő intézet.

Aggasztó viszont, hogy a pánikot ezúttal kizárólag belső bizalmatlanság, elsősorban a Kremlnek a Jukosz elleni kemény fellépése okozta, így bármikor ismét megtörténhet. Ráadásul a mostani válság olyankor tört ki, amikor a magas olajárak miatt az orosz gazdaság minden mutatója éppen a csúcson van. Ha a válság következő hulláma alacsonyabb olajáraknál köszönt be, annak súlyosabb következményei lesznek – vélekedik Papp.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját