Tetszett a cikk?

Ha minden az érdekeltek tervei szerint történik, Magyarországon először juthat társadalombiztosítási finanszírozáshoz egy magánsebészet. Az emlődaganatok műtéteire szakosodott vállalkozás azé a társaságé, amely a mammográfiai szűrés biztosítói "piacán" is erős pozíciókat szerzett meg.

Akit a múlt év végén a Mamma Egészségügyi Rt. fővárosi szűrőállomásán ért a megrázó hír, hogy mellében daganatos elváltozást találtak, mindjárt egy tájékoztató levelet is kapott. Ebből megtudhatta, hogy kitűnő orvosok - "szakmájuk elismert képviselői" - műtik meg őt, ha befárad a budai Széher úti Szent Ferenc Kórház sebészetére. A levélíró "egységes elvek, protokollok" alapján végzett, "magas szintű szakmai munkával" büszkélkedik, amelyről - mint írja - munkatársai több nemzetközi konferencián sikerrel számoltak be. Emellett a legkorszerűbb műtéti megoldásokat ígéri azoknak a betegeknek, akik nem csupán a szűrést, hanem az onkológiai kezelést is a Mamma Rt.-re kívánnák bízni. "A diagnosztikai és a sebészi beavatkozásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza" - nyugtatja meg a tájékoztató a várható költségek miatt aggódókat.

Bár az orvosi tevékenység minősítés nélküli, tárgyszerű ismertetésén túlmenő méltatása reklámozásnak minősül, ami - kiváltképp szórólapon, laikus sajtótermékekben - a Magyar Orvosai Kamara etikai szabályzata szerint megengedhetetlen, tagadhatatlan, hogy a krónikus információhiányban szenvedő betegek minden segítségért hálásak. A mellrákszűrést a népegészségügyi program első lépéseként 2001 végén útjára indító Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) meg is követelte a szűrés elvégzésére pályázó rendelőintézetektől, illetve magánvállalkozásoktól, hogy legyen olyan kórházi hátterük, ahol a daganatos betegek megfelelő kezelésben részesülnek. A Mamma Rt. akkor még a Szent János Kórházat és a budai MÁV-kórház sebészetét jelölte meg együttműködő intézményként. Úgy tűnik, ezen kívánt most változtatni az rt - várhatóan némi szakmai ellenkezést is kiváltva -, saját vertikumába vonva a sebészetet.

A Magyarországon évente 2300 nő halálát okozó emlőrák időben - még gyógyítható stádiumában - történő diagnosztizálását és kezelését célnak megjelölő népegészségügyi program keretében 2001 végén 29, máig 34 egészségügyi intézmény kvalifikálta magát a feladat elvégzésére. Ezek a mammográfiás központok és szűrőállomások hívhatták-hívhatják be kétévente egyszer a 45-65 év közötti nőket, minden egyes elvégzett vizsgálatért 2800 forintot, múlt év közepétől 3300 forintot kapva az OEP-től. Két évvel ezelőtt meglehetősen nagy vihart kavart, hogy az akkori miniszter, a kórház-privatizációs törvényt elsőként benyújtó Mikola István és a székéből azóta szintén felállított fővárosi tiszti főorvos, Lun Katalin is üzleti-rokoni szálakkal kötődött a Mamma Rt.-hez (HVG, 2001. november 10.), amelynek oroszlánrésze volt - közel tízéves szakmai tapasztalata okán is - az ÁNTSZ pályázati feltételeinek kialakításában. A Mamma végül négy telephellyel is nyert: a budapesti Kapás utcai szűrőállomás, a szolnoki MÁV-kórház, a szekszárdi és a kecskeméti kórház mammográfiája is az ő gépeivel és személyzetével működik.

Az elmúlt két évben a szűrésre kiszemelt csaknem teljes korosztály (1,2 millió nő) megkapta a "behívóját", ám eddig csupán félmillióan éltek a felkínált lehetőséggel - válaszolták a HVG kérdésére az ÁNTSZ népegészségügyi programirodáján. E célra összesen 1,46 milliárd forintot fizetett ki az OEP. A 2002-ben szűrésen 892 millió forintért megvizsgált 322 ezer nő 11 százaléka valamely Mamma-intézményben járt. Az 1992-ben alapított, a diagnosztikai és szűrési célú mammográfiai vizsgálatokon megizmosodott rt legutóbbi (2002-es) hozzáférhető mérlege szerint 275 millió forintos bevételre 20 milliós adózás utáni eredmény jutott - amelynek háromnegyed részét a tulajdonosok visszaforgatták a cégbe.

A Nyugat-Európában szokásos ár 15 százalékát fizeti a hazai társadalombiztosítás (tb) a szűrésért, de ebből - mint Mádai Szilvia, a Mamma alapítója és főrészvényese mondta -, ha szűkösen is, de ki lehet jönni, míg a klinikai vizsgálatok és a műtéten átesettek kontrollja ráfizetéses. Akárcsak a Soros, majd a Vera Blinken Alapítvány tulajdonában lévő, közadakozásból megvásárolt Primavera mellrákszűrő busz, amelyet a Mamma működtet, és teljesítményét szintén az OEP fizeti. Mádai szerint ugyanis a guruló szűrőállomás üzemeltetése drágább, mint egy helyhez kötötté, miközben az OEP nem tesz különbséget a finanszírozásban.

A december óta a Széher úti kórházban operáló team egyik sebésze László Zsolt, aki eddig főállásban a János-kórházban fogadta a Mamma-klinikáról hozzá irányított betegeket, mellesleg pedig az rt igazgatóságában ismét tagságot vállalt Lun Katalin fia. A műtéti csapatba tartozik radiológus, patológus, aneszteziológus is, a megoperált betegeket pedig az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció betegápoló szerzetesrend tulajdonában lévő kórház gondjaira bízzák. "A műtőt tőlünk bérli a Mamma Rt., a sebészeti teljesítményt viszont mi számoljuk el az OEP-pel" - ad rövid magyarázatot az Alkotmánybíróság által megsemmisített kórháztörvény híján is legális konstrukcióról Tahy Ádám, a kórház igazgató főorvosa. A tavaly 270 millió forintos OEP-finanszírozásból összesen 105 belgyógyászati és kardiológiai ágyon gyógyító - saját, egyházi tulajdonosától elsősorban lelki támaszt kapó - kórház számára fontos a sebészet újjáélesztése. Bár az utóbbi két évben nem műtöttek a házban - ráfizetéses lévén, szünetelt a sebészeti tevékenység -, az OEP-től nem kellett új engedélyt kérni, mivel a "jogosítvány" a még működő osztály idejéből megmaradt.

"Az onkológiai műtétekhez szükséges szakmai minimumfeltételek közé tartozik sok más mellett az izotóplabor vagy a műtétek közben végzendő szövettani vizsgálat, a betegek kezeléséhez pedig onkológus belgyógyász és radióterapeuta is kell, ezek közül ismereteim szerint egyik sincs meg a Mamma sebészeti vállalkozásában" - mondta a HVG kérdésére Köves István, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) mellkassebész főorvosa. A szakmai cél - legalábbis ez áll a nemzeti rákkontrollprogramban - a gyógyítás komplexitásának biztosítása, ami a szűréstől a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen át az utógondozásig tart, lehetőleg nagy gyógyító központokban. A Széher úti betegek kiegészítő terápiája viszont más intézmények feladata - másutt készül a szövettani elemzés, és egyebek mellett az OOI-ben kap sugárkezelést a beteg -, ezek a szakmai aggályok azonban nem állhatják útját a Mamma-sebészet működésének. Az ÁNTSZ - amint arról Csaba Károly fővárosi tiszti főorvos tájékoztatta a HVG-t - megfelelőnek találta a higiénés feltételeket, s kiadta a működési engedélyt, kizárólag emlősebészetre. A magánpraxis szakmai feltételeit elbíráló Faller József fővárosi sebész szakfelügyelő pedig László Zsoltnak adott személyre szóló engedélyt, hogy a Szent Ferenc Kórházban egynapos ellátást igénylő műtéteket végezzen.

Az első beavatkozások decemberben már megtörténtek, ám ellenértéküket majd csak februárban számolja el az OEP, így még nem tudni, valóban ez lesz-e az ország első közpénzből fizetett magánsebészete. Amikor ezt az együttműködést a kórház és az rt úgy két évvel ezelőtt tervbe vette, nem tudhatták, hogy a tb idén januártól az előző év bázisához köti majd az intézmények finanszírozását. Bár elvileg a Szent Ferenc Kórháznak korábbi engedélyei birtokában nem kell új tevékenységként elfogadtatnia a sebészet alvállalkozásba adását, ha azonban az intézmény a tavalyi költségvetést meghaladó számlákat nyújt be, azt nem fogja automatikusan elfogadni a biztosító. Legalábbis ez derült ki Pöör Lenke, az OEP finanszírozásiosztály-vezetőjének szavaiból, aki eddig még nem hallott a Széher út emlősebészeti terveiről. A kórház igazgatója azonban bizakodó: szerinte értelmetlen bármilyen növekedést a nullához viszonyítani, ezért legalábbis ez esetben új alapokra kell helyezni az elszámolást.

GÁTI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét