Tetszett a cikk?

Az ellentételezés (angolul offset, countertrade, németül Gegengeschäft vagy Kompensation) olyan kereskedelemi...

Az ellentételezés (angolul offset, countertrade, németül Gegengeschäft vagy Kompensation) olyan kereskedelemi megállapodás, amely a kormányok közötti haditechnikai beszerzésekhez kapcsolódik - írja Mészáros Ákos a témáról készített kézikönyvében. A konstrukció lényege, hogy a nagy értékű védelmi eszköz eladója szerződéses kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb értékű ellentételezés teljesítésére. Az ofszet keretében a haditechnikai terméket szállító vállalat és annak kijelölt partnerei a vevő országában beruházásokat hajtanak végre, ipari kooperációt hoznak létre, onnan származó termékeket vesznek. A vásárló ország számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a drága katonai beszerzés fizetési mérlegre nehezedő nyomását, a megfelelően kidolgozott ellentételezési játékszabályok pedig elősegíthetik a gazdasági-ipari célok megvalósítását. A hadiszállítók a számukra "nyűgös" ofszet elől általában nem térhetnek ki, mivel a fegyverek nemzetközi piacán ma a túlkínálat a jellemző.

Magyarországon az 1 milliárd forintot meghaladó haditechnikai importbeszerzéseket száz százalékban ellentételezni kell, ezen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb. Bár a kötelező jellegű ellentételezés elvben sérti a verseny szabadságát, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés és a világkereskedelem szabadságán őrködő WTO szabályai is megengedik az ilyen, nemzetbiztonsággal kapcsolatos ügyleteket, feltéve, hogy azok nem befolyásolják hátrányosan a polgári rendeltetésű termékkereskedelem versenyfeltételeit. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a lengyel légierő korszerűsítéséről, a 48 darab F-16 típusú vadászrepülőgép beszerzéséről 2002 végén hozott döntés: a közel 4 milliárd dollár értékű vétel keretében a szállító amerikai Lockheed Martin cég 12 milliárd dolláros ellentételezést ígért. A cseh kormány a minap döntött 14 használt Gripen vadászgép bérletéről, ehhez a szállító a közel 1 milliárd dolláros bérleti díj 150 százalékos ellentételezését ajánlotta fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Játék a szorzókkal

Pénteken startol Nyíregyházán a svéd Electrolux új hűtőszekrénygyártó üzemének beruházása, amely beleszámít a Gripen vadászrepülők ellentételezésébe. A haditechnikai beszerzések kompenzációja papíron sokkal látványosabb exportbővüléssel kecsegtet, mint valójában.

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben