Tetszett a cikk?

Akár be is zárhatnak néhány futballstadiont, ha a sporttárca nem jut dűlőre a fociligával. A minisztérium a klubokra sózná rá a fővárosi stadionokat, 450 millió forintos működési költségükkel együtt. A csapatokat padlóra küldő megoldással szemben a liga az előző kormány idején kötött szerződést lobogtatja.

"Kilakoltatás nem fenyegeti a klubokat" - szögezte le a HVG-nek Szigetvári Viktor, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) sajtófőnöke annak kapcsán, hogy a tárca a napokban felszólította az állami tulajdonú stadionokat használó fővárosi futballtársaságokat adósságaik kiegyenlítésére, illetve a szerződések, bérleti díjak újratárgyalására. Az állami ingatlanokat használó klubok ugyanis átlagosan az önköltségi ár hatodát, nyolcadát sem fizetik. A sporttárca tulajdonában álló Sportfólió Kht. ezért 15-20 évre bérbe adná a stadionokat, a tavaly 450 millió forintot felemésztő fenntartásból pedig kiszállna. Ha nem sikerül megállapodni a futballtársaságokkal az egységes bérleti díjról - ami a jegybevétel 25 százaléka lenne -, jön az a forgatókönyv, amely szerint csupán két, első osztályú meccsekre is alkalmas futballstadion marad Budapesten, ezekben felváltva játszanának a csapatok, a többit pedig eladnák. Futballberkekben azt rebesgetik, hogy ennek a tervnek a Honvéd-, az MTK- és a Vasas-pálya esne áldozatául. A szurkolók körében borítékolható felháborodáson kívül a Milánóban és Münchenben az Inter és a Milan, illetve a Bayern München és az 1860 München csapatainál működő rendszerhez képest az is bonyolítaná a magyar helyzetet, hogy a jelenleg másodosztályú Honvéd és Vasas valószínűsíthető feljutásával a következő szezonban öt budapesti klubnak kellene osztoznia a két megmaradó pályán.

"Egyetlen forint sincs a költségvetésünkben a budapesti stadionok üzemeltetésére" - tette egyértelművé az akció hátterét a HVG-nek Vass Károly, a Sportfólió Kht. múlt héten kinevezett vezérigazgatója, aki a hirtelen, "átszervezésre" hivatkozva menesztett Papp Albert helyébe lépett. Bennfentesek a miniszterváltással hozzák összefüggésbe a dolgot, az egykori APEH-igazgatót ugyanis azzal bocsátották útjára: "olyan ember kell, aki nem kötődik a régi struktúrához". Senki sem állítja viszont, hogy a posztján alig egy évet eltöltött Pappnak szerepe lett volna a Sportfólió Kht. veszteségének növekedésében. Az állami tulajdonú sportlétesítményeket fenntartó és fejlesztő kht tavaly mintegy 1 milliárd forint mínuszt hozott össze, annyit, mint az előző két évben összesen. Változatlan feltételek mellett az idén legalább 2,5 milliárd forintos veszteség van kódolva a rendszerben: számítások szerint a Sportfólióhoz tartozó létesítmények működtetéséhez 5,5 milliárd forintra volna szükség, amivel szemben alig 2 milliárd forint saját bevétel s az előző évi 1,6 milliárdnál kevesebb, 1 milliárd forint állami támogatás áll.

Az Állami Számvevőszék a GYISM-ről készült október végi jelentésében viszont nem a sovány állami támogatást, hanem a veszteségforrásokat taglalta, megemlítve a fizetési határidőket elmulasztó sportegyesületeket, illetve a kiszervezett szolgáltatások többletköltségét. A számvevők azt feszegették, hogy míg 2001-ben 900 millió forintot szántak a sportlétesítmények gondnoki feladatainak ellátására, 2002 áprilisától a kht évi nettó 1,4 milliárd (havi 115,3 millió) forint vállalkozási díjat fizet a feladatot összesen 90 ezer négyzetméterre közbeszerzésen elnyerő Future Clean Rt.-nek. Az öt évre szóló szerződésen a kormányváltás után keresett fogást a Sportfólió, illetve a tárca, ám a másfél milliárd forintos kötbér végül eltántorította őket a módosítástól. Sőt a takarítócég - mint a január 5-ei Közbeszerzési Értesítőből kiderül - újabb 23 sportingatlan gondnoki teendőire kapott megbízást, igaz, ezúttal szerényebb, havi 71,31 millió forintos árajánlattal nyerte el az összesen 535 ezer négyzetméternyi területre kiírt pályázatot.

A nagytakarítást a GYISM a fővárosi stadionokkal kezdené, egységes bérleti konstrukció kialakításával. Ám ehhez módosítani kellene a korábban kötött megállapodásokat. Ezen a fronton pedig teljes a zűrzavar. Az Üllői úti Fradi-, illetve a Megyeri úti Újpest-pályára ugyanis a bérlőknek - állításuk szerint - van érvényes szerződésük. Az FTC 1991-ben 25 évre kötött megállapodást az akkor még az agrártárca fennhatósága alá tartozó létesítmény használatára az FM Kiemelt Sportlétesítmények Intézményével. A Fradi nem tartozik a Sportfóliónak, de nem is tehetné, mivel az Üllői úton a sporttárca kht-ja értékesíti a jegyeket. Az FTC fizet egyébként a legtöbbet a klubok közül, jegyárbevételéből tavaly 25-30 millió forintot utalt át a kht-nek.

Újpesten 2002 óta ketyeg egy, szintén 25 éves bérleti szerződés, amely a jegyárbevétel 50 százalékát határozza meg bérleti díjként. Más konstrukcióban, mint a Fradinál, Újpesten ugyanis fizetés előtt le kell vonni a rendezési költségeket, így az UTE évi 6-8 millió forinttal letudhatná a bérletet. Már ha fizetne, a futballcég ugyanis 14 millió forinttal tartozik a Sportfóliónak, amit Gyulay Zsolt, az Újpest FC Kft. ügyvezetője megrendült likviditási helyzetükkel magyarázott a HVG-nek. Az Újpestnek évi 52 millió forintjába kerülne, ha átvállalná a futballstadion fenntartását - legalábbis a Sportfólió levelében ennyire taksálta a költséget. "Ha az állam átvállalja az utánpótlás-nevelésre költött évi 60-70 millió forintot, szó lehet arról, hogy esetleg az önkormányzattal közösen mi üzemeltessük a stadiont" - mondta a HVG-nek Gyulay, aki komoly reményeket táplál a stadionhoz tartozó, egyelőre csak szerkezetkész Megyeri úti épület üzleti hasznosítása iránt. Nála szkeptikusabb Derce Tamás, Újpest polgármestere, aki szerint hiú remény az ingatlanbizniszben látni a kitörési pontot, amikor a közeli Váci út tele van üres irodákkal. Derce az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi helyzetében csak hosszabb távon tudja elképzelni, hogy beszálljanak a fenntartásba, ami 7-8 év múlva is csak a fenntartási költségek felének vállalásáig terjedhetne.

Az MTK-nak, a Honvédnak és a Vasasnak nincs is szerződése a stadionhasználatra. "Korábban 127 millió forintot költöttünk a létesítmény egyes részeinek felújítására, és a stadion tulajdonosa ebből semmit nem térített meg" - foglalta össze a szerződéskötést meghiúsító, 1997 óta húzódó vitát a HVG-nek Fülöp Ferenc, az MTK Labdarúgó Kft. ügyvezetője, aki szerint a sportvállalkozás képtelen arra, hogy a stadionfenntartás évi 50 millió forintját kigazdálkodja. Gál László, a Honvéd Futball Club Kft. ügyvezető-résztulajdonosa pedig többszöri kérésére sem kapott kimutatást a "stadion" üzemeltetési költségeiről. Az átveendő ingatlan "romhalmaz, szánkba esik a vakolat a plafonról", ezért 400-500 millió forintot kellene költeni a Bozsik-stadionra. Ráadásul a többi klubtól eltérően a kispesti pályán nincs olyan ingatlanvagyon, amelyet befektetőknek értékesíthetnének. A Vasas Fáy utcai létesítményeinek fejlesztésére akadt már jelentkező, ezzel együtt sem tud mit kezdeni a sporttárca ultimátumszerű ajánlatával a Pannon Futball Club Kft., miszerint februártól át kellene vállalnia az üzemeltetést.

Az igazi adu a Sportfólióval szemben, mint hétfőn kiderült, nem az élő szerződésüket lobogtató vagy a korábbiakra hivatkozó futballcégek, hanem a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) kezében van. A stadionrekonstrukciós programba bevont 38 stadionról a liga, a sporttárca, a Sportfólió és a Stadion Invest Rt. által - a jelek szerint a labdarúgó-vállalkozások feje fölött - megkötött, 15 évre szóló szerződések ugyanis kimondják, hogy a sportlétesítmények bérleti díja az első öt évben a jegyárbevétel 5, a második öt évben 10, a harmadik öt évben pedig 15 százaléka. Gyurcsány Ferenc sportminiszter hétfőn tárgyalt Szieben Lászlóval, az MLL elnökével - miután a tárca, a liga, a Sportfólió és a Szerencsejáték Rt. szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy az előző kormány által 4,8 milliárd forintért beszerzett, de azóta is raktárban heverő stadionbeléptető rendszer egyes elemeit hasznosítva a lottózókban lehessen jegyet vásárolni a futballmeccsekre -, erről azonban utóbbi nem árult el részleteket. "A liga egységesen kívánja kezelni a szerződéseket, és azt tanácsoljuk tagjainknak, hogy ne írjanak alá a meglévő ligaszerződésekénél rosszabb feltételekről szóló ajánlatot" - adta meg az alaphangot.

KELEMEN ZOLTÁN - VITÉZ F. IBOLYA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Távolodó célegyenes

"Adja meg a nevét, az összeget és az elérhetőségét, hogy elküldhessük a megállapodást, vagy ha Zsoltinak mégsem jönne...

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít