Tetszett a cikk?

A nyilvánosságot lehetőleg kerülő nagyvállalkozók közé tartozik Bige László, aki a parlamenti képviselők lónyai "disznólövetése" révén került politikai reflektorfénybe.

A gazdagságra utaló egyetlen státusszimbólum a Bige Holding (BH) nyíregyházi, egyszintes szocreál irodaháza előtt egy feltűnően szép Range Rover, de a család lakóháza is viszonylag szerénynek tűnik az elit kertvárosban. A gépkocsik mindig is fontosak voltak Bige László számára, aki a családi hagyományoktól igencsak "elfajzott" kereskedővérétől hajtva 110-120 ezer kilométert autózik évente. Akár az erdélyi nemesség pusztulásának irodalmi jelképévé is lehetett volna a családfát a 16. századig visszavezetni tudó, 1945 után a nagyvilágban szétszóródott Bige família; Bige László azonban nem követte testvéreit és távolabbi rokonait Nyugat-Európába vagy a tengerentúlra, "csak" Magyarországra települt át kétévi kilincselést követően, 1984-ben Ceausescu Romániájából. "Akinek van egy kis szerencséje is a tehetsége mellett, és szeret dolgozni, itt is meg tud élni" - vallja.

A mai "műtrágyakirályságig" vezető út meglehetősen messziről indult a gyógyszervegyész végzettségű Bige László számára. Kezdetben a fától a betonacélig sok mindent importált, főleg Romániából, és csak az 1990-es években kezdett a vegyi áruk kereskedelmére szakosodni. Magát a BH Kft.-t 1991-ben alapította a nyíregyházi Heringh Attilával közösen, aki négy évvel később kiszállt a cégből. Az első nagy ugrás 1997-re tehető, amikor harmadik nekifutásra sikerült megvennie az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től a szolnoki Tiszamenti Vegyi Művek Rt.-t (TVM). Ehhez 400 millió forintnyi saját forrást tudott felmutatni az rt-vé alakult BH, amihez a Postabank hitelígérvényét mellékelte, ám végül az OTP Bank Rt. folyósította a kölcsönt. A TVM igazgatóságába (it) azonos napon, 1998. február 27-én ült be a két szenvedélyes vadász, Bige László és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A TVM-ügylet szerzett egy másik befolyásos vadász barátot is a vállalkozónak, Herbály Imre szocialista képviselő, a Parlamenti Vadász Klub jelenlegi elnöke személyében (HVG, 2004. március 6.). Csányi egészen 1999. május 26-áig személyesen is részt vett a TVM stratégiai irányítótestületének munkájában, miközben Bige újabb komoly szerzeményt, egy, a romániai Kovászna megyében működő sütő- és malomipari vállalatot tudott cégcsoportjához kapcsolni 1998-ban. A román kapcsolat azonban csapdát is rejtett: egyik ottani üzleti partnere - akit a magyar adóhatóság megszorongatott - vallomásaira alapozva büntetőeljárás indult ellene, 38 napra előzetes letartóztatásba is került, és csak évekkel később, a bírói szakban sikerült tisztáznia magát.

A Bige Holding Invest Kft. 2002. november 15-én 20 millió dollárért megvette az addig a Mol Rt. 60 és a holland Hydro Central Europe B.V. 40 százalékos tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Vegyipari Rt.-t (NV). Ebben az üzletben szintén Csányi a kulcsszereplő, aki 2000. október 20-án tagja, majd alelnöke lett a Mol Rt. it-jének, így befolyásolhatta az olajvállalat eladási szándékát; ugyanakkor bankvezéri székéből lehetővé tehette az ügylet finanszírozását. Bige - mint állítja - a péti vásárlási lehetőségről nem vadásztársától, hanem a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cégtől értesült, és az üzlet lebonyolítója is ez a társaság volt. Más kérdés, hogy a vételár 50 százalékát az OTP Bank hiteléből fizették ki (HVG, 2002. szeptember 7.); több mint harmadát a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. adta, s csak a maradékot kellett saját forrásból előteremteni. Az OTP Bank Rt. végül majdnem lehetőségei határáig ment el, hiszen 2002 őszére már mintegy 12 milliárd forinttal hitelezte Bige László cégeit - a TVM Rt.-t, az NV Rt.-t, a BH Kft.-t és a Bige Holding Invest Kft.-t -, miközben akkori szavatolótőkéje egyetlen adós számára nagyjából maximum 13 milliárd forintos kockázatvállalást tett lehetővé. Az NV új vezetésében Csányi személyesen már nem vett részt, de a felügyelőbizottságba (fb) egyik helyettesét és bizalmasát, Lenk Gézát delegálta. Az fb-nek folyamatosan figyelnie kellett a cég likviditási helyzetét, hiszen a Mol-Hydro tulajdonosi páros 2,56 milliárd forintos osztalékkivétele és a tartósan magas készlet- és vevőállomány miatt az NV Rt. jelentős rövid lejáratú hitelállományt görgetett maga előtt. A péti üzem a cégiratok szerint 2002-ben 63 millió forintos, tavaly Bige közlése szerint a részletek megfizetése után 37 millió forintos nyereséget ért el.

A péti műtrágyagyártás profitját döntő mértékben befolyásolja a fő alapanyag, a földgáz ára, valamint az esetleges állami piacvédelem az orosz, ukrán, román versenytársakkal szemben. A védővám mértéke 1999-től 2002 őszéig tonnánként 5200 forint volt, ekkor néhány hónapra teljesen eltörölték, majd 11 600 forintra emelték. Ez az átmeneti időszak Bige szerint 4 milliárd forintos veszteséget jelentett Pét számára. Idén májustól a magyar ammónium-nitrátot valószínűleg 47 eurós közösségi vám védi az olcsó gázt használó orosz-ukrán versenytársaktól, addig pedig Bige reményei - és a műtrágyát indokolatlanul drágának tartó agrárgazdálkodók félelmei - szerint marad a 11 600 forintos hazai védővám.

A domináns piaci helyzetben lévő Bige-cégcsoport egyszerre két versenyhivatali eljárásnak is alanya: egy finn vegyipari csoport, a Kemira Bigéékkel szemben kezdeményezte a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés megállapítását, míg a márkakereskedői kapcsolatok még szorosabbra fűzése érdekében az NV Rt. felmentést kér a kartelltilalom alól. Az eljárások lényege: a beadványt tevő szerint egyes márkakereskedők csak akkor vásárolhatnak péti ammónium-nitrát műtrágyát, ha vállalják, hogy egy más hatóanyagú termékből, az úgynevezett NPK-ból szükségleteik legalább négyötödét ugyancsak Bige-érdekeltségektől szerzik be. A kartelltilalom alóli felmentés kezdeményezése főleg e törekvés kivédésére irányul.

A Bige-cégcsoport pontos pénzügyi helyzetét már az NV vásárlásakor is nehéz volt felmérni, mára pedig jelentősen eltérő információkat lehet hallani az egymást keresztben is finanszírozó vállalatokról. Nem hivatalos banki források szerint a teljes hitelállomány akár a 20 milliárd forintot is megközelítheti, ami azt jelentené, hogy Bige cégbirodalmának a sorsa szinte teljes mértékben a hitelező bankok, jövedelmezősége pedig a magyar kormány, illetve májustól az EU kereskedelempolitikai döntésein múlik.

A vállalkozó azonban a HVG kérdésére határozottan azt állította: a cégei által március közepén igénybe vett összes hitel, beleértve a rövid lejáratú, a beruházási és a privatizációs kölcsönöket is, mindössze 7,2 milliárd forint, ami a vállalatok értékéhez képest - Bige állítása szerint Pét egymaga 87 milliárd forintra van biztosítva - nem túl nagy összeg.

FAHIDI GERGELY

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek