A lakásra vágyók és az ingatlanfejlesztők egyaránt nagy fantáziát látnak a lakáslízingben, de lehet, hogy a finanszírozók óvatossága miatt eleinte csak szűk kör férhet hozzá az új termékhez.

A jövő új üzleti lehetőségét a lakáslízing jelenti, gondolhatják azok, akik nyomon követik Nobilis Kristóf milliárdos befektetéseit. Az utóbbi hónapok internetes beruházásai után augusztusban ugyanis Nobilis egy olyan új céggel jelent meg a piacon (HVG, 2005. szeptember 24.), amely az ingatlanfinanszírozáson belül lakóingatlan-lízinggel is foglalkozna, s ehhez már meg is kapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyét. A Central European Credit Ingatlanhitel Rt. (CE Credit) aligha válthatta volna valóra terveit egy júliustól hatályba lépett törvénymódosítás nélkül. Ekkortól vált ugyanis lehetővé, hogy pénzügyi lízing esetében a lízingbeadó - az ipari és kereskedelmi célú ingatlanokhoz hasonlóan - a lakásoknál is visszaigényelje az áfát. A kedvezővé vált üzleti klíma ellenére a CE Credit inkább a kis- és középvállalkozásoknak javasolja, hogy lízingbe vegyenek lakást - mondván, ők nehezebben jutnak finanszírozáshoz -, a magánszemélyeknek viszont továbbra is jelzáloghitel felvételét ajánlják.

Az ingatlanfejlesztők szívét viszont megdobogtatta a lakáslízing elterjedésének lehetősége. "Legalább annyi új ügyfelet hozhat a számunkra, mint az idén beindított Fészekrakó program, amelyet vevőink 10 százaléka vett igénybe" - osztotta meg a HVG-vel reményeit Győri László, a Balusztrád Ingatlanfejlesztő Rt. vezérigazgatója. A lízing keresletélénkítő hatásában bízik Aradi Ferenc, az Autóker Holding Rt. értékesítési igazgatója is, aki szerint nagyon kedvező piaci hatása lehet az új finanszírozási formának. Egyikőjük sem azért derűlátó, mert értékesítési gondokkal küszködnének. Az alsó-közép árkategóriás lakásokat értékesítő Balusztrádnál tavaly a piaci pangás ellenére megduplázódott az eladás, s elégedett a magasabb árfekvésű ingatlanokat építő Autóker is, hiszen például a Dunánál épülő Marina Part év végére elkészülő házaiban már csak pár eladó ingatlan van, és már a jövőre befejeződő második ütem lakásai is 85 százalékban elkeltek. Úgy vélik azonban, hogy a lízing egy újabb vevőkört kapcsolhat be: azokat a magas jövedelmű, de megtakarítások nélküli fiatalokat, akik nem felelnek meg az államilag támogatott programokban meghatározott feltételeknek, viszont minimális, 5-10 százalékos önerővel szeretnének lakáshoz jutni. A lízing éppen a kis önerőigény miatt lökést adhat a befektetési célú lakásvásárlásnak is.

A lakáslízing lényegében olyan finanszírozási forma, amelynél a lakás tulajdonjoga a lízingbeadónál marad, és csak a futamidő végén kerül át a lízingbevevőhöz. Miután a lízingbeadó birtokon belül van, jelentősen csökken a finanszírozás kockázata, így az az önerő is, amit a lakást kiszemelőnek kell letennie a beköltözés előtt.

"Sokak számára könnyebbé válik a lakásszerzés, de csak a nagyon jó fizetőképességű, magas és biztosnak látszó jövedelmű ügyfeleknél lehet majd teljesen eltekinteni az önerőtől" - csillapította a HVG-nek a túlzó várakozásokat Pusztai László, az új piacra néhány hónapon belül kilépő CIB Lízing ingatlanfinanszírozási üzletágának vezetője. Hiába marad ugyanis az új lakás a lízingbeadó tulajdonában, annak értéke rögtön csökken, ahogy beköltöznek. A lízingcég számára további kockázatot jelent, hogy értékesíthető-e az ingatlan, ha a nyakán marad, mert ügyfele nem fizeti a havi díjat. Valószínű tehát, hogy a kellően óvatos lízingcég nem mond le az adósminősítésről és a jövedelemvizsgálatról sem. Pusztai szerint azonban nagy lesz a verseny, várhatóan sokan vágnak majd bele a lakáslízingbe, így előbb-utóbb - ahogy az az autólízingnél is bekövetkezett - puhulhatnak a feltételek.

A legtöbb bizonytalanság a lakáslízing várható ára körül kering. Miután azonban a felügyeleti engedélyre váró fél tucat vállalkozás mellett több nagy cég - így a HVB Leasing Hungary Rt., s banki körökből származó információk szerint az OTP-bankcsoport - is belevág az új üzleti lehetőségbe, várhatóan nem szállnak el a lízingdíjak. Igaz, főként devizás konstrukciókra lehet számítani. Az egyik aspiráns kalkulációja szerint svájcifrank-alapú lízingnél 10 millió forintos finanszírozás ötéves futamidővel havi 192 ezer forintba kerül, 25 évre pedig havi 70 ezer forinttal kell számolni. A bankok svájci frankos hitelei között böngészve hasonló összegeket, sőt még magasabbat is találni. Csakhogy a lízing esetében számolni kell még a lakás eladásával kapcsolatos illetékköltséggel is, ami a futamidő végén esedékes. Sőt előfordulhat az is, hogy az ügyfélre terhelik azt az illetéket is, amelyet különben a lízingcég fizet ki, amikor a fejlesztőtől megvásárolja az ingatlant.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Támogat-lak

A Fészekrakó programban részt vevők korhatárát 30-ról 35 évre emeli november 1-jétől a kormány, de további, új...

Beindultak a találgatások, miután kiderült, hogy nőt küld a NASA a Holdra

Beindultak a találgatások, miután kiderült, hogy nőt küld a NASA a Holdra

Direkt36: Putyinhoz bekötött pénzügyi óriáshoz kötődik a Budapestre költöző bank

Direkt36: Putyinhoz bekötött pénzügyi óriáshoz kötődik a Budapestre költöző bank

Így változik lábtengóvá egy profi teniszmeccs – videó

Így változik lábtengóvá egy profi teniszmeccs – videó

Az összeomlóban lévő baleseti ellátás miatt rendkívüli közgyűlésre hívják a traumatológusokat

Az összeomlóban lévő baleseti ellátás miatt rendkívüli közgyűlésre hívják a traumatológusokat

Animációs film készül a Spice Girlsről

Animációs film készül a Spice Girlsről

Kiszivárgott hangfelvételen ígéri meg Palkovics, hogy az Akadémiánál maradhatnak kutatóintézetek

Kiszivárgott hangfelvételen ígéri meg Palkovics, hogy az Akadémiánál maradhatnak kutatóintézetek