szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz és a magyar agrártárca együttműködési megállapodást ír alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői találkozója alkalmával – erősítette meg a szocsi csúcs előtt egy Kreml-tisztségviselő, aki a kétoldalú kapcsolatok fellendülését jórészt a magyar szociálliberális koalíció 2002-es hatalomra jutását követő „mély, pozitív fordulatnak” tulajdonította.

A moszkvai illetékes az energiaipart nevezte az együttműködés gerincének orosz hírügynökségeknek adott nyilatkozatában. A gázszállítási kapacitások olyan bővítési tervezeteiről adott számot, amelyek jóvoltából európai jelentőségű elosztó központ épülhet ki Magyarországon. Ezzel az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbításának elképzelésére célzott, amelynek megvalósíthatóságát az orosz Gazprom és a magyar Mol közös projektvállalata ez év végéig méri fel.

Mint mondta, bővül a nyugat-szibériai olajbányászat olyan közös vállalatok keretében, amelyekben a Mol is részt vesz. Kölcsönösen előnyös tervezetek vannak előkészületben a villamos energia fejlesztése terén. Megvalósításhoz közeledik egy olyan vasúti szállítási folyosó tervezete is, amely három logisztikai központra támaszkodhat: az egyiket az ukrán-magyar határ menti Záhonyban, a másikat a Moszkvai terület narofominszki járásában, a harmadikat az uráli Jekatyerinburgban tervezik.

A Kreml-tisztségviselő említést tett a miskolci közös nanotechnológiai központ kialakításáról, és szólt a kiemelt orosz nemzeti programokban (mezőgazdaság, lakásépítés, egészségügy) való magyar részvételi szándékról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról