szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az emelkedő energiaárak kedvezőtlenül befolyásolják a németországi fogyasztói hangulatot. Mint azt a GfK piackutató intézet kedden közölte, három éves mélypontjára süllyedt a fogyasztók vásárlási hajlandósága. A fogyasztók hangulatindexét a GfK 3,9 pontra várja júliusra a júniusi módosított 4,7 pont után.

Egyidejűleg a GfK az infláció nekilendülésére való tekintettel a háztartások idei fogyasztói kiadásaira vonatkozó prognózisát is az eddigi felére szállította le. A növekedési ütemet 0,5 százalékra várja, szemben a márciusi 1,0 százalékos előrejelzéssel. Korábban a GfK 1,5 százalékos kiadásbővülést várt.

A háztartások mind a konjunktúrát, mind saját jövedelmüket, mind pedig vásárlási hajlandóságukat már a második hónapja folyamatosan kedvezőtlenebbnek ítélik meg. A benzin- és a dízelolaj árak drágulásáról szóló ismétlődő hírek felerősítették a háztartások félelmét vásárlóerejük csökkenésétől - jelenti a GfK. A német polgárok kedvezőtlenebbül vélekednek a várható konjunktúráról is az infláció gyorsulása, a tartós pénzügyi válsághírek, az erősödő euró és a világméretekben lassuló konjunktúra miatt.

A GfK felmérését 2000 háztartás véleményére alapozza.

Az Ifo intézet hétfőn tette közzé üzleti hangulatindexét, amely a vártál erősebben romlott júniusban és 2005 decembere óta a legmélyebb szintjére süllyedt.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Lemaradtak a bérek Németországban

Csökken a reáljövedelem Németországban. Az idei év első negyedében a bruttó bérek 2,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, a fogyasztói árszínvonal viszont a vizsgált időszakban 2,9 százalékkal nőtt - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal tájékoztatójából. Ez 0,1 százalékos reáljövedelem-csökkenést jelent, jóllehet a németországi bruttó bérek - az ipari- és szolgáltatási szektorban - az idei emelkedéssel 3064 euróra nőttek.

MTI Gazdaság

Gyengülő német fejlődés és növekvő infláció

A német feldolgozóipar Reuters által kezelt beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 52,3 pontra – tavaly október óta a legalacsonyabbra – csökkent a májusi 53,6 pontról, a hétfőn megjelent előzetes becslés szerint. Az elemzők 53,2 pontot vártak most.

MTI Gazdaság

Nő a német adóbevétel, lassul a fogyasztás

A növekvő foglalkoztatás és az emelkedő bérek jót tesznek a költségvetésnek, de nem használnak a lakosságnak: a fogyasztás növekedése ütemesen lassul az energia- és élelmiszerárak táplálta infláció miatt, amely elemészti a vásárlóerő nominális növekedését - derül ki a német pénzügyminisztérium havi jelentéséből.

MTI Gazdaság

Németország Ifo-mutatója júniusra 101,3 pontra esett

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján, júniusra 101,3 pontra csökkent. Az elemzők 102,3 pontot vártak júniusra.

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni