szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák központi bank kedden változatlanul a 4,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot, amely már 14. hónapja ezen a szinten van. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, mivel a szlovák központi bank a kamatszintet az euró bevezetése előtt igyekszik az eurózónában érvényes kölcsönfelvételi lehetőséghez igazítani.

A 4,25 százalékos két hetes újrafinanszírozási kamatláb 25 bázisponttal haladja még meg az eurózóna irányadó kamatát. A mostani kamatdöntő tanácskozás alig két héttel előzi meg Szlovákia és az Európai Unió illetékeseinek bejelentését arról, milyen árfolyam mellett váltják majd át a jövő év elejétől a szlovák koronát euróra.

Szlovákiának az európai szintre kell levinnie az irányadó kamat szintjét, mivel az ország az uniós vezetők döntése értelmében az eurózóna 16 tagországává válik. A szakértők szerint a közeljövőben azonban nem várható hitelpolitikai enyhítés, mivel a gyorsan bővülő szlovák gazdaságban a fogyasztói kiadások növekedését erős inflációs nyomás kíséri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban