szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A részvények továbbra is magas kockázatot jelentenek. A piac a makrogazdasági kérdések helyett inkább a gyorsjelentésekre koncentrál, és továbbra is az euró erősödésére lehet számítani a dollárral szemben. A jegyzés elérheti a történelmi maximumot is. Ilyen piaci környezetben milyen befektetési stratégia ajánlott?

A piaci hangulat némileg módosult, ám a trendek nem változtak; a részvények – az átmeneti erősödés ellenére – továbbra is magas kockázatot jelentenek, mivel a gyorsjelentési szezon amerikai kezdete sem jelenti azt, hogy a makrogazdasági trendek megváltoztak volna. Azért érdekes, hogy gyorsjelentési szezon kezdődött az ALCOA jelentésével, mert ma a piac inkább ezekre, semmint a makrogazdasági kérdésekre koncentrál.

Ez a figyelemelterelés időlegesen jobb helyzetet teremt, de inkább csak arra, hogy – akár kisebb veszteségek árán is – kiszálljanak a befektetők a korábban, magasabb szinteken megvásárolt részvényeikből. Ez a folyamat okozza, hogy a volatilitás még mindig magas, miközben a forgalom kissé élénkül, de még mindig nem éri el a válság előtti szinteket.

A devizapiacon is hatnak a részvénypiacra erős hatást gyakorló tényezők. A recessziós félelmek itt is éreztetik hatásukat, de nagy változás mégsem történt, mivel új, érdemi információ a héten nem látott napvilágot. A hazai piacon a fogyasztói árindex (CPI) jelentett kisebb meglepetést, mivel a várt 7 százalék helyett csak 6,7 százalék volt a pénzromlás üteme, ami az MNB kamatpolitikáját a jövőben erősen befolyásolhatja. Ennek hatására a forint erősödése kissé alábbhagyott, az euróval szembeni 230-as szint tartja a piacot.

Devizapiac

A sokak által várt dollárerősödés továbbra is várat magára, mivel az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelés ismét növelte a kamatkülönbözetet az euró és a dollár vonatkozásában. Ugyanakkor az is egyre világosabb, hogy a gyenge dollár sem ad támaszt az amerikai iparnak, mivel a belső feszültségeket az export nem képes feloldani. Ez a friss munkanélküliségi és foglalkoztatási adatokból is világosan kitűnik.


A fent említett adatok jobbak lettek ugyan, mint a piac által várt értékek, de továbbra is a recesszió felé tartó gazdaságról árulkodnak. Közben Európában azért volt szükség a kamatemelésre, mert a termelői és a fogyasztói árindex is a célként megjelöltnél majdnem kétszeres inflációs szintet mutatott. Az eurózóna gazdasága tehát megállíthatatlanul tart a stagfláció irányába, mivel az EKB az árstabilitás megőrzése érdekében mindig beavatkozik, miközben a foglalkoztatottság és a növekedés szempontjai nem szerepelnek célrendszerükben. Bár Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke megnyugtatta a piacokat, mivel a kamatdöntést kommentálva nem utalt rá, hogy újabb emelések következnek, ne legyenek kétségeink. Amennyiben az infláció tovább emelkedik, az EKB nem fog késlekedni a monetáris szigorítással sem! A kamatemelés tovább erősítette az eurót, ami az importált infláció (amelyet jellemzően a magas energiaárak generálnak) letörésének egyik eszköze lehet, de a gazdasági növekedésre a megemelkedő kamatokon és a rosszabb exportpozíciókon keresztül negatívan hat. Csapdahelyzet van kialakulóban.

A német gazdaság teljesítményén már kezd mutatkozni, a spanyol és az olasz gazdaságban pedig egyértelmű jelei vannak a nulla növekedés melletti emelkedő inflációnak. Ilyen környezetben a devizabefektetők egyértelműen az euró mellett teszik le voksukat, mivel a kamatemelést nem kommunikáló, ám kényszerhelyzetben lévő EKB-tól egyre többen várják a további szigorítást.

A közeli jövőben tehát az euró tovább erősödhet a dollárral szemben, a jegyzés elérheti a történelmi maximumot is. Technicista szemmel nézve pedig kialakult egy – lassan és széles sávot felölelő – emelkedő trend. Így ma euróvételt javasolhatunk a dollárral szemben.

A hazai piacon a friss inflációs adatok – az erős forint mellett és segítségével – azt segítik elő, hogy az MNB kicsit levegőhöz jusson, hiszen most nincs kényszerhelyzetben. A forint erős, az infláció kissé csökken, miközben a kamatszint felfelé és lefelé is rugalmasan változtatható. Az inflációs adatok mögé tekintve kissé árnyaltabb a kép; az infláció csökkenésének fő mozgatórugója jellemzően az idényáras cikkek árcsökkenése. Az kérdéses, hogy ez a csökkenés elindít egy folyamatot vagy egyszeri hatásként csak torzítást okoz az idősoros adatokban.A piac mindenesetre reagált: a korábban – időlegesen – még az euróval szemben a 230-as szintnél is erősebb forint kissé megpihenve a 231-232-es sávba tért vissza, mivel az MNB kamatemelést ebben a helyzetben biztosan nem hajt végre, de még a kamatvágás sem kizárható! Az erősödés tehát kifulladni látszik, de nem kell sok hozzá, hogy ismét szárnyra kapjon, mivel az eddigiekben is jelentős forrópénz áramlott a hazai piacra a sáveltörlés utáni időszakban. Az persze komoly kérdés, hogy a megtorpanó konvergencia mellett erősödő forint milyen zavarokat fog előidézni a jövőben. Jelenleg azt biztosan állíthatjuk, hogy a forint erősödése fundamentálisan nem indokolt, a gazdasági növekedésre rosszul hat – a kis- és középvállalkozások máris jelentős veszteségeket kénytelenek elszenvedni a jellemzően forintban képződő kiadásaik és – az exportcégek esetében – euróban képződő bevételeik miatt. Ráadásul a hazai piacra termelőket is erősebb versenyre kényszerítik az olcsó import termékek. Hosszú távon ez nem is olyan nagy baj, de amikor a növekedés egyébként is gyenge lábakon áll, akkor nem feltétlenül használ.

Várakozásunk szerint a forint megmarad e 230-232-es sávban, de a tovább erősödés sem zárható ki rövidtávon. Fontos azonban, hogy a további erősödés már tisztán csak spekulatív piaci ügyletek eredménye lehet, így egy nagyobb (akár 245-ös EUR/HUF) korrekció lehetősége egy-két hónapos időtávon nem zárható ki. Látható, hogy a trendek fennállnak, de nem tudunk hinni a megalapozatlan piaci folyamatokban, így ajánlást sem fogalmazunk meg ezúttal.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

A kötvénypiacokat az elmúlt napokban kisebb változás jellemezte; a két hete 4,8 százalékon tetőző tízéves bundok hozama mára 4,5 százalékra esett, miközben a tízéves amerikai állampapírok hozama 3,8 százalékig esett.Ezek a változások az Egyesült Államokban egyértelmű trendfordulót jeleznek, míg az európai államkötvények esetében a korrekcióról még nem beszélünk, ám könnyen kialakulhat az öreg kontinensen is egy hozamcsökkenési trend. Amíg viszont az euró erősödésére számít a befektetők többsége, ez nem valószínű, hogy megtörténik.

A hazai piacon is érezni lehetett, hogy a fejlett piaci hozamok csökkentek, és csökkentek a kamatemelési várakozások is, mivel a CPI-adat meglepően jó lett és a forint is erősnek mutatkozik a vezető devizákkal szemben.


Bár a márciusi és a múlt havi hozamemelkedés egy részét sikerült ledolgozni, az jól látható, hogy az év eleji hozamszintek még mindig nagyon messze vannak: még mindig 120-200 bázisponttal magasabbak, mint januárban. A további hozamcsökkenés csak akkor valósulhat meg, ha a forrópénzek a forint után megtalálják a hazai kötvényeket is. Ez eddig nem nagyon történt meg, mivel a külföldi forintvásárlók inkább a bankközi piacon „parkoltatták” befektetéseiket. De ami késik, nem múlik! Legalábbis a mi véleményünk szerint. Várakozásaink szerint ugyanis ezek a pénzek megjelennek a kötvénypiacon, ami újabb lökést adhat a hozamok csökkenésének. Így ma továbbra itthon is érdemes venni a 3-5 éves kötvényeket.

Részvénypiac (Oldaltörés)


Ajánlás
Állampapírpiac:
állampapírok: 3-5- év vétel (HUF) – gyűjtögetés
rövid állampapírok helyett akciós bankbetétek
vállalati kötvények: eladás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: emelkedésben eladás
USA részvények: emelkedésben eladás
Orosz részvények: gyűjtögetés
Egyéb feltörekvők: emelkedésben eladás
Hazai részvénypiac:
Hazai részvények: emelkedésben eladás
Befektetési alapok:
Kötvényalapok vétele
A részvénypiacok egymás után több napon át is emelkedtek, amire egyre ritkábban van példa mostanában. Ennek oka, hogy a héten megjelent makrogazdasági adatok nem voltak igazán komoly jelentőségűek és a várakozásokhoz mérten nem is okoztak csalódást. A várakozásokhoz képest! Erre fel kell, hogy hívjuk a figyelmet, mert az adatokat önmagukban szemlélve még mindig azt tudjuk mondani, hogy a helyzet romlik, bár a mérték kisebb ütemre váltott – ez tény.

Egyes befektetők ebben már azt látják, hogy trendek lassan változni fognak, de a mi elképzelésünk ettől eltérő pályát feltételez. A gazdasági növekedés csökkenése az infláció emelkedésével egyidőben a mértéktől függetlenül negatív hatással van a vállalkozások gazdálkodására, még akkor is, ha az – átmeneti – áremelkedéseket a vállalatok „learbitrálják” a beszerzésük és az értékesítés eltérő időpontjai között. Ez azonban csak átmeneti hatás lehet, mert az áremelkedés előbb-utóbb a fogyasztást visszaveti. Optimizmusra tehát nincs ok. Arra viszont kiváló alkalom kínálkozik, hogy a korábban – esetleg magasabb árszinten – megvásárolt részvényektől megszabaduljunk.

Ez a helyzet jól látható a BUX-charton is. A csökkenő trendben még akár további 1000 pontos emelkedés sem jelenti azt, hogy emelkedő trendbe kerül a piac. Az talán kissé biztató, hogy a forgalom enyhén erősödik. Így ma azt tudjuk mondani, hogy a további emelkedést már eladásra kell kihasználni. Az OTP esetében lehet, hogy ma is késő, mert egy nagyobb befektetőnek köszönhetően itt komolyabb emelkedés alakult ki, mint a többi részvény esetén, ahol inkább csak nem estek tovább az árak.

 Mi a helyzet a nemzetközi piacokon? Szinte teljesen paralel a hazai piaccal, azaz a hazai piacon csapódik le a nemzetközi hatás, tehát itt is hasonló az ajánlásunk: emelkedésben eladás. Kivétel csak az orosz piac; itt gyűjtögetést ajánlunk.


Fürjes Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok július első hetére

Egyre kevésbé valószínűsíthető, hogy nagyobb megrázkódtatások nélkül átvészelhető lesz a válság. A jegybankok továbbra is a gazdasági növekedés és az infláció megfékezésének dilemmájával küzdenek. Mibe érdemes befektetni egy olyan helyzetben, amikor az említett problémákra hatékony megoldást egyelőre nem látni?

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok július második hetére

A piaci események ismét felgyorsultak; az Európai Központi Bank (EKB) az egyre növekvő árnyomás hatására 25 bázisponttal emelte irányadó kamatát. Elmozdulás mutatkozott a feltörekvő piacokon, de a stagflációs félelmek megmaradtak, amelyek leginkább a részvénypiacokon éreztették hatásukat. Cikkünkből kiderül, milyen befektetésekre érdemes ilyen piaci körülmények között figyelni.

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?