szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 171 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy vállalkozásra: a forgalmazók gyógyhatást tulajdonítottak a Flavin és az Olimpiq StemXcell nevű készítményeknek, ám ezt nem tudták minden kétséget kizáró bizonyítékokkal alátámasztani.

A versenyhivatal pénteki közleménye szerint a Flavin termékek reklámozása során közzétett megtévesztő állítások miatt a Crystal Institute Kft. 59 millió 359 ezer 700, a Flavinárium Zrt.60 millió 874 ezer 900, a Dunai és Társa Bt. Pedig 300 ezer forint bírságot kapott. Ezen túl a GVH a három vállalkozást eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától.

Az Olimpiq StemXcell reklámozása a GVH szerint ugyancsak alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére, mivel az étrend-kiegészítőről a forgalmazók hirdetéseikben azt állították, hogy az alkalmas az őssejtek szaporítására és védelmére, valamint hogy a terméknek gyógyhatása van. Emiatt a StemXcell Kft. 10 millió, a Crystal Institute Kft. 25 millió, a Flavinárium Zrt. 15 millió, a Dunai és Társa Bt. pedig 500 ezer forint bírságot kapott.

A GVH mindkét esetben megállapította, hogy a forgalmazó vállalkozásoknak sem a Flavin termékcsalád, sem a Olimpiq StemXcell esetében nincsenek a reklámjaikban megfogalmazott állításaikat minden kétséget kizáróan alátámasztó tudományos bizonyítékaik arról, hogy a két terméknek valóban gyógyhatása lenne. Emiatt a GVH mindkét esetben a fogyasztók megtévesztése miatt elmarasztalta a vállalkozásokat.

A bírság összegének meghatározásakor mindkét esetben súlyosbító körülménynek vette a GVH, hogy megtévesztő hirdetéseikkel igen sérülékeny fogyasztói réteget céloztak meg, tevékenységüket hosszú időn keresztül folytatták, így a megtévesztő reklámok széles körhöz juthattak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A GVH-nak adott igazat egy útépítési kartellügyben az FB

A Fővárosi Bíróság (FB) első fokú ítélete szerint a GVH jogosan állapította meg, hogy kartelleztek az útépítőcégek a 2001-ben és 2002-ben kiírt fővárosi útépítési munkák elnyerése érdekében – közölte a versenyhatóság kedden.

MTI Gazdaság

A GVH szerint nem volt meggy kartell

A piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, és nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése okozta az alacsony árakat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ezért a versenyhatóság a hozzá érkezett mindkét termelői bejelentést elutasította, vizsgálat a meggykartell ügyében nem indul.

MTI Gazdaság

Első fokon pert nyert a GVH az OTP ellen

A Fővárosi Bíróság első fokon elutasította az OTP Bank Nyrt. keresetét, amelyben a bank a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi, a bankot elmarasztaló és ezért 5 millió forintos bírságot kirovó döntésének felülbírálatát szerette volna elérni - áll a GVH közleményében.

MTI Gazdaság

Engedélyezte a GVH a Magyar Telekom ügyleteit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Magyar Telekom eladja az RTL Klub televíziós csatornában lévő részesedését és megvásárolja a mobiltartalom szolgáltatási piac vezető vállalkozása, az IKO két cégét.

MTI Gazdaság

Utazási irodákat marasztalt el a GVH

A fogyasztók megtévesztése miatt marasztalt el két utazási irodát, az Unitravel Kft.-t és a Best Reisen Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), bírságot azonban nem szabott ki, mert a jogsértést csekély súlyúnak ítélte.

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes