szerző:
MTI

Barack Obama és John McCain, a két nagy amerikai párt elnökjelöltje egyaránt támogatásáról biztosította vasárnap a kormány 700 milliárd dolláros bankmentő segélycsomagját, van olyan politikus azonban, aki a pénzügyminiszter lemondását követeli. A kongresszus és az adminisztráció képviselői napok óta tartó maratoni tárgyalások után vasárnap hajnalban jelentették be: elvi megállapodást kötöttek a bankmentő csomagról.

A Wall Street válsága és a befagyott hitelpiac kiolvasztását célzó pénzügyi csomag az elnökválasztási kampány központi kérdésévé vált. Obama és McCain is úgy tünteti fel magát, hogy vetélytársánál alkalmasabb arra, hogy a gazdasági krízisből kivezesse az országot. A legfrissebb felmérések szerint, a gazdasági kérdések előtérbe kerülésével Obama ismét némi előnyre tett szert, elolvadt McCain előnye, amelyet a republikánus konvenció után, Sarah Palin alelnöki jelölésével szerzett.

Obama egy detroiti kampánygyűlésen vasárnap kifejezte reményét, hogy a 700 milliárdos csomagról szóló törvényt gyorsan elfogadja a kongresszus. Hangsúlyozta, hogy a javaslat tartalmazza azokat a fogyasztóvédelmi passzusokat, amelyeket ő is támogatott. "Most kell cselekednünk, felelősséggel (...) az önök állását, megtakarításait, egész iparágakat, az egész gazdaság stabilitását fenyegeti veszély" – mondta a 35 ezres tömeg előtt. Nem mulasztotta el, hogy McCain gazdasági elképzeléseit idejétmúltnak nevezze.

McCain az ABC-nek adott interjúban kifejtette, "ezt mindannyian nehezen fogjuk lenyelni (...) de a semmittevés egyszerűen nem járható út". A republikánus szenátor közölte, hogy a javaslatban szerepel a pénzügyminisztert felügyelő bizottság felállítása és a csúcsvezetők végkielégítésének korlátozása, ezekhez ő ragaszkodott. Obama a CBS-nek azt mondta, McCainnek nem volt érdemi szerepe az egyeztetésekben, ő viszont napi kapcsolatban volt a miniszterrel.

Nancy Pelosi házelnök vasárnap közölte, hogy a képviselőház remélhetőleg már hétfőn szavaz a törvényjavaslatról. Newt Gingrich, a képviselőház egykori republikánus elnöke az ABC televízióban Henry Paulson pénzügyminisztert lemondásra szólította fel. Kifejtette, "amerikaiatlannak" tartja, hogy a pénzügyi tárca vezetője dollármilliárdokat kér csődbe jutott Wall Street-i cégek kisegítéséhez. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Paulson minisztersége előtt az egyik legnagyobb befektetési bank, a Goldman Sachs igazgatója volt. Gingrich szerint "Paulson végtelenül félreértette az amerikai rendszer természetét", szerinte a 700 milliárdos kérés a hatalom olyan centralizációját jelenti, amely "teljesen amerikaiatlan". A volt házelnök szerint elhibázott a szövetségi tőkeinjekciós terv.

A CNN ismertetése szerint a hatalmas bankmentő összeghez több részletben juthat majd hozzá a pénzügyminisztérium: 250 milliárd dollár azonnal a rendelkezésére fog állni, további 100 milliárd dollárt az elnök engedélyezhet, a maradék 350 milliárd elköltéséhez pedig a kongresszus újabb jóváhagyására lesz szükség. Létrehoznak egy új kongresszusi szakértői felügyelő testületet, ezen kívül a pénzügyminiszternek rendszeresen jelentést kell majd tennie a törvényhozás előtt. Amennyiben a kormány kisegít egy intézetet vagy vállalatot, az öt felső vezető kompenzációját korlátozzák.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Brit politológus: a világ Amerika után

A világ most ugyan a leolvadóban lévő piacokat bámulja, a felfordulás azonban nem csupán pénzügyi válság: történelmi léptékű geopolitikai átrendeződés folyik, amelyben a globális hatalmi egyensúly visszafordíthatatlanul áthelyeződik - írja vasárnap megjelent elemzésében egy neves brit politikai filozófus.

MTI Gazdaság

A Wachovia bankot is felvásárolhatják

A Wachovia, eszközértéke alapján a hatodik legnagyobb amerikai bank tárgyalásokat folytat konkurenseivel a Wachovia eladásáról, miután a bank jegyzése 27 százalékkal esett a pénteki záráskor befagyott jelzáloghiteleinek mérete miatt.

MTI Gazdaság

Államosítják a Fortis bank egy részét a Benelux-kormányok

Részleges államosítással segítenek a Benelux-államok az amerikai hitelpiaci válság tovagyűrűző hatása miatt – első európaiként – bajba került belga-holland bankon, a Fortison: a három ország összesen 11,2 milliárd euróval támogatja a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező pénz- és biztosító intézetet.

MTI Gazdaság

Újabb bankot államosítanak a britek

Néhány hónap leforgása alatt a második brit nagybank kerülhet állami tulajdonba, jelezve a New York-i és a londoni pénzügyi központokban pusztító likviditási válság egyelőre megállíthatatlannak tűnő terjedését.

MTI Gazdaság

Elemzők az amerikai döntést sürgetik, mert "depresszió" lesz

Most már sürgős lenne a megállapodás az amerikai pénzügyi válság legalább rövid távú megoldási módozatairól, mert ennek elmaradása esetén heteken belül globális recesszió fenyeget, áll londoni befektetési elemzők pénteki helyzetértékelésében.

MTI Gazdaság

A JP Morgan Chase megveszi konkurensét, a Washington Mutualt

Az egyik legnagyobb amerikai kereskedelmi bank, a JP Morgan Chase & Co. idén másodszor szerez olcsón konkurens bankot, "hála" a nem elsőrendű jelzáloghitelek okozta válságnak. A bank ezúttal a Washington Mutual Inc. bankot és biztosítót veszi meg 1,9 milliárd dollárért. A Washington Mutual csődbe menne a nem teljesítő jelzálogpapírok miatt, ha a JP Morgan Chase nem venné meg és így az USA történetének legnagyobb bukása lenne.

Gazdaság

Összeomlik a világ: 700 milliárdos romeltakarítás kérdőjelekkel

Az elmúlt hetekben tetőző válság után a pénzügyi világpiac túl van a nehezén, legalábbis annyiban, hogy megtörtént a legtöbb rossz, ami megtörténhetett. Már nem attól kell félni, hogy mi jöhet még, hanem attól, amivel a minimálisan 700 milliárd dollárba kerülő romeltakarítás jár. Bár Magyarországot kevéssé érintette közvetlenül az amerikai pénzpiac megrendülése, kár volna azt hinni, hogy a történelem legnagyobb üzleti bukfencének rezgései fennakadnának a határjelző karóinkon.

Falusi csok: senki sem akar falura költözni, de legalább emelkedtek az ingatlanárak

Falusi csok: senki sem akar falura költözni, de legalább emelkedtek az ingatlanárak

Akadozik a Telekom hálózata

Akadozik a Telekom hálózata

Márki-Zay: A testi fenyítésnek is szükségét érzem

Márki-Zay: A testi fenyítésnek is szükségét érzem

Ha letöltötte ezt a Chrome-bővítményt, törölje le gyorsan

Ha letöltötte ezt a Chrome-bővítményt, törölje le gyorsan

Borzasztó hőség vár Franciaországra

Borzasztó hőség vár Franciaországra

Bill Gates élete legnagyobb hibájának tartja, hogy lecsúsztak az Android helyéről

Bill Gates élete legnagyobb hibájának tartja, hogy lecsúsztak az Android helyéről