szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. Csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás. Az átmeneti emelkedés után a nyugat-európai részvénypiacok ismét 6-7 százalékos zuhanással zártak, mivel a befektetők immár egy mélyebb recesszió lehetőségétől tartanak.

A részvénypiac forgalma 31,6 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Napi minimumon fejezték be a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a vezető papírok. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a befektetők a magyar piacot kockázatosabbnak látják, ezt árazzák be a részvényekbe. A pénzügyi válság következtében fellépő országkockázat miatt a BUX több mint kétszer annyit esett, mint a többi régiós index, de hozzátette, hogy nincs olyan információ, amely ezt alátámasztaná.

Illés László, a QUAESTOR elemzője elmondta, hogy a külföldi sajtóban megjelent hírek rontották a magyar piaci hangulatot. Külföldi lapokban ugyanis olyan információk jelentek meg, hogy Izland után a magyar állam bedőlésére is van esély.

A Buda-Cash üzletkötője szerint az sem segített a magyar piacon, hogy a Commerzbank az egyik legkockázatosabbnak nevezte a magyar bankrendszert. Az elmúlt napokban vezető politikusok, a jegybank elnöke és bankárok is többször hangsúlyozták, hogy a magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat.

Illés László elmondta, hogy az elmúlt napokban elsősorban technikai okok miatt emelkedtek az indexek, de szerdára elfogytak a vételek. Növelték a pesszimizmust az amerikai és az európai makrogazdasági adatok, illetve az eurózónában kialakult recessziós félelmek.

Mindkét szakértő úgy vélte, hogy ha az éjszaka folyamán az amerikai piacon nem történik valamilyen fordulat, csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás.

A Mol 2095 forinttal, 14,97 százalékkal 11 895 forintra csökkent, 5,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 667 forinttal, 14,99 százalékkal 3784 forintra esett, forgalmuk 18,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 70 forinttal, 9,72 százalékkal 650 forintra gyengült, forgalma 1,8 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 2230 forinttal, 6,92 százalékkal 29 990 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 4,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 68,6 millió forintos forgalom mellett 810 forinttal, 6,92 százalékkal 10 890 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1564,06 ponton zárt szerdán, ez 155 pontos, 9,02 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Nyugat-Európa: befektetők mélyebb recessziótól tartanak (Oldaltörés)

Az átmeneti emelkedés után a nyugat-európai részvénypiacok szerdán ismét 6-7 százalékos zuhanással zártak, mivel a befektetők immár egy mélyebb recesszió lehetőségétől tartanak. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 6,7 százalékos gyengüléssel zárt, 901,55 ponton.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 mutató 4079,60 ponton fejezte be a napot, 314,60 pontos, 7,16 százalékos gyengüléssel. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 mutató 337,56 pontos, 6,49 százalékos csökkenéssel 4861,63 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 mutató 3381,07 pontig jutott, 247,45 pont, 6,82 százalék zuhanással.

Elemzők szerint a piacok a kétnapos eufórikus hangulat után most kezdik fontolgatni a reálgazdasági hatásokat.
Londonban elsősorban a nyersanyagpiaci és az energiarészvények estek, különösen a bányaipari részvények zuhantak nagyot: a 16-25 százalékos gyengülési tartományban vesztettek értékükből.

Frankfurtban a leggyengébben szereplő papír a Siemensé volt a DAX-lista harminc részvénye közül: 14,04 százalékot vesztett, de az autóipari és acélipari papírok is jelentős veszteségeket szenvedtek.

Szerdán tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta decemberi szállításra 73,35 dollár volt hordónként, 3,03 dollárral olcsóbb, mint a keddi záróár. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta novemberi szállításra 75,84 dollár volt New Yorkban, 2,79 dollárral alacsonyabb a keddi zárónál.

Szerdán az értéktőzsdék zárásakor az euró 1,3529 dollár volt. Egy euróért 267,51-268,01 forintot, egy dollárért 196,80-196,90 forintot adtak ekkor a bankközi piacon.


Az egyes részvények árfolyamát itt követheti nyomon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Válságkezelés Magyarországon: Pannon duma

Az ingatag magyar pénz- és tőkepiac ellen indított spekulációs támadások gyors elhárítása után is érhetik még meglepetések a hazai megtakarítókat. A stabilitás megteremtéséért stagnáló életszínvonallal fizethet az ország.

MTI Gazdaság

A magyar bankrendszer sebezhető, de a rövid távú likviditása jó

A Commerzbank egyik elemzése szerint Magyarország a balti államok után a kelet-közép-európai régió legkockázatosabb bankrendszerű országa. A hitelválság a bankok finanszírozási költségeire és forrásaik volumenére is nyomást gyakorol, de a magyar bankok rövid távú likviditási helyzete kedvező.

MTI Gazdaság

ÁKK: biztosított a finanszírozás

Az eddigi állampapír-kibocsátásokból a kincstár számláján jelentős pénztartalék gyűlt fel, és a költségvetés várható hiánya is kisebb a tervezettnél, mondta Borbély. Likviditási tartalékkal is rendelkeznek, szükség esetén alternatív piaci forrásokat vonnak be, mondta részletek nélkül.

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Félnek kiadni Trump adóbevallását