szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot szerdai rendkívüli ülésén. Piaci elemzők egyértelműen a forint elleni spekuláció kivédésére adott válaszként értékelték a monetáris tanács szerdai döntését. Egyes vélemények szerint azonban a jelenlegi globális hangulatban nem biztos, hogy a lépéssel sikerül tartós eredményt elérni.

A kamatemelés szerdán 11.00 órától hatályos. Az MNB-ben a lépés indoklásaként egyelőre annyit mondtak, hogy az a forint elleni spekulációs tranzakciók megdrágítását szolgálja.

Válság percről percre
Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.
Tovább a cikkhez!

Az MNB közleménye szerint a testület rendkívüli ülésén a pénzpiaci folyamatok áttekintése alapján döntött a jegybanki alapkamat 11,5 százalékra való emeléséről. Ezzel egyidejűleg a tanács az irányadó eszköz kamatszintje körüli +/-50 bázispontra mérsékelte az egynapos jegybanki hitel és betétkamata által meghatározott kamatfolyosó szélességét, vagyis az egynapos betét kamata 11,0 százalék, a fedezett hitelé 12,0 százalék szerdán 11.00 órától. 

A Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülésén még nem változtatott az alapkamaton, ami akkor megfelelt az elemzők várakozásainak. 

Az alapkamat 2008 májusa óta volt 8,5 százalék. A mostanihoz hasonló, 300 bázispontos emelésre utoljára 2003 novemberében volt példa, akkor a testület 9,50 százalékról 12,50 százalékra emelte fel a jegybanki alapkamatot.

Piaci elemzők egyértelműen a forint elleni spekuláció kivédésére adott válaszként értékelték a Monetáris Tanács szerdai döntését, amellyel a korábbi 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. Egyes vélemények szerint azonban a jelenlegi globális hangulatban nem biztos, hogy a lépéssel sikerül tartós eredményt elérni.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője azt mondta: úgy látszik, hogy a forint árfolyama átlépte azt a szintet, amit a jegybank tolerálni tudott volna. Meglepő a lépés, de az elmúlt napok piaci eseményei alapján várható volt, hogy az MNB elgondolkozik azon, mi okoz nagyobb kockázatot, ha lép, vagy ha nem - tette hozzá. Nyeste Orsolya szerint a jegybank az árstabilitás iránti elkötelezettségét hangsúlyozza ezzel a lépéssel. Hozzátette: a kamat emelése biztosabbá teszi azt a várakozást, hogy a forint erősebb, a gazdaság fundamentumaival összhangban lévő sávban mozogjon.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szintén azt hangsúlyozta, hogy a forint gyengülése olyan szintet ért el, amire már lépnie kellett az MNB-nek. Azonnali hatásként a forint 278 forint körüli szintről 272 forintra erősödött az euróval szemben, nem sokkal később azonban ismét elérte a korábbi gyenge árfolyamot. A CIB Bank elemzője úgy véli, bár a forint gyengülése mögött az utóbbi két hétben megjelentek olyan "magyar specifikus" tényezők is, mint a magyar gazdaság és a bankrendszer helyzetével kapcsolatos spekulációk, ugyanakkor sok olyan globális tényező van az árfolyammozgás mögött, ami miatt nehéz tartós eredményt elérni még egy ilyen drasztikus lépéssel is. Hozzátette: nem kizárt hogy további lépések is következnek ez után.

Jobbágy Sándor jelentős intézkedésnek nevezte azt is, hogy a jegybank amellett, hogy 300 bázisponttal emelte az alapkamatot, szűkítette az egynapos jegybanki hitel és betét kamata közötti kamatfolyosót is. Ez megdrágítja a külföldi befektetők számára olyan pozíciók felvételét, amelyekkel a forintgyengülésre lehet spekulálni. 

Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője szerint első pillanatban "megőrült" a piac, erősödött a forint, de azután visszapattant. Szerinte kicsit elkésett a jegybank lépése, mert ez érdemben nem csökkenti a bizalmatlanságot. A fundamentumokon az javítana, ha további drasztikus kiadáscsökkentésről intézkedne a kormány. Egyes vélemények szerint akár nulla hiányt mutató költségvetésre lenne szükség, tételes kiadáscsökkentéssel - mondta az elemző.

Az egyes részvények árfolyamait itt követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Elemzők novemberben nem várnak kamatcsökkentést

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az MNB a jelenlegi inflációs és növekedési környezetben akár már novemberben is hozzákezdhetne a pénzügypolitikai enyhítéshez, a forintgyengülés és a magyar piacon követelt kockázati felárak emelkedése miatt azonban "nagyon valószínűtlen" a korai kezdés.

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Kiszámolták, mennyivel nőhet a rezsiszámla a koronavírus miatt

Új eljárásrendet adtak ki: a háziorvos is fertőzöttnek minősíthet, de akkor nincs hatósági karantén

Új eljárásrendet adtak ki: a háziorvos is fertőzöttnek minősíthet, de akkor nincs hatósági karantén

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei