szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több pénzre lesz szüksége a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a segítségre szoruló országok számának várható növekedése miatt, mondta hétfőn Londonban a szervezet vezérigazgatója, aki alig burkolt formában gazdaságélénkítő célú kamatcsökkentésre szólította fel az euróövezetet.

Dominique Strauss-Khan, az IMF vezérigazgatója. Fogy az alap
© AP
Dominique Strauss-Kahn a BBC-nek adott interjúban azt mondta: az IMF-nek fél éven belül legalább 100 milliárd dollár pótlólagos pénzforrásra kell szert tennie, mivel az egyidejűleg problémákkal küszködő országok száma „drámaian nőtt”, és ezek a gazdaságok rendre a Valutaalaphoz fordulnak segítségért.

Strauss-Kahn a Japán által felajánlott 100 milliárd dollárt „óriási lépésnek” nevezte. Kijelentette ugyanakkor: ez a tőkepótlás azt jelenti, hogy az IMF-nek „a ma fennálló gond” kezeléséhez van elegendő pénze, és ezen felül is még hozzávetőleg 100 milliárd dollárra lenne szükség, mert a feladat az, hogy a Valutaalap hat hónap múlva is szembesülni tudjon a problémákkal.

Az IMF feltőkésítésének szükségességével Gordon Brown brit kormányfő és független londoni elemzők is egyetértenek, attól tartván, hogy a bajba került feltörekvő gazdaságok finanszírozási igényeihez nem lesz elégséges a Nemzetközi Valutaalap jelenleg szabadon mozgósítható pénzkészlete.

Brown már a múlt hónap végén kijelentette: az IMF-nek 250 milliárd dollár áll rendelkezésére, „de nem biztos, hogy ez elég lesz”, és mind egyértelműbb, hogy jelentős pótlólagos forrásokra van szükség. A brit kormányfő szerint helyes lenne, ha e hozzájárulásokat olyan, nagy tartalékkal és többletekkel bíró országok ajánlanák fel, mint Kína, vagy az Perzsa Öböl-menti olajállamok.

Simon Johnson, az IMF volt főközgazdásza nemrég azt mondta a Financial Timesnak, hogy a Valutaalap rendelkezésére álló összegek „viszonylag csekélyek”, és a szervezet akkor lehetne komoly globális szereplő, ha lenne például kétezer milliárd dollárja. Johnson szerint elég egy vagy két igazán nagy, segítségre szoruló ország ahhoz, hogy a jelenleg meglévő pénz elfogyjon.

Strauss-Kahn a hétfőn elhangzott BBC-interjúban felszólította a fejlett ipari gazdaságokat – elsősorban az euróövezetet –, hogy kamatcsökkentésekkel és költségvetési ösztönzőkkel szálljanak szembe a gazdasági válsággal.

Az IMF vezérigazgatója szerint az Egyesült Államok és Japán már jelentős kamatcsökkentéseket hajtott végre, de máshol még van mód agresszívabb pénzügypolitikai enyhítésekre. Strauss-Kahn külön megemlítette az euróövezeti jegybankot (EKB), amelynek szavai szerint van kamatcsökkentési mozgástere. Londoni elemzői körökben jósolják is a további agresszív euróövezeti kamatcsökkentést.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport legfrissebb előrejelzése szerint az erősen recessziós környezetben 2009 elejéig várhatóan az EKB 2 százalékos célja alá csökken az éves infláció a valutaunióban, és az euróövezeti jegybank a jelenlegi 3,25 százalékról 2009 harmadik negyedéig 1,00 százalékra csökkenti irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot.

A cég elemzői eddig 1,50 százalékon várták az EKB-kamatszint mélypontját. A JP Morgan a novemberi, fél százalékpontos kamatcsökkentés után decemberre is hasonló enyhítést jósol az EKB részéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

FT: Japán 100 milliárd dollárt kölcsönöz az IMF-nek

Japán 100 milliárd dollárig terjedő hitelkeretet bocsát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendelkezésére saját tartalékaiból, a globális pénzügyi válsággal küszködő feltörekvő gazdaságok megsegítésére, írta japán kormányilletékesekre hivatkozva a pénteki Financial Times.

MTI Gazdaság

Megállapodott Szerbia és az IMF

A belgrádi kormány csütörtöki közleménye szerint Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodott abban, hogy a szerb költségvetés hiánya a jövő évben nem haladhatja meg a GDP 1,5 százalékát.

MTI Gazdaság

IMF: a megállapodás maga a szándéknyilatkozat

A Nemzetközi Valutalap (IMF) gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, a hitelnyújtásról szóló megállapodás lényegében a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata - közölte a pénzintézet szerdán.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az IMF is kérte a bankrendszer támogatását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jóváhagyta a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet. Bár a pénzügyi támogatás igénybevételének kitétele csak a hiánycsökkentés volt, az IMF kérte a bankrendszer támogatását és az infláció elleni fellépést is.

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca