szerző:
MTI

Elfogadta szerdán a jövő évi költségvetést a cseh képviselőház. A parlamenti felsőház a költségvetést nem tárgyalja, így már csak Václav Klaus államfőnek kell a dokumentumot aláírnia, ami a gyakorlatban formaság.

A cseh kormány által benyújtott tervezet szerint a jövő évi költségvetés 38,1 milliárd koronás hiánnyal számol, az idénre tervezett, 71,3 milliárd koronás hiány után. Ezzel együtt az államháztartás hiánya jövőre 1,6 százalékosnak ígérkezik, az idénre tervezett 1,5 százalék után, a gazdasági növekedés várható lassulása miatt. A költségvetés a kiadási oldalon 1,152 ezer milliárd koronával, míg a bevételi oldalon 1,107 ezer milliárd koronával számol.

A költségvetési tervezetet az ellenzék ugyan elutasította, de a koalíció a nyolc független honatya támogatásával keresztülvitte a parlamenten. Az ellenzék különösen azt a tényt bírálta, hogy a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét 4,8 százalékos gazdasági növekedésre alapozta, amit a gazdasági elemzők is irreálisnak tartanak. A cseh jegybank jövő évi prognózisa is csak 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az elfogadott költségvetés nem reális és virtuális számokon alapszik - állította Pavel Kovácik, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának frakcióvezetője.

„A helyzet nem kritikus. Nincs értelme katasztrófával számolni. El kell fogadni a költségvetési tervezetet, és a szükséges korrekciók később is elvégezhetőek. Ezt könnyebb megcsinálni, mint egy új költségvetési tervezetet kidolgozni” - reagált az ellenzéki bírálatokra Miroslav Kalousek, pénzügyminiszter. „A gazdasági válság sokkal gyorsabb, mint a törvényalkotási folyamat - tette hozzá Kalousek.

A képviselőház ellenzéki javaslatra egy határozatot is elfogadott, amely kötelezi a kormányt, hogy január végéig adjon átfogó tájékoztatást a parlamentnek a gazdasági válság csehországi következményeiről.

Az állam bevételeinek majdnem egyharmadát - 336 milliárd korona - a nyugdíjakra fogják fordítani. Az Európai Uniótól Csehország a jövő évben 96 milliárd koronával számol, míg a brüsszeli kasszába 35,2 milliárd koronát fizet ki.

A cseh statisztikai hivatal által kiadott harmadik negyedéves adatok szerint 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság Csehországban. Ez fél százalékkal kevesebb, mint amit vártak. Korábban az előzetes statisztikai adatok a július-szeptemberi időszakra 4,7 százalékos növekedést mutattak ki.

"Ezek az adatok is bizonyítják, hogy a cseh gazdaság aranykora már a múlté. Ennek bizonysága az októberi kereskedelmi mérleg és a novemberi magasabb munkanélküliségi adat is" - kommentálta a statisztikai hivatal bejelentését Helena Horská, a Raiffeisenbank elemzője.

Az idei második negyedévben a cseh gazdasági növekedés 4,6 százalékos volt. A növekedési ütem lassulását a gazdasági szakértők elsősorban a csökkenő kivitelnek tudják be, amelyre a túlságosan megerősödött korona és a drága kőolaj is hatással volt.

A módosított, pontosított GDP-adatokat a statisztikai hivatal azzal magyarázza, hogy időközben újabb adatokat dolgoztak fel és több cégtől kaptak információkat gazdasági eredményükről.

Minden probléma ellenére a csehországi gazdasági növekedést a helyi szakértők és politikusok továbbra is kedvezően ítélik meg. Rámutatnak arra, hogy a cseh gazdaság növekedése aránylag gyors, miközben a szomszédos és a régióbeli országokban egyre nagyobbak a gondok.

A sajtó szerint ezek Csehországot sem fogják elkerülni, s elemzők azt jósolják, hogy már a negyedik negyedévi gazdasági növekedés is jóval alacsonyabb lesz. Számos cég ugyanis csökkentette termelését és elbocsájtja alkalmazottai egy részét. Több tízezer ember az év végén alacsonyabb fizetést kap, mint korábban. Számítások szerint jövőre mintegy 50 ezer munkahely szűnik meg. Már most nagy problémák vannak a cseh autógyártásban, az üveggyártásban és a kereskedelemben is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

OECD: a 80-as évek óta a legsúlyosabb recesszió vár ránk

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzésében. Eszerint magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre, a többi közép-és kelet-európai ország gazdasága lassúbb tempóra vált, de azért növekedni fog.

MTI Karrier

Lassul a bérek növekedése Csehországban

Csehországban 23 144 korona (hozzávetőleg 236 ezer forint) volt a bruttó átlagfizetés a harmadik negyedben, 7,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a cseh statisztikai hivatal. A 6,6 százalékos inflációt figyelembe véve a reálbérek 1,3 százalékkal nőttek.

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Már szeptemberben választás lehet Ausztriában

Már szeptemberben választás lehet Ausztriában

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Viccesen komoly: terepen nyúztuk az új Suzuki Jimnyt

Viccesen komoly: terepen nyúztuk az új Suzuki Jimnyt

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

Betonba öntötte a zuglói parkolási szerződéseket a Fidelitas

Betonba öntötte a zuglói parkolási szerződéseket a Fidelitas