szerző:
MTI

Az uniós tagállam megakadályozhatja a saját belső joga szerint létrejött gazdasági társaságot abban, hogy székhelyét másik tagállamba helyezze át – hirdette ki kedden ítéletét az Európai Bíróság abban a precedensértékű ügyben, amely a cégek letelepedésének uniós szabadságával függ össze.

Az ítélet fenti, alapvető megállapítása mellett azonban a luxembourgi székhelyű taláros testület azt is kimondta: a letelepedés szabadsága lehetővé teszi a társaság számára, hogy székhelyét egy másik tagállamba helyezze át oly módon, hogy a másik tagállam joga szerinti társasággá alakul át anélkül, hogy az átalakulás során szükség volna a társaság megszűnésére vagy végelszámolására, amennyiben a fogadó tagállam joga ezt megengedi.

Az uniós esetté emelkedett alapprobléma akkor kezdődött, amikor a magyar honosságú Cartesio Oktató és Szolgáltató Bt. változásbejegyzési kérelmet terjesztett elő a cégnyilvántartást vezető Bács-Kiskun Megyei Bíróságnál, és ebben annak bejegyzését kérte, hogy székhelyét Bajáról egy olaszországi városba helyezte át. A cég egyúttal azt is jelezte, hogy a székhelyáthelyezés ellenére továbbra is Magyarországon bejegyzett cég kíván maradni, és mint ilyen a jövőben is a magyar társasági jog hatálya alatt szándékozik folytatni gazdasági tevékenységét.

A cégbíróság megtagadta a változásbejegyzési kérelem teljesítését, és arról tájékoztatta a céget, hogy a magyar jog szerint nem lehetséges a székhely külföldre helyezése a magyar jog megtartása mellett, ahhoz pedig, hogy Olaszországban legyen a székhelye, előbb meg kell szűnnie Magyarországon, majd az olasz jog szerint – immár olasz cégként – újjá kell alakulnia.

A Cartesio Bt. álláspontja szerint egy magyar cég bármikor áthelyezheti székhelyét egy másik EU-tagállamba, és ez nem érinti honosságát, vagyis továbbra is magyar cég marad. Mindezt szerinte az európai uniós szerződésnek a letelepedés szabadságára vonatkozó rendelkezései is megerősítik.

Az ügyben fellebbviteli bíróságként eljáró Szegedi Ítélőtábla előzetes döntéshozatali eljárásban azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy értelmezhetők-e úgy a szerződés szóban forgó cikkei, hogy azok alapján összeegyeztethetetlen a közösségi joggal az a belső jogi szabályozás vagy gyakorlat, amely megakadályozza azt, hogy egy magyar honosságú társaság az Európai Unió másik tagállamába helyezze át a székhelyét.

Az Európai Bíróság rámutatott, hogy egységes közösségi jogi szabályozás hiányában a tagállam meghatározhatja, mi szükséges ahhoz, hogy a társaságot a nemzeti joga alapján létrejöttnek lehessen tekinteni. E lehetőség magában foglalja azt is, hogy a tagállam ne engedje meg a nemzeti joga hatálya alá tartozó társaságnak, hogy megtartsa e minőségét akkor, ha más tagállamban kíván újraszerveződni a székhelyének a másik tagállamba történő áthelyezésével, megszakítva ezzel a létrehozás szerinti tagállam nemzeti jogában előírt kapcsolatot.

A Bíróság tehát kimondta, hogy a közösségi jog jelen állapotában a letelepedés szabadságával nem összeegyeztethetetlen, ha a tagállam megakadályozza a belső joga szerint létrejött társaságot abban, hogy székhelyét úgy helyezze át másik tagállamba, hogy eközben megtartja az előbbi tagállam joga szerinti társasági minőségét.

Mindazonáltal a székhely áthelyezésének ezt az esetét meg kell különböztetni attól az esettől, amikor az egyik tagállamban létrejött társaság a jogi személyiség megváltoztatásával helyezi át székhelyét a másik tagállamba. Ez utóbbi esetben a társaság azon tagállam joga szerinti társasági formába alakul át, amelybe a székhelyét áthelyezi. A letelepedés szabadsága ugyanis lehetővé teszi a társaság számára az ilyen módon történő átalakulást anélkül, hogy szükség volna az eredeti társaság megszűnésére és végelszámolásra az első tagállamban - feltéve, hogy a fogadó tagállam joga megengedi az ilyen átalakulást, és kivéve azt az esetet, amikor e szabadság korlátozását nyomós közérdek indokolja.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Az OMV-nek ínyére van az Európai Bíróság döntése

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern véleménye szerint a VW-törvény ügyében született EU-bírósági döntés az ő álláspontját támogatja a Mol-lal kapcsolatban felvetett szavazatijog-korlátozás kérdésében.

MTI Világ

Igazat adott hazánknak az Európai Bíróság

Részlegesen megsemmisítette az Európai Unió elsőfokú bírósága Luxemburgban csütörtökön kihirdetett ítéletében az Európai Bizottságnak a kukorica-intervenciós kritériumok szigorítására irányuló rendeletét.

MTI Gazdaság

A magyar kormány pert indít az Európai Bíróságnál

A kormány benyújtja a keresetet az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságához a magyar gabonatermelőket hátrányosan érintő, november 1-jétől alkalmazandó európai uniós rendelet megsemmisítése érdekében - közölte a szerdai kormányülést követően a Kormányszóvivői Iroda.

MTI Gazdaság

Magyarország ismét az Európai Bíróság elé kerül

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy hat tagállam – köztük Magyarország – ellen lépéseket tesz a belső piaccal kapcsolatos különböző uniós jogszabályoknak a nemzeti jogrendbe történő átültetési hiányosságai miatt.

MTI Világ

Eljárás indult Magyarország ellen az Európai Bíróságon

Megindította hivatalosan az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a médiatörvény kábeltelevíziózásra vonatkozó hiányosságai miatt az Európai Bíróságon - tájékoztatott pénteken a luxemburgi székhelyű bírói testület.

Barbra Streisand nem is úgy gondolta, hogy rendben van a gyerekmolesztálás

Barbra Streisand nem is úgy gondolta, hogy rendben van a gyerekmolesztálás

Harrach Péter az alelnöke annak az egyesületnek, amelynek saját törvényjavaslattal ad állami földeket

Harrach Péter az alelnöke annak az egyesületnek, amelynek saját törvényjavaslattal ad állami földeket

Fagyállós tejjel, gombostűdarabokkal ölhetik a macskákat Felgyőn

Fagyállós tejjel, gombostűdarabokkal ölhetik a macskákat Felgyőn

Újabb fájdalmas csapás az oltáselleneseknek, elzárja a pénzcsapot a GoFundMe is

Újabb fájdalmas csapás az oltáselleneseknek, elzárja a pénzcsapot a GoFundMe is

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint