szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrártermékek termelőiár-szintje novemberben 22,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, míg az első tizenegy hónapban 1,2 százalékkal esett vissza a bázishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közlemény szerint novemberben a növényi termékek árszínvonala 39,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké pedig 4,1 százalékkal nőtt. Január-novemberben a növényi termékek árszínvonala 13 százalékkal esett vissza, míg az állati termékeké 14,8 százalékkal emelkedett.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 októberében 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007 novemberében 35,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 60,2 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 9,4 százalékkal növekedett. Az agrártermékek 2007 első tizenegy havi, az előző év azonos időszakához viszonyított 21 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 39,3 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 2,6 százalékos emelkedéséből adódott.

A KSH adatai szerint tavaly novemberben a gabonafélék termelői ára az előző év novemberéhez viszonyítva 46 százalékkal esett vissza. A búza felvásárlási átlagára ebben a hónapban kilogrammonként 32 forint volt, miközben az első félévre jellemző magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor lecsökkent 37,5 forintra. Eközben a kukorica ára augusztusban 35,5 forint volt kilogrammonként, majd novemberre 24,3 forintra mérséklődött.

A KSH adatai alapján az olajos növények termelői ára novemberben 13,4 százalékkal csökkent az előző év novemberéhez képest, ezen belül a napraforgómag átlagára a nyári, 100 forint feletti árszinttel szemben novemberben 79,7 forint volt. A burgonya termelői ára az előző év azonos hónapjához mérten 27,9 százalékkal csökkent, míg a zöldségfélék termelői ára 2008 tizenegyedik hónapjában 2007. novemberhez viszonyítva 5,5 százalékkal esett vissza. A KSH szerint ebben az időszakban a jelentősebb súlyú termékek közül a sárgarépa ára csak csekély mértékben, 0,3 százalékkal, a zöldpaprika ára ennél erősebben, 7,6 százalékkal mérséklődött.

A gyümölcsök 62,3 százalékos termelőiár-csökkenését ebben a hónapban főként két termék határozta meg. Az egyik az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagymértékű növekedése következtében 79,4 százalékkal mérséklődött 2007. novemberhez képest. Az alma felvásárlási ára novemberben kilogrammonként 11,8 forint volt, döntő mértékben az ipari felhasználásra kerülő termék áralakulásának hatására. A másik jelentős súlyú termék a borszőlő volt, amelynek termelői ára 30,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői árainak 11,1 százalékos növekedése főleg a vágósertés árának 25,1 százalékos, valamint a vágóbaromfi és a vágómarha árának ennél jóval kisebb, 0,2 százalékos, illetve 0,9 százalékos emelkedéséből adódott. Az állati termékek árainak 6,1 százalékos csökkenésén belül a 2007. novemberihez viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 2,4 százalékkal nőtt, míg a tejé 9,5 százalékkal csökkent.

Tavaly január-novemberben a gabonafélék termelői átlagára 20,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az ipari növények ára az év első tizenegy hónapjában 10,2 százalékkal haladta meg a 2007. január-novemberit. A burgonya ára ugyanebben az időszakban 13,6 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 8,8 százalékkal nőtt, míg a gyümölcsöké 25 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához mérten.

A vágóállatok termelői árai 14,5 százalékkal nőttek a 2007. január-novemberihez képest. A KSH szerint jelentős, 15,7-16,7 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető a vágóbaromfinál, illetve a vágósertésnél. Az előző év első tizenegy hónapjához képest az állati termékek termelői árai átlagosan 15,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a tej termelői ára 16,3 százalékkal, az étkezési tyúktojásé pedig 14 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 8,8 százalékkal csökkentek egy év alatt

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén szeptemberben 8,8 százalékkal csökkent a 2007. szeptemberihez képest, ami jelentős változás az előző havi, 2,7 százalékos és az egy évvel korábbi 25,6 százalékos drágulással szemben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Durván csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén októberben 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R