szerző:
MTI

A részt vevő országok vezetői hétfőn Ankarában aláírták a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről.

Az ötven évre szóló egyezmény aláírói: Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország. A magyar delegációt Bajnai Gordon miniszterelnök vezeti, a küldöttség tagja Kóka János is, az Országgyűlés Nabucco-bizottságának elnöke.

Magyarország még ebben a hónapban megkezdi a tárgyalásokat a Nabbuco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének gyakorlati megvalósításáról - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a kormányközi megállapodás aláírása előtt Ankarában.

Bajnai Gordon rövid felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország javasolta, hogy a vállalkozásnak legyen egy magas szintű politikai testülete, amelyben a részt vevő országok vezető politikusai követnék nyomon a vezeték megvalósulásának folyamatát.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az aláírás túlmutat egy papír aláírásán, politikai, társadalmi jelentősége van, hiszen azt is mutatja, hogy az együttműködés lehet a kivezető út a globális válsághelyzetekből, így a gazdasági válságból is. Mint mondta, a gazdasági válság kezeléséhez három jelszó kell: együttműködés, közös irányítás, és integráció. A Nabucco-vállalkozás is megfelel ezeknek kritériumoknak, mondta a kormányfő.

Bajnai Gordon felidézte: Magyarország eddig is sokat tett a Nabucco megvalósulásáért. A hétfőn aláírandó megállapodás maga is megerősíti a januári, budapesti Nabucco-csúcsértekezlet eredményeit. Az érintett országok vezetői kora délután írják alá Ankarában a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodást. Az eseményen magyar kezdeményezésre közös politikai nyilatkozatot is kiadnak, illetve az Európai Unió egyoldalú nyilatkozatot tesz a beruházás támogatására.

Nyilvános lesz a szöveg

A részt vevő országok vezetői egységes szövegű kormányközi megállapodást írtak alá a Nabucco földgázvezetékről hétfőn Ankarában, amelynek szövegét a Külügyminisztérium hamarosan nyilvánosságra hozza - közölte Bayer Mihály, a magyar utazó Nabucco-nagykövet Ankarában. Beszámolt arról, hogy a kormányközi megállapodás összhangot teremt a török és az európai szabályozás között annak érdekében, hogy a Nabucco számára egységes és versenyképes nemzetközi jogi környezetet biztosítson.

A kormányközi megállapodásban rendezték a korábban felmerült problémás kérdéseket. Példaként említette, hogy rögzítették: az Európai Bizottságnál és az Európai Bíróságnál lehet jogorvoslatot kérni, ha valamelyik fél nem tartja be a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Kitért arra: megoldódott az a probléma is, hogy Törökország a gázvezetéken szállított gáz 15 százalékára igényt tartott volna. Mint mondta, a vállalati nyereségadóból való részesedést a vezetékhossz alapján alakították ki, azaz, mivel a vezeték törökországi része lesz a leghosszabb, Törökország kapja a legnagyobb részesedést.

Bayer Mihály elmondta: az osztrák, a magyar, a román, a bolgár és a török miniszterelnök - magyar kezdeményezésre - egy politikai nyilatkozatot is aláírt, amelyben két dolgot vállaltak: azt, hogy amilyen gyorsan lehet, ratifikálják a szerződést, és azt, hogy hat hónapon belül a vállalkozást támogató magánjogi szerződést kötnek a Nabucco-konzorciummal.

Mol: a vezeték megvalósulása energiapolitikai kérdés is (Oldaltörés)


A Nabucco nagyon jó koncepcióra épül, a gáznak piacot ad, a fogyasztóknak pedig energiát, ám egy ekkora jelentőségű vezeték építése legalább annyira energiapolitikai, mint gazdasági kérdés - idézi a Mol Nyrt. Mosonyi Györgyöt, a cég vezérigazgatóját azt követően, hogy hétfőn Ankarában aláírták a vezeték megvalósítását elősegítő kormányközi megállapodást.

A közlemény szerint a vezeték megvalósulásához az állami szándékok koordinálása és egy európai szintű garanciavállalás is szükséges. Ugyanakkor Mosonyi György szerint a kormányközi aláírás a megvalósulás egyik legfontosabb akadályát hárítja el.

A politikai megállapodást Ankarában a Nabucco tranzitországai, azaz Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország írta alá. A projektben részt vesz Németország is, amely nem tranzitország, s ezért nem szerepel az aláírók között, de teljes politikai támogatásáról biztosítja a Nabuccót.

Az egyezmény a gázszállítás jogi feltételeinek egyenlőségét biztosítja a teljes Nabucco gázvezetékrendszerben.

A dokumentumban rögzítették a szállítási díj megállapításának módszertanát és szabályozták a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az aláíró országok képviselőiből politikai bizottság alakult, amely támogatja a projektet.

A közlemény idézi Reinhard Mitscheket, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatóját, aki az aláíráskor elmondta: "a kormányközi megállapodás aláírása komoly áttörést jelent a projekt megvalósításában. A gázvezeték immár stabil jogi alapokkal rendelkezik, és valamennyi megrendelőnk számára biztosítani tudjuk a gázszállítás egyenlő és átlátható feltételeit".

Werner Auli, a Nabucco Irányító Bizottságának elnöke szerint "a kormányközi megállapodás megteremtette a projekt politikai és törvényi alapjait. Valamennyi tranzitország egyértelműen kifejezte politikai elkötelezettségét, megszavazva ezzel a szükséges bizalmat a projektet megvalósító társaság számára, hogy az folytassa munkáját és sikeresen működtesse a gázvezetéket."

Az egyezmény stabil jogi keretet ad a következő 50 évre, és rögzíti azt is, hogy a gázvezeték kapacitásának 50 százalékát a részvényesek számára tartják fenn, a fennmaradó 50 százalék pedig a tulajdonosi körön kívüli szállítmányozók rendelkezésére áll majd.

A kormányközi egyezmény szabályozza a szállítási díj megállapításának módszertanát is. Ezek a kondíciók a gázvezeték működésének megkezdésétől számítva 25 éven keresztül lesznek érvényben, és garantálják, hogy valamennyi piaci szereplő egyenlő feltételek mellett férjen hozzá a gázvezeték szolgáltatásaihoz.

A kormányközi egyezmény létrehozott egy politikai bizottságot is - a Nabucco Bizottságot -, amely a projekt hatékony megvalósítását segíti, s központi információs szerepet is betölt. A bizottság az aláíró országok képviselőiből áll. Németország, az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank (EIB), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és maga a Nabucco Gas Pipeline International GmbH megfigyelőként vesz részt a testületben.

A Nabucco megvalósításának következő lépései között szerepel a projekt támogatási egyezmény véglegesítése, amely magában foglalja a részletes technikai terveket, valamint a szociális és környezeti hatások felmérését. Ezzel egy időben a Nabucco konzorcium megkezdi a tárgyalásokat a bankokkal, és az "open season process" - az első szállítási szerződéseket eredményező jegyzési eljárás - keretében lebonyolítja a szállítási kapacitás értékesítését.

A Nabucco projekt jelentősen hozzájárul Törökország, Dél-Kelet-Európa, Közép-Európa és Nyugat-Európa földgáz-ellátásának biztonságához. A gázvezeték-hálózat új gázforrásokat csatol be az európai fogyasztók számára, és ösztönzi a nemzetközi gázpiaci versenyt.

A több mint 3300 km hosszúságú tervezett Nabucco vezeték Törökországból indul, áthalad Bulgárián, Románián és Magyarországon, majd a Bécs melletti baumgarteni gázelosztóba érkezik. A jelenlegi részvényesek az OMV Gas and Power, a Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgarian Energy Holding, a török BOTAS és a német RWE. A megvalósítás végső fázisában a tervezett kapacitás évi 31 milliárd köbméter. A beruházás teljes összege a 2008 nyarán készült tanulmány szerint 7,9 milliárd eurót tesz ki.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Iráni és orosz gáz jöhet a Nabuccóba?

A török energiaügyi miniszter szerint a jövőben akár Irán és Oroszország is adhat majd gázt az Európai Unió és az Egyesült Államok által támogatott Nabucco-gázvezetéknek, noha a terv célja éppen az, hogy csökkentse Európa energiafüggőségét az oroszoktól, Irán pedig egyelőre nem számít lehetséges partnernek.

MTI Gazdaság

Ma írják alá a Nabucco-megállapodást

Aláírják ma Ankarában a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodást az érintett országok vezetői. Közben komoly nehézségek támadtak a konkurens orosz-nemzetközi Déli Áramlat gázvezeték ügyében.

Mintha Orbán Viktor politikája miatt változnának a budapesti utcanevek

Mintha Orbán Viktor politikája miatt változnának a budapesti utcanevek

Ez történt: Trump belegyalogolt a Huaweibe

Ez történt: Trump belegyalogolt a Huaweibe

Hüledezeik a friss zöldborsó árán? Nagyot ugrott tavalyhoz képest

Hüledezeik a friss zöldborsó árán? Nagyot ugrott tavalyhoz képest

Lepkét is evett a 17 napig őserdőben kóborló hawaii nő

Lepkét is evett a 17 napig őserdőben kóborló hawaii nő

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Mocskos brigád tagjaként került Orbán a Der Spiegel címlapjára

Mocskos brigád tagjaként került Orbán a Der Spiegel címlapjára