szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi befektetők által előszeretettel olvasott Forex Blogon a hétvégén Adam Kritzer vezető szerkesztő osztotta meg gondolatait a magyar gazdaságról.

Ha valaki 2008 őszét svájci frankért vett forintot és most adja el, akkor 63 százalékot bukik, a veszteség csak a legutolsó egy hónapban 11 százalék volt. Ez a folyamat azonban elsősorban a jelzálogalapú hitelekhez és a CDS-árazáshoz kötődik, nem a devizához – írta Kritzer.

Az alapvető oka e helyzet kialakulásának az volt – mint ezt ma már a legtöbben tudják –, hogy az ingatlanpiaci buborék által kiváltott infláció idején a svájci frankban felvett hitelek kamatai lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a forinthoz kapcsolódóak. Ez nem csupán egy trend volt, hanem egy teljesen kifejlett jelenség, hiszen körülbelül 5,4 billió forint értékű hitelt (24,1 milliárd dollár), a magyar háztartások adósságának kétharmadát vették fel idegen fizetőeszközben, s ennek 82 százalékát svájci frankban (a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint). Amíg az ingatlanpiac stabil volt, az árfolyamkockázat senkit sem érdekelt, de ahogy fordult a kocka világossá váltak a bajok.

Már az is elég baj lett volna – vélekedik az elemző –, hogy az ingatlanárak esésnek indultak, de a kiteljesedő gazdasági válságban a svájci frankban lekötött jelzáloghitelek igazi csapást jelentettek, hiszen mára a törlesztési terhek több mint 50 százalékkal megemelkedtek ahhoz képest, amikor az adósság keletkezett. S ahogy a forint leértékelődik, a helyzet csak egyre romlik, s a visszafizetési hajlandóság és képesség egyre csak gyengül.

A magyar kormány programja a válság megoldására az, hogy megbünteti a bankokat: egyrészt megengedte a hiteleseknek a késleltetett visszafizetést, másrészt az EU legmagasabb bankadóját vetette ki az egész pénzügyi szektorra. Miközben a programmal sikerülhet leszorítani a költségvetési deficitet az unió által szorgalmazott 3 százalékos szint alá, ezzel valószínűleg a gazdaság érdekében nem sokat tesznek. Az S&P a minap arra figyelmeztetett, hogy a magyar adósbesoroláson valószínűleg rontani fog, amivel a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli státuszba kerülhet.

A magyar helyzeten nem javított az EU-val és az IMF-fel való tárgyalások megszakadása sem. Még ha ettől nem is következett be a forint összeomlása, a befektetők azért elkezdtek félni a legrosszabbtól, s lassan elfordulnak Magyarországtól. A magyar adósság vásárlásának akadályát éppen az EU/IMF-háttértámogatás hiányában látják – mondja Adam Kritzer. Erre legalább akkora szükség volna szerintük, mint Görögország esetében volt.

Az aukciós eladások szolgálnak a befektetői bizalom barométeréül az adott ország esetében. A szeptember 2-i aukción Magyarország 15 milliárd forinttal kevesebb állampapírt tudott értékesíteni, mint szeretett volna. Öt nappal később viszont 10 milliárddal többet a tervezettnél. Ezen a ponton minden szem a magyar kormányra szegeződik, amely párhuzamosan igyekszik ösztönözni a gazdaságot és csökkenteni a deficitet. A hitelminősítők ugyanazon a hullámhosszon vannak: az októberi önkormányzati választásokig kivárnak, ám ha továbbra sem látnak hajlandóságot az IMF-fel való megegyezésre, vagy konkrét és reális intézkedéseket, akkor a magyar adósságosztályzatot a bóvli kategóriába helyezik. És ha ez megtörténik, akkor feltartóztathatatlan lefelé tartó spirálba fordulhat a forint – ad baljós prognózist az elemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

FT: Magyarország biztonságosabb befektetési célpont Görögországnál

A kelet-közép-európai piacok teljesítettek a legjobban az egész világon az elmúlt hat hónapban, miután a befektetők figyelme éles fordulattal a fejlett gazdaságok tornyosuló adósságaira terelődött át – írta hétfői helyzetértékelésében a Financial Times, amely szerint Magyarország ma már biztonságosabb befektetési célpont Görögországnál.

hvg.hu Gazdaság

Strauss-Kahn IMF-elnök: Magyarország jó úton van

Magyarország jó úton van – vélekedett a Nemzetközi Valutalap (IMF) elnöke egy osztrák lap hétfői számában közölt interjúban azzal összefüggésben, hogy milyen szerepet játszott az IMF a térség stabilizálásában.

hvg.hu Gazdaság

Rogoff: az IMF-támogatással csak időt nyert Magyarország is

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás – nyilatkozta egy osztrák lapnak Kenneth Rogoff neves amerikai gazdasági szakértő. Az IMF korábbi vezető közgazdásza a Harvard Egyetem professzoraként tart előadást a davosi Világgazdasági Fórumon.

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet

Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet