szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A római ügyészség vizsgálatot indított a Vatikán bankja, az IOR elnöke, Ettore Gotti Tedeschi, és egyik munkatársa ellen, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a bank pénzmosásban vett részt – derült ki római bírósági forrásokból.

Az olasz pénzügyőrség lefoglalt 23 millió eurót, amely a bank egyik számláján volt. Több mint egy éve keringenek olyan hírek, amelyek szerint az olasz nyomozóhatóságok vizsgálják a vatikáni bank több millió euró értékű tranzakcióit, hogy nem pénzmosás rejlik-e mögöttük.

Az IOR 1982-ben érintett volt egy nagy pénzügyi botrányban: belekeveredett a Banco Ambrosiano, az akkori legnagyobb olasz magánbank csalárd csődjébe.

A vatikáni államtitkárság által kiadott közleményben a Szentszék "tanácstalanságát és csodálkozását fejezi ki, figyelembe véve azt a tényt, hogy a (pénzmosás elleni 2007-es törvény alapján) szükséges adatok már elérhetőek az olasz jegybank illetékes szolgálata számára. A pénzmosás elleni olasz törvény ugyanis arra kötelezi a bankokat, hogy minden pénzügyi tranzakciónál adja meg a megbízó nevét, valamint a művelet célját és jellegét. Az IOR-nál egy évvel ezelőtt hajtottak végre vezércserét: ekkor került az elnöki székbe Ettore Gotti Tedeschi, aki a pénzügyi etika szakértője, s éppen azért esett rá a választás, hogy rendet teremtsen a bank számláinak dzsungelében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Pénzmosással hozták kapcsolatba a szlovák kormányfőt

Pénzmosással hozza kapcsolatba Robert Fico kormányfőt, a legerősebb kormánypárt elnökét egy hangfelvétel, amely csütörtökön, alig két nappal a parlamenti választás előtt került nyilvánosságra Szlovákiában.

hvg.hu Gazdaság

Pénzmosás futballal: milliárdok a csalók keze ügyében

Az európai futballban hatalmas pénzek mozognak. Bizonyságul elég csak a jelenleg is tartó átigazolási szezonban egy-egy sztárjátékosért kifizetett euró tízmilliókra gondolni. Ekkora összegek már felvetik, hogy nem mindig a gazdasági racionalitás mozgatja őket. A Financial Action Task Force (FATF) független kormányközi vizsgáló szervezet az OECD-vel együttműködve a minap tette közzé azt a tanulmányát, amelyben a pénzmosás megjelenését elemzi a világ labdarúgásában. Íme, a krimi fontosabb részletei.

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok