szerző:
hvg.hu

Nagyjából az előre beharangozott összetevőket tartalmazza a kormány holnap bemutatandó strukturális reformprogramja – értesült a HVG fideszes körökből. Jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban és 2014-ben 902-902 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyensúlyát, ami lehetővé teszi a különadók kivezetését, legalábbis elvileg.

A kormány valóban hadat üzent az államadósságnak, még akkor is, ha erre főleg a korábbi években felhalmozott magánpénztári vagyont használja fel. Az államadósságot a GDP 65-70 százalékára óhajtja leszorítani, amire a kasszák vagyonának 63 százalékát szánja. Ebből máris kiderül, hogy amennyiben a teljes összeget erre fordítaná, megcélozhatná akár a 60 százalékos maastrichti limitet is. Ráadásul az utóbbi megoldást jobban tolerálná a piac, mint a mostanit, amikor a teljes vagyon egy részét nyugdíjakra, folyó kiadásokra költi el.

A kormányzati tervekből kitetszik, hogy az „államadósság-csökkentő alap” – hivatalos nevén Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap – 2012-ben 90 milliárd forinttal, de még a következő két évben is 220-220 milliárddal fogja javítani a költségvetést. Az idén 530 milliárdot szív belőle magához az állam, vagyis a későbbi időkre szánt megtakarításokból több mint ezer milliárdot elkölt – tudta meg a hvg.hu.

A reformprogram révén 2012 és 2014 között a foglalkoztatási politika eredményeként 195-213-213 milliárddal javul a szaldó, feltehetően megtakarításokat is beleértve, a nyugdíjrendszer további reformja az egymást követő években 99-129-129 milliárdos javulást hozhat. Nem a legjobb hír ez a nyugdíjba készülőknek és a felülvizsgálandó rokkantnyugdíjasoknak, főleg, ha teljesül Orbán Viktor vágyálma: nyugdíjat csak a nyugdíjjárulékból fizetnek ki.

©

A közösségi közlekedésen 45-60-60 milliárdot akar megspórolni az állam; a Bajnai-kormánynak 50 milliárd sem jött össze. A felsőoktatás – főleg a felvettek számának megrostálásával, lásd a „balneológia” jellegű szakok megszüntetését – 12-38-38 milliárddal javítja a mérleget. A reáltudományos és műszaki diplomások nemzetközi méretekben is csekély aránya azonban növekedni fog.

A gyógyszerkassza állami támogatását 83-120-120 milliárddal nyesik meg, ami a gyógyszergyártó cégek befizetéseinek kegyetlen növelésével érhető csak el: az eddigi 12 százalékos rabbat feltehetően 18 százalékra nő, és az orvoslátogatói „adót” is 50 százalékkal emelik. A gyógyszerek elkerülhetetlenül megdrágulnak, bár ennek megakadályozására a kormánypárti képviselők nyilván újabb vizsgálódásokat és szankciókat helyeznek kilátásba. A döntés egyenértékű a versenyképes honi gyógyszergyártás legyalulásával. Változik az önkormányzati finanszírozás is, egyebek mellett várhatóan azzal, hogy az állam egyre több kórházat, iskolát vesz át.

A csomag mérete elegendőnek látszik ahhoz, hogy a befektetői köröket megnyugtassa – feltéve, hogy a megszorításokat kivitelezhetőknek tekintik. Minden másra holnap reggel fény derül.

2012 2013 2014
Foglalkoztatás és munkaerőpiac 195 213 213
Nyugdíjrendszer reformja 93 129 129
Közösségi közlekedés 45 60 60
Felsőoktatás 12 38 38
Gyógyszerkassza 83 120 120
Állami és önkormányzati finanszírozás 32 122 122
Államadósság-csökkentő alap befizetései 90 220 220
Összesen 550 902 902

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zentai Péter Vélemény

Londoni elemző: Fellendülőben Magyarország, de nem Matolcsy miatt

A magyarországi pénzügyi-gazdasági helyzet alakulását illetően kifejezetten derűlátó – legalábbis más elemzőkhöz és a legtöbb piaci szereplőhöz képest –Tatha Ghose, a német Commerzbank londoni elemzőrészlegének tekintélyes kelet-európai specialistája. A hvg.hu-nak adott telefoninterjúban a közgazdász kifejti: olyasmit is a szemére vetnek a magyar kormánynak a hazai és külföldi bírálók, amiért nem felelős, mert csapdahelyzetből adódik. Ezt a csapdahelyzetet külföldről kényszerítették Magyarországra – vélekedik Ghose.

hvg.hu Gazdaság

Nadrágszíjlista: ezekből lehet még megszorítás

Kedden ismerteti a kormány gazdasági kiigazító csomagját Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Sorba vettük, hogy mi minden lehet a megtakarítási intézkedések célpontja. Ha ezek mindegyikét most nem vezetik is be, később szükség esetén még könnyen elővehetik őket.

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Illegális éjszakai gyorsulási versenyen razziáztak a rendőrök Budapesten

Illegális éjszakai gyorsulási versenyen razziáztak a rendőrök Budapesten

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből