szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A devizaalapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztési lehetőségének törvénybe iktatása esetén sokak számára alkalmazható eljárás lehet, hogy a devizahiteles tulajdonos a lakása eladásával törleszti a kölcsönt, majd a vételárból fennmaradó pénzt önerőnek használva másik lakást vásárol, de most már forint alapú kölcsönre - közölték az Otthon Centrum szakértői.

Egy átlagos fővárosi lakásra felvett svájcifrank-hitelét végtörlesztő adós, ha a lakását eladva, 180 forintos frank-árfolyamon törleszti a piaci 240 forintos árfolyam helyett a kölcsönét, akkor 3,9 millió forint előnyhöz jut - közölte az ingatlanértékesítési hálózat.

Számításaik szerint, ha valaki 2007-ben vásárolt egy 45 négyzetméteres, kétszobás átlagos budapesti lakást, akkor az 13,3 millió forintba került. Amennyiben most eladja a tulajdonosa, a reális piaci ára 12,4 millió forint lesz. A tulajdonosnak a lakás megvásárlására 40 százalékos önerő mellett 2007-ben nyolcmillió forintot biztosító svájci frankkölcsönt kellett felvennie, hét százalékos kamattal, 20 évre 156 forintos árfolyam mellett.

©

A jelenlegi piaci - 240 forintos svájci frank - árfolyam mellett a tőketartozása 11 millió forintra nőtt, tehát az ingatlan értéke és a tőketartozás között 1,4 millió forint van csupán, az ingatlan értékesítése után szinte semmilyen mozgástere nem maradna a tulajdonosnak.

Ezzel szemben a kedvezményes végtörlesztés esetén a tőketartozás 8,2 millió forintra csökken, vagyis 3,9 millió forint maradna a tulajdonos zsebében a devizahitel visszafizetése után. Ez az összeg - az elvárt jövedelemi helyzet, a jó hitelképesség és a megfelelő fedezet esetén - elegendő önerőt jelenthet egy 8,2 milliós, piaci kamatozású forinthitel felvételére, amiből egy hasonló ingatlant vásárolhat.

A példában a svájci frank alapú hitel elmúlt havi törlesztő részlete - a jelenlegi árfolyamon - 93 434 forint volt. Ha ezt az adós kiváltja egy 16 éves futamidejű, 8,2 milliós, 10 százalékos kamatozású forinthitellel, akkor havonta csak 86 068 forintot kellene fizetnie, és megszabadulna az árfolyam ingadozásának kockázatától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!