szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Arany Világtanács adatai szerint 1997 óta nem volt példa olyan mértékű aranykeresletre, mint tavaly, amikor a világ tavalyi aranykereslete 4067 tonna volt. Óriási a változás abban is, hogy a 14 évvel ezelőtti 331 dolláros éves átlagárról tavaly átlagosan 1571 dollárra emelkedett a nemesfém unciánkénti ára.

A Magyar Aranypiac Kft. közleménye szerint az ipari felhasználást nem számítva a két aranynagyhatalom, India és a nyomában lévő Kína, több mint a felét adja a világ teljes keresletének.

A céghez tartozó aranypiac.hu tájékoztatása alapján a vásárló országok listáját  változatlanul India vezeti. A szubkontinens fogyasztóihoz 2011-ben 933 tonna arany áramlott, ami 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

©

A világ második legnagyobb aranypiaca az Indiához gyors ütemben felzárkózó Kína volt tavaly 770 tonnás felhasználással. Az egy év alatt 20 százalékkal növekvő kínai kereslet láttán a közlemény szerint Marcus Grubb, a világ aranykeresletéről összeállított tanulmányt kommentáló Arany Világtanács igazgatója nem zárja ki, hogy 2012-ben a Föld legnépesebb országa  akár le is taszíthatja a trónról ázsiai szomszédját. Tavaly az utolsó negyedévében ez már be is következett, hiszen Kína a csaknem 191 tonnás fogyasztásával először utasította maga mögé a 173 tonna aranyat importáló Indiát.

Az aranypiac.hu szerint Kína jó úton halad ahhoz, hogy a globális aranypiac meghatározó szereplőjévé nője ki magát. A nagyjából 350 tonnás éves kitermelésével a kitermelői ranglistát már vezeti is.

Az elemzés szerint Kína előretörése az arany piacán  államilag irányított folyamat eredménye: az aranykereskedelem liberalizálása és törvényi szabályozása, valamint a tőzsdei és kereskedelmi infrastruktúra kialakítása immár bő 10 éve tartó folyamat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól