szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óvatosságra inti az OECD Magyarországot a jegybanki alapkamat további csökkentésével kapcsolatban, ami az infláció elszabadulását okozhatja, és a banki különadókat nevezi meg az aggasztóan alacsony kilábalás egyik fő okaként. A nemzetközi szervezet Közép-Európára vonatkozó országjelentésének Magyarországra vonatkozó része azt is kiemeli, hogy alacsony mértékű növekedés várható hazánkban.

Nem változtatta meg novemberi előrejelzésében szereplő 2 százalékos idei és 1,7 százalékos növekedési kilátásra vonatkozón becslését a nemzetközi szervezet, ugyanakkor fokozott óvatosságra int a jegybanki kamatok további csökkentése miatt. Az alacsony várható növekedés főbb okainak az alacsony beruházási rátát és a magas munkanélküléséget nevezi meg a tanulmány, aminek legfőbb oka a bankszektort terhelő adók, ami miatt elmaradnak a forráskihelyzések.

A szervezetnél úgy látják, hogy az Európa szerte legmagasabb szektorális adókkal ugyan sikerült leküzdeni a költségvetési hiányt, de mos már ideje lenne áttérni más, a növekedést ösztönző fiskális megoldásokra. A tanulmány még mindig magasnak találja az ország devizaadósságát, ami miatt magas a sebezhetősége, így fontosnak tartják a fiskális fegyelem megtartását is. A jelentés megemlíti a kormány rezsicsökkentési politikáját is: jobbnak látnák, ha visszatérnének egy költségoldali, piaci alapú számlázásra.

"Az alacsony beruházási ráta, az alacsony iskolai végzettségűek körében gyenge foglalkoztatottság, valamint a munkaerő-piaci és a termékpiaci hiányosságok miatt elengedhetetlenek további strukturális reformok" – állapította meg a 116 oldalas tanulmány, ami az üzleti környezetet illetően, továbbra is nagynak tartja az adminisztratív terheket, és úgy értékelte, hogy romlott a szabályozás stabilitása, részben az elégtelen egyeztetés és a gyenge hatásvizsgálati mechanizmusok miatt. Javítani kell a szabályozás minőségét és stabilitását, ennek érdekében be kellene vezetni a kötelező egyeztetést és növelni a hatásvizsgálatok minőségét. "Magyarországnak el kellene indulnia abba az irányba, hogy piaci alapon állapítsák meg az áram és a gáz árát. Le kellene mondani arról, hogy az inflációt és a termelékenység növekedését meghaladó mértékben emeljék a minimálbért, sőt fontolóra kellene venni az átmeneti időre való befagyasztását".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt