szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a Fidesz egyes szereplői körül már korábban is felbukkant kigyúrt kopaszok izomból lenyomták a magyar demokráciát, a kormány megint kapott egy sallert az EU-tól egy régi, rendezetlen ügy miatt. Aztán érkezett egy újabb bizonyítvány, hogy a miénk a legnyomorgóbb országok egyike az EU-ban. De nem kell elkeseredni, ötletben nincs hiány nálunk: hallott már például az 1500 milliárd forintosra tervezett balatoni beruházásról? A hvg.hu gazdasági összefoglalója tippekkel.

Egy éves birkózás után megszületett az ítélet, amitől borulhat a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány rendszere. Az Európai Unió Bírósága igazat adott az Európai Bizottságnak, amely kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az Orbán-kormány ugyanis 2011-2012-ben törvényi erővel kiebrudalta a külföldi utalványforgalmazó cégeket a cafeteria piacról, és monopol helyzetbe hozta az Nemzeti Üdülési Alapítványt. A kormány most változtatásra fog kényszerülni, de – mint azt megszokhattuk - üzeni, hogy továbbra is elszánt az Erzsébet-program fenntartásában.

Volt értelme a cafeteriás hercehurcának az EU és a külföldi cégek ellen?

Elképesztő turisztikai ötlet bukkant fel a napokban: a Balaton északi partján Almádi és Fűzfő között 110 hektáron építenék fel Aqua Regnum Hungary néven a világ messze legnagyobb vízi szórakoztató központját. Lenne ott például sziklaugrás és vízesés, mini-tengeralattjárók, a Kárpát-medence összes gyógyvize, korcsolypálya. Mindez egy 1500 milliárd forintból épülő, sci-fi filmeket idéző teknőspáncél építménykomplexumban.

Önnek is lenne ötlete a Balaton turisztikai hasznosítására?

Magyarország még mindig az Európai Unió egyik legelmaradottabb országa, a legelmaradottabb uniós régiók közül 4 magyar. Ezek a térségek olyan szinten vannak, mint a legrosszabb román, bolgár és lengyel régiók, és alig állnak jobban, mint Macedónia, pedig az egy súlyosan leszakadt balkáni ország – derült ki az unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb, 2014-es, régiókra lebontott egy főre eső GDP statisztikáiból. A leglecsúszottabb régiók között egy szlovák és cseh térséget sem találunk, viszont Pozsony és Prága egyaránt felkerült a 10 legfejlettebb európai uniós régió listájára.

Gond?

A hét képe: A héten ismét léptünk egy jókorát a diktatúra felé. A Nemzeti Választási Irodánál a Fradi és a fideszes Fradi-elnök körül korábban már felbukkant kopasz, kigyúrt férfiak megakadályozták, hogy Nyakó István, MSZP-s képviselő elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. A kopaszoknak köszönhetően Erdősi Lászlóné (Herceghalom volt fideszes polgármesterének felesége) boltzárat támogató kezdeményezése beelőzte az MSZP-s népszavazási kérdést, így utóbbi benyújtására hónapokat kell várni.
©

Évente több mint 10 milliárdot költ a kormány azokra az ukrán nyugdíjasokra, akik Magyarországról kapnak nyugdíjt. Ehhez csak egy magyarországi lakcím kell, 2010 óta pedig megháromszorozódott a magyar nyugdíjat kapó ukránok száma.

Ön kinek adna még magyar nyugdíjat?

A hazai óra- és ékszer piac forgalmának 16,9 százaléka fertőzött hamis termékekkel, ami évi 40,3 milliárd forintnyi kárt jelent. Magyarországon sajnos sokan viselnek olyan karórákat és ékszereket, amelyekről nem is gondolnák, hogy hamisak. A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár.

Milyen más hamis termékkel találkozott már Magyarországon?

Kalapács alá került Szeremley Huba borász-üzletember badacsonyi háza és két szőlője is. A volt milliárdos azt mondta, részben a devizahitele miatt kell megválnia a birtoktól. A Raiffeisen Bank kért végrehajtást egy 25 milliós tartozás miatt Szeremley Huba ingatlanjaira. A volt milliárdos badacsonytördemici házát árverezik el, ahol a családjával lakik, de dobra verik két szomszédős szőlőjét is. A borász 174 négyzetméteres házának a kikiáltási ára 31,6 millió forint, a háza melletti két szőlőt pedig egymillió, illetve másfél millió forintért lehet megszerezni. Az ismert badacsonyi borász ellen már szeptemberben csalás gyanúja miatt folytattak nyomozást.

Mi lehetett a baj? A borász pár éve még a leggazdagabb magyarok között szerepelt.

Kiszáll a Tigáz a teljes magyar gázszolgáltatásból, miután az egyetemes (lakossági) ellátási engedélyének visszaadása után a szabadpiaci érdekeltségeinek eladása mellett döntött. Az utóbbi területen a hazai piac 9-10 százalékával  eddig rendelkező, olasz tulajdonú cég meglepetésre nem az állami Főgáznak, MVM-nek, vagy az e piacon igen aktív MET-nek adja el az érdekeltségét, hanem a német RWE tulajdonában álló Magyar Áramszolgáltatónak (MÁSZ) amely a szabadpiacon áram-, és gázszolgáltatóként működik. A Tigáz tulajdonában 2017-től már csak a gázvezeték hálózata marad.

Hogyhogy nem az állam vette meg?

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Végre megoldotta a Google az e-mailezés egyik legnagyobb hiányosságát

Végre megoldotta a Google az e-mailezés egyik legnagyobb hiányosságát

Nehéz lett volna elveszíteni a fogadást az Év Emberére a Time-nál

Nehéz lett volna elveszíteni a fogadást az Év Emberére a Time-nál

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál

Otthon karácsonyozhat Bróker Marcsi, ám a nyomkövetőhöz hozzá kell szoknia

Otthon karácsonyozhat Bróker Marcsi, ám a nyomkövetőhöz hozzá kell szoknia

A minimálbérről egyeztet a kormány a szakszervezetekkel

A minimálbérről egyeztet a kormány a szakszervezetekkel