szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akik várták, mit mond a hitelminősítő az ország adósbesorolásáról, csalódtak.

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így nem is jelentett be osztályzatmódosítást a péntek éjszakára kitűzött időpontban. A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is "Ba1", felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással. A cég által érvényben tartott magyar besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 4-én szerepelt - a cég akkor sem hajtott végre módosításokat -, legközelebb pedig november 4-én kerül sorra.

Márciusban is ejtettek minket

Márciusban – vagyis menetrend szerint az első idei értékeléskor – egyszerűen eltekintett a magyar gazdaság minősítésétől a Moody’s. Pedig előtte mindenki arra számított, hogy az első hitelminősítő lehet a három nagy közül, amelyik a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába emeli vissza a magyar szuverén államadósságot, a Fitch Ratings azonban pár hete beelőzött. (Mellesleg 2011 novemberében a Moody’s elsőként rontotta le a bóvliba, vagyis a befektetésre nem ajánlott szintre a magyar adósságot.) A Moody's lépése azért lett volna fontos, mert a Fitch Ratings korábbi kedvező döntése még nem elég. Az óvatos befektetési alapok, pénzintézetek szabályzata szerint ugyanis csak abban az esetben tarthatnak a portfoliójukban papírokat, ha azokat a háromból legalább két hitelminősítő befektetésre ajánlja. A kedvezőbb besorolás 40-60 milliárd forinttal csökkenthetné az államadósság finanszírozási költségét, a jobb kamatok miatt - mondta korábban Varga Mihály.

Az egyelőre nem derült ki, miért ejtette a Moody's a magyar adósbesorolást, a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard and Poors viszont azért vár ki, mert még mindig kiszámíthatatlannak tartja a gazdaságpolitikát. A bankadó tavaly beígért és meg is lépett csökkentése ugyan jó pontnak számított, ám az általános értékelés nem ennyire kedvező. A másik fontos kifogás az, hogy az államadósság szintje az ország fejlettségéhez képest még mindig magas, és azt is gyakorta említik, hogy csökkent ugyan a magyar gazdaság sebezhetősége – például a devizaadósság csökkenésének köszönhetően –, ám még mindig sérülékenynek számít.

Van még egy fontos tényező: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – "BB plusz", illetve "Ba1" – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!