szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Money, money, money- énekelte hajdanán a svéd együttes, mely több százmilliót inkasszált svéd koronában. Ám múzeumában már nem fogadnak el készpénzt. Ugyanez a helyzet több más múzeumban is.

Svédország úton van afelé, hogy végképp búcsút mondjon a készpénznek. Ez derül ki a CNN helyszíni beszámolójából. A svédek nyomtatták ki az első papírpénzt Európában- 1661-ben. Nagy valószínűség szerint ők lehetnek az elsők, akik búcsút mondanak a készpénznek. Tavaly az összes pénzforgalomnak mindössze a 2 százaléka volt készpénz a skandináv országban. Sok svéd már meg sem ismeri a svéd koronát.


A válasz a szupergyors átutalási rendszer, a Swish. A polgárok több mint 70 százaléka ezt használja. A hajléktalanok lapját, a Fedél Nélkül svéd párját már így lehet megvásárolni Stockholm belvárosában. Hat svéd bank közös fejlesztéséről van szó. Eddig nem volt nagyobb probléma. A Swish rendszer mindinkább egyeduralkodóvá válik a piacon. Az optimisták szerint 2020 lehet az utolsó év, amikor a készpénz még jelen lesz a svédek életében. A stockholmi Nemzeti Bank józanabb: becslésük szerint még kell legalább húsz év, amíg mindenki átáll a készpénzmentes életre Svédországban.