szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létrejötte óta mintegy 10 milliárd forint áfa- és egyéb adóelkerülést akadályozott meg, laborhálózatában pedig több mint 12 millió vizsgálatot végzett el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Létrejöttének március 15-i évfordulója alkalmából kiadott közleményben a hivatal felhívja a figyelmet, hogy a kábítószer-terjesztés után világszerte az élelmiszer-hamisítás a második legjelentősebb illegális tevékenység, ezért minden eszközzel fellépnek a szürke- és feketegazdaság ellen. Az ilyen ügyek felderítésére létrehozott Kiemelt Ügyek Igazgatósága az elmúlt években több mint 90 százalékos felderítési arányt ért el.

Hozzátették, hogy a Nébih egyszerre tanácsadó, tudásmegosztó központ és döntéshozó testület, ezért a csalók és hamisítók elleni küzdelem mellett kiemelt feladatnak tekinti többek között a lakosság felkészítését, a közvélemény tájékoztatását a jelentős élelmiszerlánc-biztonsági eseményekről. Ez utóbbiban műfajteremtő a hivatal munkássága, amit jól mutatnak azok a Lynch-hangulatot kölcsönző horrorvideók, amikkel az utóbbi években rukkolt elő a hivatal.

A közlemény szerint a Nébih létrejötte 2012-ben új élelmiszer-ellenőrzési koncepciót jelentett, ugyanis az élelmiszer-ellátást komplexen, a termőföldtől az asztalig felügyelő hatóságként minden kockázatot felügyel, és hatékony, gyors föllépésre képes.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevételeiből a hivatal folyamatosan fejleszti laborhálózatát, az ellenőrzéseket pedig az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszerrel (INTEL) teszi eredményesebbé: ennek segítségével a jövőben hatékonyabban szűrhetik ki az illegális tevékenységeket – áll a közleményben.

Paleo- és biotermékek üzemében folytatódik a Nébih Horror Picture Show

Paleo- és biotermékek készültek gyomorforgató körülmények között, az élelmiszer-biztonságiak száz tonna szennyezett növényi terméket foglaltak le, és újabb horrorvideót tettek közzé a razzia helyszínén, egy telephelyen. A hatóság mind a gyártót, mind a bérgyártatót kötelezte a termékek visszahívására, ám ezek jelöletlenek voltak, az üzem pedig nem vezette a nyilvántartásokat, ezért azt, hogy pontosan hova és mennyi termék kerülhetett, jelenleg is vizsgálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Románia karanténnal várja a hazatérő vendégmunkásait és turistáit

Románia karanténnal várja a hazatérő vendégmunkásait és turistáit

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó