szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind a cégben, mind az alapítványban L. Simon László volt kabinetfőnöke a kulcsszereplő.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. összesen 15 milliárd forintot nyert egy pályázaton, amelyet maga a tulajdonos alapítvány írt ki a rászoruló gyerekek táboroztatására - írja a Magyar Nemzet. Mind az alapítvány főtitkára, mind a tulajdonában álló cég ügyvezetője Hornyák Tibor, L. Simon László korábbi kabinetfőnöke.

A cég egyedüli ajánlattevőként indult el a pályázaton, feladata a tábori szálláshelyek üzemeltetése, valamint az étkeztetés megszervezése is. A 15 milliárdos összegért 2017–2020 között kell elvégezni ezeket a feladatokat, évente pedig valamivel több mint 38 ezer gyereket, valamint az őket kísérő felnőtteket kellene ellátni. A Közbeszerzési Értesítő szerint azért egy pályázó volt csak, mert a kormánynak az volt a célja, hogy a táborokat a zánkai és a fonyódi ingatlanokba szervezzék, mert szerintük kizárólag ezek a táborhelyek alkalmasak a táborok megtartására.

Az ingatlanok pedig az Erzsébet Táborok Kft. üzemeltetésében állnak, és szálláshely-üzemeltetési engedélyei is ennek a cégnek vannak, így – a pályázat indoklása szerint – csak ezzel a céggel lehetett megkötni a szerződést. Így fordulhatott tehát elő, hogy a pályázatot kiíró alapítvány főtitkára és a nyertes cég vezetője megegyezik.

Tavaly a kormány egyébként kettéválasztotta a szociális üdültetési feladatokat, így a felnőttek nyaraltatása a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál maradt, míg a gyermek- és ifjúsági táborok szervezési joga az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz került. Az alapítványnak az a Hornyák Tibor a főtitkára, aki korábban L. Simon László volt kulturális államtitkár kabinetfőnöke volt. Az alapítvány alapítói jogai korábban a Szeged–csanádi egyházmegyéhez kötődő Szent Ágota Alapítványhoz kerültek, de az Erzsébet Táborok Kft. ügyvezetője szintén Hornyák Tibor.

Rétvári Bence államtitkár arról is beszélt, amikor bejelentette a táborok felújítását, hogy a modernizálás után kétszer annyi gyerek táborozhat majd az ingatlanokban, mint korábban. Ez azért különös, mert tavaly szeptemberi nyilatkozata szerint az Erzsébet program 2012-es indulása óta 300 ezer gyerek üdülését segítették, ám az Erzsébet Táborok Kft. négy éven keresztül évi 38 ezer gyerek üdültetését vállalta.

Március közepén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyébként azt jelentette be, hogy három év alatt összesen 26 milliárd forintot költenek az alapítvány kezelésében lévő zánkai, valamint fonyódi táborok felújítására is, vagyis az alapítvány – közvetve vagy közvetlenül – összesen több mint 40 milliárd forintot költhet el. A 17 milliárd forintra becsült táborhelyeket egyébként ingyen kapták, a vagyonkezelővel kötött szerződés szerint pedig 15 év után akár el is adhatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház